Türkiye’de sütten fazla et sıkıntısı yaşanıyor

Kırklareli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci son zamanlarda Türkiye’de et sıkıntısı hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Sütten çok et sıkıntısının yandığını belirten Dermenci “Türkiye hayvancılıkta son yıllarda et sıkıntısı yaşıyor biz bunu yaklaşık 4 yıl önce fark ettik. Türkiye’de sütte fazlalık ette eksilme var aynı zamanda ete talepte var bunun içinde ırkın değişmesi gerekiyordu. Biz bunu çok önceden öngördük zaten projelerde yaptık şuan hala deva etmekte yaklaşık 1000 tane damızlık gebe düvemizi dağıttık onların yavruları da doğurmaya başladı.”

“Türkiye’de et
tüketimi yüksek”
“Türk milleti et tüketen bir millet tabi ırk yıllardır koçlar üzerine yapıldı. Sütte yeteri kaliteye miktara ulaştık fakat ette açık vardı bunu da simental hem et hem sütle gerçekleştirmeye başladık. Şu anda da hayvanların %60’ı 80’I simental tohumlarla tohumlanmakta. Hem orijinal hem kırma melez olarak. Simental’in sözcük anlamı İsviçre’de Simen vadisinin adından gelmektedir. Oradaki yerli hayvanları oradaki Almanlar Avusturyalılar almışlar onların genetiğinle oynayıp daha çok et verimi ve süt verimi yüksek hayvanlar haline getirip güzel kombine ırk hayvan haline getirmişler simental’in adı oradan gelmekte. Dünyada simentallar uzun yıllar o bölgede 1. Sınıf et, süt yağı olarak bilinirler. Bizde bunu son yıllarda fark edince keşfedince hayvan varlığında da dünyada 2. Duruma geldi Türkiye simentalde. İzmir’de yaptığımız toplantıda toplamda 24 şehirden ülkeden simental Federasyonunun başkanları oradaydı. Amerikan Başkanı hariç oda tele konferans görüşmesi ile aramıza katıldı. Türkiye, dünyada sayıl ülke haline geldi simentalda görüşmede simental ırkının gelişmesi ve gelişmesi için neler yapılabilir sempozyumu yapıldı. Türkiye’nin 81 ilinden birlik başkanı da oradaydı hayvancılıkta nereye geldiğimiz bundan sonra hayvan varlığı simental’e dönüyor gibi konuşmalar gerçekleştirdik. Türkiye’nin bundan sonra melezleme çalışmalarını nasıl yapacağı uzmanlar bundan sonraki süreç nereye gideceğiyle ilgili güzel bir konferans oldu. Türkiye dünya simental’inde söz sahibi olan bir ülke haline geldi. Türkiye simental’İ yılardır ithal ediyor artık ithal etmeyip kendimiz yetiştirmeye başlayıp kendimize yeten bir duruma gelmeyi düşünüyoruz”
“Son yıllarda et fiyatına
paralel süt fiyatı düştü”
Son 3 yıldır sütte ciddi bir sıkıntı söz konusu et fiyatına paralel olarak süt fiyatı düştü. Biz üreticiler olarak bu durumdan çok muzdariptik yem fiyatları artarken süt fiyatları artmıyordu. Bunun sonucunda da istenmeyen oldu üreticiler bu sektörden hayvancılıktan çekilmeye başladı. Bunun neticesinde de sütte bir daralma söz konusu oldu.
“Yem fiyatları arttı çiftçi üzüldü”
“Hayvanları yeteri miktarda beslememeye başladı üretici nedeni yem fiyatlarındaki artışından dolayı sadece doğal yollarla besleniyor yoncayla silajla saman mera gibi beslemeye başlayınca süt üretiminde azalma oldu. Haziran ayında bir toplantı yapıldı ulusal süt konseyi toplantısı toplantıda fiyatın 1,40 krş olma konusunda çok ısrarcı olduk bu fiyatlara hayvancılık yapılmaz insanlar hayvancılık yapmaktan vazgeçiyor dedik bizi dikkate almadılar fiyatı 1,30 krş olarak belirlediler. Ama ben o zamanda söyledim bu fiyatta burada kalmaz bizler artık bedavaya süt üretmek isteniyoruz dedik. Ve geçen hafta Cuma günü Ankara’da Ulusal Süt Konseyi toplantısı yapıldı bu sefer sanayici talep etti fiyat artışını haziranda biz isterken bu sefer sanayici süt azlığından dolayı talep etti. Gerçekten üretim isteniyorsa 1.50krş. olsun dedik 1.40 olarak anlaşıldı. Ben yinede fiyatın burada kalacağından emin değilim yükselme olacaktır. Çünkü hayvan sayısında ciddi bir azalma oldu. Koçlar 30 kilo süt veren bir hayvan ama simental 20 kilo civarında süt veriyor kalitesi yüksek ama verimi düşük hayvanlar bunlar sonrasında süreç tam tersine süreç oldu ette artış olurken sütte azalma oldu. Maliyet artışına baktığımız zamanda bu sene slaş iyi bir artış yaptı saman yem fiyatları %30 artış oldu. Sütünde yıl başı gibi 1.50krş olacağı düşünülüyor” diye ifadelerde bulundu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol