ÜSKÜP VE KIRKLARELİ NOTLARI

21 Nisan 2016 günü Atatürk İlkokul Md. AHMET ÖZBEY ile eski ve yeni Üsküp'ü konuştuk. AHMET ÖZBEY: “Üsküp belediyesinin Kültür Evi Projesi kapsamında Bulgaristan'ın BOLYEROVA kasabasına gittik. Oradaki Kültür Evi'nin açılışına katıldık. Halkoyunu ekibimiz gösteri yaptı. Bizleri çok iyi karşıladılar. Üsküp Belediye Bşk. Hüseyin Kasap, ÜSKÜP Ortaokulu Md. Mustafa Akyüz'le beraberdik. BOLYEROVA kasabası eski BOSTANLI köyü imiş. Oradaki Türkler mübadele sırasında Kofçaz'a gitmişler. Bulgaristan eski Osmanlı toprakları olduğu için Balkan halkı bir birine benzer. Müzeleri gezdiğimizde daha önceki giyim ve kıyafetler birbirine benzer. Kendinizi ülkenizde gibi hissedersiniz. Önümüzdeki günlerde eski Üsküp'ü anlatan bir fotoğraf sergisi çalışmamız var. Bunu Üsküp Belediyesi ile beraber yapacağız. Selanik Drama'dan 1924 yılında Üsküp'e gelenlerin torunlarıyız.
23 Nisan 2015 Çocuk bayramı kutlamasında Yunanistan eski Üsküp'ten belediye başkanı, okul müdürü ve öğretmenler, bizim öğrenciler Üsküp'e gelerek ortaklaşa bayram yaptık. Yine böyle bir hareketi Yunanistan'daki yeni Üsküp'te yapmayı planladık" dedi.
Üsküp Ortaokul Müdürü Mustafa Akyüz Atatürk ilk ve ortaokulda, Anadolu lisesinde müdürlük yaparken Türkiye halkoyunları yarışmasında birincilikler kazanmıştı. Usta halkoyunları çalıştırıcısı KEMAL GİDEROĞLU'nun bu başarılara katkısı, emeği büyüktür.
Üsküp ŞİRİN RESTORANT'ın Kâğıt Kebabı nefistir. Üsküp'e gidip de Kağıt Kebabını yemeden oradan dönmeyiniz.
23 Nisan Çocuk Bayramı hazırlıkları çarşıda yapıldı. 23 Nisan coşkusu Türkiye'ye neşe katarken şehit haberleri, şehit cenazeleriyle hüzünleniyoruz. İnsanlık kardeşçe, insanca barış içinde dünyanın neresinde olursa olsun yaşamalıdır. Bu güzel bir ütopyadır.
Üsküp'ün yetiştirdiği sayısız öğretmen vardır. Avukat Cemal Terzi, Prof. Vecdi Akyüz, Harita Mühendisi Sabri Akyüz, Silivri'de yaşayan Dr. Nuran hanım, Harun Sagun, Hüseyin Kalkan, Özden Canbaz, Özel İdare’de Genel Sekreter Yrd. Erol Akyüz, Emin Başçoban… Tüm Üsküp'lü kardeşlere selam olsun. Üsküp'te Drama Pomak Türkleri kendi kültürleriyle yaşamaktan mutludurlar.
Üsküp'te eski pehlivanlardan Beypınar köyünden HAYRETTİN DALLI: "1979-1980'den 1993-1994'e kadar Kırkpınar'da güreştim. 62 yaşındayım. Kırkpınar küçük orta ikincisiyim. Bulgaristan Deliorman göçmeniyiz. Oğlum Osman Dallı da minderde güreşti" dedi. Kırklareli Yayla Mahallesinde Zeki'nin kahvesinde bu yazıyı yazarken CEMAL YAPAK: “Drama'dan dedeler kara koyunlarıyla Bulgaristan üzerinden geçerek Kırklareli'ne gelmişler. Bulgar Çetelerinin saldırısına karşı kara koyunların derisinin altına altınları gizleyerek Kırklareli'ne gelmişler. Hayvancılık yapmışlar. Selanik Işıklarlı Türkleri çiftçilik yaptılar" dedi. Osman Karakahya, Hasan Kandemir, Cemali Seyhanlı, İsmail Koyuncu memleketten koyunlarıyla gelenlerdir.
Bu konuyu eski Yayla Muhtarı Necmi Koyuncu'yla da konuştuk. Balkan Türklerinin çektiği çileler büyüktü. Yerel tarihçilik, yerel araştırmacılık bazı geçmiş olayları aydınlatması bakımından önemlidir.
Balkan Uluslarının dostluğa, ekonomik ve ticari işbirliğine ihtiyacı vardır. Yeni ırkçılık hareketlerinin insanlığa kazandırdığı Almanya'da, Avrupa'da olduğu gibi hiçbir kazanç olmayacaktır. Hitlerin ırkçılık hareketleri yüz binlerce insanın ölümüne neden olmuştu. Sevginin Işığında Yürümek Onurlu Bir Harekettir. İnsanlık Büyük Bir Ailedir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol