Türkiye’nin gücü Dünya’yı dolaşıyor

Anayasa Değişikliği ile 21 Mayıs tarihinde yapılan Ak Parti Kongresi’nde yeniden partinin Genel Başkanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kongre de dahil Mayıs ayını yoğun ve uluslararası medyanın markajında bir dizi programla geçirdi. Birçok ülkeye ziyaret yapan Erdoğan’ın kuşkusuz en dikkat çeken buluşması ABD Başkanı ile olan görüşmesiydi. ABD’den sonra en son yurtdışı ziyaretini Brüksel’e yapan Erdoğan, AB’ye üye 28 ülkenin devlet başkanlarıyla önemli temaslarda bulundu. Türkiye’nin kararlılığını dile getirdi. En önemlisi Türkiye’nin gücünü, politik vizyonunu ve stratejik ivmesini bir kez daha uzak topraklarda kanıtlamış oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Mayıs ayını yoğun ve uluslararası bir gündem ile geçirdi. Çeşitli ülkelere ziyaretler yapan Erdoğan’ın tüm Dünya tarafından takip edilen görüşmesi ABD Başkanı Donald Trump ile oldu. 16 Mayıs tarihinde Trump ile Beyaz Saray’da bir araya gelen Erdoğan, resmi törenle karşılandı. Oval Ofis’te bir araya gelen ikili, Türk-Amerikan ilişkilerine yönelik istişarelerde bulundu. Trump Türkiye ile çok iyi bir ilişkileri olduğunu vurgulayarak bunu daha da iyi hale getirmek istediklerini belirtti.
1 saate yakın süren görüşme sonrası Donald Trump şunları dile getirdi: “Erdoğan’ı konuk etmekten şeref duyuyorum. Türkiye komünizmle savaşta önemli bir ülkeydi. Sovyetlere karşı efsanevi bir varlık gösterdiler. Onların muhteşem cesareti Kore’deki bizim unutmadıklarımızdandır. Şu anda terörle mücadelede ortak bir düşmanımız var ve beraber çalışmak istiyoruz. Türk halkına desteğimizi sunuyoruz. Diyalog ve dayanışmamızı devam ettireceğiz. Bu ziyaretimiz tarihi bir dönüm noktası teşkil edecek."
Erdoğan ise şu açıklamayı yaptı: “Öncelikle ABD Başkanı Trump’a ve ekibine şükranlarımı ifade ediyorum. Bir kez daha huzurlarınızda Trump'ı seçimlerde elde ettiği tarihi zaferi için kutluyorum. Türkiye ile ABD arasındaki bağlar demokratik değerler çerçevesinde gelişmiştir. Aramızdaki ilişkileri güçlü tutmamız karşılıklı çıkarlarımız yanında küresel barış için de önemlidir. Önümüzdeki süreçte bu platformlar başta olmak üzere diyalog ve dayanışmamızı artırma arayışındayız. Ekonomi ve savunma alanlarında işbirliği yapmaya kararlıyız.”
Erdoğan, 24 Mayıs tarihinde NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'na katılmak üzere, Belçika'nın başkenti Brüksel'e gitti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ı Brüksel Abelag Havalimanı'nda ilgili yetkililer karşıladı. Erdoğan’a NATO Devlet ve Hükûmet Başkanları Toplantısı’na katılmak üzere bulunduğu Brüksel’de, AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Millî Savunma Bakanı Fikri Işık da eşlik etti.
Erdoğan Brüksel’de Almanya şansölyesi Angela Merkel, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk , AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de görüştü.
Burada tören öncesi yapılan ve 28 üye ülkenin devlet başkanlarının katıldığı resepsiyonda Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Millî Savunma Bakanı Fikri Işık da eşlik etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, resepsiyonun ardından yeni NATO Karargâh binasının devir teslim törenine katıldı. Törende, Belçika Başbakanı Charles Michel ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg kısa birer açılış konuşması yaptı. Ardından, Vaşington Andlaşması'nın V. Maddesi-11 Eylül ve Berlin Duvarı anıtlarının açılışı devlet ve hükûmet başkanları huzurunda gerçekleşti.
Daha sonra Belçika Kralı Philippe, yeni NATO Karargâh binasına gelerek, 28 üye ülke devlet liderleriyle el sıkıştı. Devlet ve hükümet başkanlarıyla aile fotoğrafı çektirilmesinin ardından devir teslim töreni yapıldı.
Erdoğan ile AB liderlerinin burada yaptığı ikili görüşmelerde ikili ilişkilerde yaşanan krizler ele alındı. Görüşmede, mülteci anlaşmasının hayata geçmesinin önemi vurgulandı. Terörle mücadelede işbirliğinin önemi ele alındı ve AB-Türkiye ilişkilerinin canlandırılması gerektiği konusu masaya yatırıldı. Olumlu bir atmosferde gerçekleştiği belirtilen konuşmalarda Kıbrıs meselesi de konuşuldu. Kıbrıs'ta adil ve kalıcı bir çözüm bulunmasının önemli üzerinde duruldu.
Görüşmenin ardından bir açıklama yapan Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, "İşbirliği yapmamız gerektiği konusunu konuştuk. Erdoğan ile konuşmamızın merkezine insan hakları ihlallerini koydum." ifadelerini kullandı. Çalışma yemeğine geçilmeden önce NATO'ya ait uçaklar tören alanında gösteri uçuşu da gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Brüksel’deki temaslarının sona ermesinin ardından, eşi Emine Erdoğan ve beraberindeki heyetle birlikte Türkiye’ye döndü.
Dönüşte basın mensuplarına bir açıklama yapan Erdoğan, Vize serbestisi konusunda şunları söyledi: “Şimdi tabi kendileri de birtakım çalışmalar yapmışlar. Şu anda kendilerinden bu yaptıkları çalışmaya yönelik biz 12 aylık takvim aldık. Bu takvim üzerinde dışişleri ve AB bakanlıklarımızla bir çalışma yapacağız ve adımları atacağız. Tabi vize meselesi değil sadece, Kızılay ve AFAD'ın oralara yapacakları para yardımı hususunu da gündeme getirdik. Bu husus da gündemde kaldı. Bu konu üzerinde de çalışmaları karşılıklı yürüteceğiz."
NATO’nun kurum olarak YPG’ye bakışının gündeme gelip gelmediği sorulan Erdoğan şu yanıtı verdi: “Bu daha önce Stoltenberg’le özel görüşmemizde gündeme gelmişti. NATO'nun YPG’ye öyle müspet bir bakışı sözkonusu değil. YPG'ye öyle tertemiz, pirüpak bakmıyorlar. YPG konusunu NATO üyesi olan AB üyesi ülkelerle de konuştuk. YPG'yi ve bizim bu konudaki tavrımızı onlara da anlattık. ABD’nin malum, Rakka’da yapacağı bir operasyon var. Kimle beraber, YPG ile beraber. Ama yine biz tekrar belirttik; ‘Ülkemize yönelik herhangi bir yanlışlık olursa angajman kurallarını uygularız’ dedik. Şu andaki süreç Irak için de geçerlidir, Suriye için de geçerlidir."

Turkey's power travels the world

Presidential Recep Tayyip Erdogan, who became the President of the party again at the AK Party Congress held on May 21 with the Constitutional Amendment, spent the month of May including the congress with a series of programs. Erdogan, who visited many countries, undoubtedly had the most striking meeting with the US President. Erdogan, who made the most recent foreign visit to the Belgium after the US, has had important contacts with the heads of state of the 28 EU member states. He voiced Turkey's
determination. Most importantly, it once again proved Turkey's power, political vision and strategic momentum in remote territories.

President Recep Tayyip Erdogan spent May with an intense and international agenda. Erdogan's visit to various countries followed by the whole world was with US President Donald Trump. Meeting with Trump on May 16th at the White House, Erdoğan met with official ceremony. The two came together in the Oval Office and consulted on Turkish-American relations. He emphasized that Trump has a very good relationship with Turkey and stated that they want to make it better.
After nearly an hour of conversation, Donald Trump said: "I am honored to host Erdogan. Turkey was an important country in the war with communism. They have a legendary presence against the Soviets. Their magnificent courage is what we haven't forgotten in Korea. Now we have a common enemy in the fight against terrorism and we want to work together. We offer our support to the Turkish people. We will continue our dialogue and solidarity. This visit will be a historic turning point. "
Erdogan made the following statement: "First of all, I express my gratitude to US President Trump and his team. Once again I congratulate you on your historic victory in the presence of Trump in your elections. The links between Turkey and the United States have developed within the framework of democratic values. It is also important for global peace as well as our mutual interests that we keep strong relations between us. We are looking to increase our dialogue and solidarity, especially these platforms in the coming period. We are committed to co-operation in the fields of economy and defense. "
On May 24, Erdogan went to Brussels, the capital of Belgium, to attend the NATO Heads of State and Government Meetings. President Erdogan and his wife Emine Erdogan met at Brussels Abelag Airport. EU Minister and Chief Negotiator Ömer Çelik, Minister of Energy and Natural Resources Berat Albayrak and Minister of National Defense Fikri Işık accompanied Erdogan in Brussels where he was present to attend NATO's State and Government Presidents' Meetings.
Erdogan also met with German Chancellor Angela Merkel in Brussels, EU Council President Donald Tusk, EU Commission President Jean-Claude Juncker and French President Emmanuel Macron.
President Erdoğan was accompanied by Foreign Minister Mevlüt Cavusoglu, Minister of Energy and Natural Resources Berat Albayrak and Minister of National Defense Fikri Işık, at the reception where the presidents of the 28 member states attended the ceremony.
President Erdogan attended the transfer ceremony of the new NATO Headquarters building after the reception. At the meeting, Belgian Prime Minister Charles Michel and NATO Secretary General Jens Stoltenberg made brief opening speeches. Then the V. Statement of the Washington Treaty-September 11 and the opening of the Berlin Wall monuments took place before the heads of state and government.
Philippe, then King of Belgium, came to the new NATO Headquarters building and shook hands with 28 state leaders. After handing over family photographs to the heads of state and government, a handover ceremony was held.
Erdogan and the EU leaders held bilateral talks on bilateral relations were discussed here. In the face of it, the emphasis was on the fact that the refugee treaty was passed on. The importance of cooperation in the fight against terrorism has been addressed and the issue of the need to revitalize EU-Turkey relations has been laid. The Cyprus issue was also spoken during the speeches that took place in a positive atmosphere. The importance of finding a just and permanent solution in Cyprus was emphasized.
Following the meeting, President of the Council of Europe Donald Tusk made a statement, "We talked about the need to cooperate, I put violations of human rights on the center of our conversation with Erdogan." Used expressions. Before going to work, NATO's planes made a demonstration flight in the ceremony area. President Erdogan returned to Turkey with his wife Emine Erdogan and accompanying delegation following the end of the contacts in Brussels.
Erdogan made a statement to members of the press in the turn, said about the visa liberation: "Now they have done some work themselves. We now have a 12-month timetable for them to do their work. On this calendar we will work with foreign and EU ministries and take steps. Of course, not only the visa issue, but also the money to be made by the Red Crescent and AFAD orally will bring about the issue. This issue was also on the agenda. We will also work on this issue. "
Asked whether NATO's approach to YPG as institution is coming to an end, Erdoğan replied: "This had come before us when we had a private meeting with Stoltenberg. NATO does not have such a positive view of the YPG. They are so immaculate to YPG, they do not look like chicks. EU member countries, which are members of NATO, talked about YPG. We also told them about YPG and our attitude in this regard. There is an operation that the US is going to do at Rakka. With Kim, together with YPG. But again we mentioned it again; 'If there is any mistake against my country, we say that we apply the rules of engagement'. The current process is also valid for Iraq and for Syria. "

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol