Ucuz ekmeğe geçit yok!

Vatandaşın ucuz ekmek yeme hakkına izin vermeyen Kırklareli Belediyesi’ne Edirne İdare Mahkemesi “dur” dedi

Tekirdağ’dan getirttiği 250 gramlık ekmeği 50 kuruştan Kırklareli de satan Kutlu Halk Ekmek Büfeleri sahibi Adem Kutlu’nun başına gelmeyen kalmadı. Önce zabıta tarafından uyarılan Kutlu, daha sonra büfelerinin mühürlenmesi ile karşı karşıya kaldı. Şehir dışından getirttiği ekmeği ucuza satamasın diye Belediye Meclisi’nde karar alınınca zabıta tarafından “Belediye yasaklarına aykırı hareket ettiği” gerekçesi ile defalarca para cezası alan Kutlu, yine de ekmek satışından vazgeçmedi. Edirne İdare Mahkemesi’nde Belediye’ye karşı yürütmeyi durdurma için dava açan Kutlu, davayı da kazandı.

“Vatandaş ucuza ekmek yesin” diye verdiği mücadelesinde trajikomik pek çok olay yaşayan Kutlu, ekmeği bedava dağıtmak için Belediye’ye dilekçe ile görüş sorduğunda dahi “hayır” yanıtı aldığını söyledi.

Tekirdağ’dan getirttiği 250 gramlık ekmeği 50 kuruştan Kırklareli de satan Kutlu Halk Ekmek Büfeleri sahibi Adem Kutlu’nun başına gelmeyen kalmadı. Önce zabıta tarafından uyarılan Kutlu, daha sonra büfelerinin mühürlenmesi ile karşı karşıya kaldı. Şehir        dışından getirttiği ekmeği ucuza satamasın diye Belediye Meclisi’nde karar alınınca zabıta tarafından “Belediye yasaklarına aykırı hareket ettiği” gerekçesi ile defalarca para cezası alan Kutlu, yine de ekmek satışından vazgeçmedi. Edirne İdare Mahkemesi’nde Belediye’ye karşı yürütmeyi durdurma için dava açan Kutlu, davayı da kazandı. “Vatandaş ucuza ekmek yesin” diye verdiği mücadelesinde trajikomik pek çok olay yaşayan Kutlu, ekmeği bedava dağıtmak için Belediye’ye dilekçe ile görüş sorduğunda dahi “hayır” yanıtı aldığını söyledi.

2016 yılında Tekirdağ’dan aldığı 250 gramlık ekmeği Kırklareli de 50 kuruştan satışa sunan Adem Kutlu’nun başı Belediye ile derde girdi. Ekmeği getirip satışa sunduğu daha ilk saatten itibaren zabıtayı karşısında bulan Kutlu, yaklaşık 1 yıldır sürdürdüğü mücadelesini itiraz yolu açık olmak üzere Edirne İdare Mahkemesi’nin verdiği yürütmeyi durdurma kararı ile kazandı. Ancak yaklaşık 1 yılda başından geçmeyen de kalmadı. Önce zabıta tarafından uyarılan daha sonra dükkanına mühür vurulan Kutlu, son olarak ta Belediye kararına uymadığı için 3 ayrı para cezası aldı.

Ekmek 1 liradan satışa sunulurken 50 kuruştan ekmek satması bir hayli tepki toplayan Kutlu için ilk olarak 2016 yılının Kasım ayında Belediye Meclisi, 212 nolu kararı alarak, Belediye Zabıta Talimatnamesi’ne; “34- Belediye sınırları dışındaki fırın, fabrika ve üretim yerlerinde üretilen; ekmek ve ekmek çeşitleri ile açık pasta ve unlu mamulleri, Belediye sınırları içinde satılmak üzere Marketlere, Bakkallara ve Ekmek Satış yerlerine vb. yerlere dağıtılması, geçici olarak açıkta ve vitrin içerisinde satışı yasaktır” maddesi eklendi.

Ardından Kutlu’ya Zabıta Müdürlüğü’nden Belediye sınırları dışında üretilen ekmek getirerek sattığı için uyarı yazısı gönderdi ve bu faaliyetten vazgeçmemesi durumunda ruhsatının iptal edileceği 51779899-62201-2974 sayılı yazı ile kendisine bildirildi.

Ekmek satmaktan vazgeçmeyen Kutlu, Belediye’nin amacının farklı olduğunu öne sürerek bunu bir yazı ile ispatlamaya karar verdi. Belediye’ye “Hayırsever bir ekmek fırını sahibinin Belediye sınırları dışında üretilen ekmeği getirerek dar gelirli vatandaşlara ücretsiz dağıtıp dağıtamayacağını” sordu. Kutlu, aldığı yanıtla iyice şaşırdı. 212 nolu kararı tekrar hatırlatan Belediye, yazısının sonuna da “Belediye sınırları dışında üretimi yapılan ekmek ve ekmek çeşitlerinin Belediye sınırları içerisinde halkımızın ihtiyacına binaen satılması yasak olduğu gibi ücret dağıtılması da uygun görülmemektedir” dedi.

Yürütmeyi durdurma için dava açtı

Kutlu’ya çıkış yolu bırakmayan Belediye’nin bu son hareketine karşılık Kutlu’da Edirne İdare Mahkemesi’nde yürütmeyi durdurma için dava açtı ve kazandı. Mahkeme Belediye’nin uygulamasını hukuka uygun bulmazken itiraz yolunu açık bıraktı.

İlk olarak tek büfe ile başladığı ekmek satışına şu anda dört adet ekmek büfesinde 50 kuruştan ekmek satmayı sürdüren Kutlu, başından geçenleri şöyle anlattı; “11 Kasım 2016 tarihinde Tekirdağ’dan getirdiğimiz ekmeği satmaya başladık. Ekmek geldikten 1 saat sonra zabıta geldi ve “Ekmek nereden” diye sordu. Tekirdağ’dan getirdiğimizi söyledik. “Getirip satamazsınız” dedi zabıta. Ucuza ekmek satmaya kalktığım için fırıncıların buna tepki göstereceğini biliyordum onun için hazırlıklıydım bu duruma. Ekmek tebliğini çıkardım. İrsaliyesini çıkardım, ekmek aldığım yerin ruhsatını çıkardım. İşletme kayıt belgesini, vergi levhamı çıkardım. Ekmek tebliğini çıkardım. Zabıta 174’u aradı. Tarım İl Müdürlüğünü de aradı. “Ekmeği poşete koyup ta sat” dedi. Akşam üzeri geldiler tekrar. “Birkaç gün satmayın gelip, müdürle bir görüşün” dedi.

Ben satışı durdurmadım. Sonra ruhsat başvurum varken ruhsatımı vermediler. Başkanlık katında 1,5 saat bekledim. Vermediler. İşim olduğu için çıktım. Akşam 7 de ruhsat almaya gittim. Bana kaça aldığımı, amacımı sordular. Bunların ticari sır olduğunu söyledim. Hesap vermek zorunda değilim. Yaptığım iş kanuni. Kanuni olmayan bir şey yok. Haftada 3 kere 4 kere zabıta geliyordu. Sürekli şikayet vardı.

Serbest piyasaya ne oldu?

Bir şey bulamayınca Belediye Meclisinde böyle bir şey çıkardılar. Belediye sınırları dışından ekmek getiremezsiniz diye. Oda yasal değil. Engelleyemezsiniz. Ekmeğin gelişinin engellenemeyeceği ile ilgili 3-4 tane Danıştay kararı var. Ayrıca rekabet kurulu kararları var. Dışarıdan ekmek getirilmesinin engellenemeyeceği ile ilgili. Rekabetin engellenmesi suç. Zabıtalara yaptıklarının yasal olmadığını söylediğim için onlarda artık gelirken görev emri istiyorlar. Uygulamanın haksız olduğunu gördüler. Ruhsat başvurusunda bulundum vermediler. Şube açılışı oluyor. 1 ay içerisinde vergi dairesine bildirmem gerekiyor. Ama bu arada vergi dairesine başvuruda bulununca vergi memuru gelene kadar vergi dairesi dükkanı açık istiyor. Belediye ne iş yaptığını görmek için açık istiyor. Pınar Mahallesi’ndeki dükkanımıza 3 kere mühür vurdular bende 3 kere söktüm. Suç dediler. Dedim suçsa benim suçum ama sizin yaptığınız da suç. Kanunen ben evraklarımı verdiğimde aynı gün içerisinde bana ruhsat vermeleri gerekiyor. Tarım İl Müdürlüğü ruhsat olmadan işletme kayıt belgesi vermiyor. Kanun da işletme kayıt belgesine başvurduğum gün verilmesi gerekiyor. Veriyorsunuz. 1 ay süresi var. Denetlemeye geliyor zabıta ve Tarım İl Müdürlüğü herhangi bir eksik varsa süre veriyor eksiklerin giderilmesi ile ilgili.

Akıl tutulması

Bu arada Ocak ayında ‘bedava ekmek dağıtabilir miyim’ diye Belediyenin amacını açığa çıkarmak için yazılı soru sordum. Onların akıl tutulmasının ne boyutta olduğunu görmek için bunu yaptım. Bedava ekmek dağıtmak gibi bir niyetim elbette yoktu. Yarın öbür gün bunu göstermek için yaptım. Böyle bir şey olabilir mi? Siz bedava dağıtılan bir şeyi nasıl engellersiniz.

Edirne İdare Mahkemesine dava açtım. Yürütmeyi durdurma kararının     çıkmasının ardından yeni işyeri de açtım. Şu an satıyorum. Şimdi de ceza kesiyorlar. Yetkileri olmadığı halde ucuza satıyorum diye ceza kesiyorlar. Onların zabıta talimatnamesinde der ki; Odalarca belirlenen fiyat ve gramajın dışında der. Ama orada şu var250 gramekmek demişsiniz dir 1 Lira. Siz kalkıp ta 300 gramlık ekmeği 1 Liraya satamazsınız. Biz250 gramekmeği 50 kuruşa satıyoruz. 250 gramın altında satış yasak.300 grameksek için gidersiniz odadan fiyat alırsınız o zaman satarsınız. 50’şer gram artar.250 gramekmeği ben 1 liranın üzerinde satamam. Yani 1 lira 1 kuruşa ekmeği satamam ama onun haricinde istediğim fiyata satarım. Tekirdağ’da da bu ekmek 50 kuruşa satılıyordu anlaştılar şu anda 75 kuruşa satıyorlar. Orada hiçbir sıkıntı yaşanmadı. Herkes ucuza almaya yada ucuza üretip daha çok satmaya çalışır. Siz Çin’i engelleyebiliyor musunuz?

Ben bu süre içerisinde bana yasak olduğu süre içerisinde gidip çeşitli marketlerden şehir dışından getirilmiş özel poşetli ekmek, tatlı, unlu mamul de aldım. Bana yasaksa onlara da yasak olmalıydı ama oralarda satılmaya devam etti. Birtek bir market şehir dışından bir ara ekmek getirdi. Onlara da uyarı yapınca satmaktan vazgeçtiler. Delil olarak fişlerini de topladım. Kanunsuz hiçbir şeyim yok ama onların yaptığı kanunsuz. Belediyenin tek bir yetkisi var oda gelip ekmeğin gramajını kontrol edebilir.

Burası ayrı bir eyalet mi?

Belediye Meclisinde almış oldukları karar yasadışı. Siz TBMM’nin çıkardığı kanunlarla yönetiliyorsunuz. Ama burada sanki ayrı bir eyaletmiş gibi, başka bir ülkeymiş gibi kafanıza göre kanun çıkartıp iş yapıyorsunuz. Kanunlar hiyerarşisinde Türk Hukuk sistemine göre tüm kamu kurum ve kuruluşlarının uymak zorunda olduğu hukuk normlarının başında Anayasa gelmektedir. Kanun, tüzük, tebliğ ne varsa hepsinin öncelikle Anayasa uygun düzenlenmek zorundadır. Kanunlar anayasaya aykırı olamaz. Sizin çıkardığınız zabıta talimatnamesi kanunların üzerine çıkıyor. Sizin çıkardığınız talimatnamenin yönetmeliğin altında olması gerekir. Kanunla eş değer bile çıkartamazsınız. Siz her şeyi bırakıyorsunuz sanki burası ayrı bir eyaletmiş gibi kendi kanununuzu çıkartıyorsunuz. Yaptıklarının yanlış olduğunu söyledim. Sonra benim ruhsatımı iptal etmek istiyorlar. Buda anayasaya aykırı. Benim çalışmamı engelliyorsun. Kim bakacak bana. Kanunsuz bir iş yapmıyorum. Baştan aşağı yapılan birilerinin aklı ile belediyenin gittiği her tarafı hata bir durum.” 

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. sedat karacaduralıoğlu 11 Ağustos 2017 Cuma 15:40:12

    fırınlar bayat ekmeği defolukurumuşveya yanmış ekmkleri 60 kuruşa satıyor bu satış yeri gelir düzeyi düşük vatandaşlara 50 kuruşa satıyor ve satışlar iyi vatandaş 5-10 tane alıyor zira ekmekle karın doyurmak için fırıncılar baskı yapıyor karına kar koymak için eğer tekirdağdan getirip 50 kuruşa kurtarıyorsa fırınları aşırı karını düşünmek lazım halkın belediyesi halkın menfaatlerini düşünmeli akşam1900 git yine taze ekmek bulursunuz

  2. Kalitesi düşük unlarla yapılıp hijyen standartlarına uymayan yerlerde suriyeli çalışanlarla ekmek üreteceksin. Sonra yandaş olunca halkı çok güzel zehirlersin. Devlet halk ekmek eliyle 75krş satarken sizin gibi kalpazanlar pislik içinde 50krş satsın. sözde gazatecilerimiz de ortalığı ayağa kaldırsın.