UNİCEF’ten Balkanlara çağrı

Birleşmiş Milletlerin; Dünya çocuklarını korumak ve yaşam koşullarını iyileştirmek, çocukların temel gereksinimlerini karşılamak, bu konuda kamuoyu bilinci oluşturmak ve gönüllülerle küresel çaplı organizasyon haline gelmek için kurulmuş bir yardım kuruluşu olan UNİCEF, Balkan ülkelerinde yaşamakta olan 25 bin sığınmacı çocuğun belirsizlik nedeniyle travma yaşadığını söyledi.
Çocukların aile olgusunun içinde olması gerektiğini vurgulayan kuruluş, Balkan ülkelerinin yöneticilerinden bu çocuklar ve aileler konusunda hızlandırılmış ve kolaylaştırılmış uygulamalar istedi.
Balkan ülkelerinde halen 25 bini çocuk olmak üzere 75 bin sığınmacı olduğunun altını çizen UNİCEF, çocukların psikolojik sorun tehdidinde kaldığına dikkat çekti. Bu kişilere yönelik işlem sürecinin çok ağır gittiğine vurgu yapan yardım kuruluşu, Yunanistan, Bulgaristan, Macaristan başta olmak üzere, Batı Balkan ülkelerinde bu konuya uzmanlar ile eğilim olması gerektiğini kaydetti.
UNİCEF, çocukların, aileleriyle burada mı kalacaklarının, yoksa Avrupa’ya mı gideceklerinin ikileminde olduğunu ifade ederek; “Bu ailelerin ve çocukların Avrupa'ya devam edip edemeyecekleri, ailenin geri kalanı ile buluşup buluşamayacakları ve prosedürlerin ne zaman tamamlanacağı konusundaki belirsizlikler, sığınmacıları zor durumda bırakıyor. Bu da çocuklar da olumsuz etkiler yaratıyor” dedi.
Aile üyelerinden ayrı kalmanın yarattığı sıkıntıların hem sosyal, hem fiziksel hem de ruhi sorunlar yarattığını anlatan UNİCEF, çocuklarda, duygusal stres ve endişe bozukluklarına rastlandığını ve tedavinin uzun sürecini aktardı.
Ayrı ülkelerde bulunan aile fertlerinin bir araya getirilmesinin 1 yıldan fazla hatta 2 yıl sürdüğünü hatırlatan UNİCEF, süreçten zarar görmenin önüne geçilmesi için prosedürlerin hızlandırılması çağırısında bulundu.
Bilindiği üzere Ortadoğu ve Kuzey Afrika vatandaşları olmak üzere, sosyal, ve ekonomik sıkıntılar ile savaş tehdidi yüzünden ülkelerinden ayrılan yüz binlerce mülteci Doğu Akdeniz, Balkan ülkeleri gibi yerlere gelerek buradan Avrupa’ya geçmeye çalışıyor. Türkiye’de bu geçiş noktasında kilit yerlerden birisi.
Uzmanlar, aileler fertlerinden yaşı büyük olanların, anne ve babaların yaşanılan travmayı kaldırabilecek güçte olduğunu söylüyor fakat yaşı küçük çocukların bundan zarar göreceğinin altını çiziyor. Ayrıca, göç esnasında aile büyüklerini kaybetmiş çocukların durumlarının daha da olumsuz olduğu anlatılırken, söz konusu ülkelerin empati yaparak bu konuda atılacak adımları hemen hızlandırılması isteniyor.
Özellikle Suriyeli sığınmacılar noktasında, tüm Dünya’ya örnek olacak bir strateji ile insanlık dersi veren Türkiye’nin, kapılarını bu insanlara açması, onların barınma ve yaşamsal ihtiyaçlarını gidermesi, aile büyüklerinin yanı sıra, çocukların dünyasında da oldukça olumlu yansımalara vesile oluyor.
UNİCEF’in çağırısının, Türkiye’nin de sergilediği insani tutum nezdinde, balkan ülkelerinde bir an evvel karşılığını bulması, hem aileler, hem de çocuklar için elzemlik teşkil ediyor. Aksi halde çocukların yaşayacağı bunalımın geri dönülemez hasarlara yol açacağından korkuluyor.

UNICEF calls for Balkans

The United Nations; UNICEF, a charitable organization established to protect the world's children and improve living conditions, meet the basic needs of children, build public awareness and become a global organization with volunteers, said that 25,000 asylum-seeking children living in Balkan countries are being traumatized by uncertainty.
Emphasizing that children should be part of the family, the organization has asked the managers of the Balkan countries for accelerated and facilitated implementation of these children and their families.
Underlining that there are currently 75,000 asylum seekers in the Balkan countries, 25 of them are children, UNICEF noted that children are at risk of psychological problems. Emphasizing that the transaction process for these people is very heavy, the aid agency noted that there should be a trend with experts in the Western Balkan countries, especially in Greece, Bulgaria and Hungary.
UNICEF, expressing that children are in the dilemma of staying here with their families or going to Europe; "The ambiguities about whether these families and children can not continue to Europe, meet with the family's rest, and when the procedures will be completed leave asylum seekers in a difficult situation. This also has negative effects on children, "he said.
Explaining that the distress created by staying separate from family members creates both social, physical and spiritual problems, UNICEF has conveyed emotional stress and anxiety disorders and the long process of care.
Reminding that family members in separate countries gathered for more than 1 year, even 2 years, UNICEF called for speeding up of procedures to prevent damage to the process.
Hundreds of thousands of refugees, who are separated from their countries due to social and economic troubles and war threats, including citizens of the Middle East and North Africa, are coming to places like the Eastern Mediterranean and Balkan countries from here to Europe. It is one of the key places in this transition point in Turkey.
Experts say older parents are strong enough to take the trauma of their parents, but underline that young children will suffer from it. Moreover, while it is explained that the situation of the children who have lost family grandparents during the migration is even more negative, it is requested that the countries to empathize and accelerate the steps to be taken in this matter immediately.
Particularly at the point of Syrian asylum seekers, Turkey, which teaches humanity with a strategy that will be an example for the whole world, opens its doors to these people, and their marriage and vital needs are removed, is a very positive reflection in the children's world as well as the family elders.
The invocation of UNICEF, the humanitarian attitude that Turkey has exhibited, and the fact that it finds itself in the Balkan countries as soon as possible, constitutes an essential for both families and children. Otherwise it is feared that the depression that children will experience will cause irreversible damage

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol