Türkiye’de ilk kez Kırklareli’nde “Çocuk Hakları Dostu Kütüphanesi” açıldı

Kırklareli Çocuk Hakları İl Çocuk Komitesi ve Kırklareli İl Halk Kütüphanesi ortaklığı ile dün Kırklareli Halk Kütüphanesi’nde Kırklareli Vali Yardımcısı V. Emre Öztürk’ün katılımıyla Çocuk Hakları Dostu Kütüphanesi açıldı. Proje kapsamında komite üyesi çocuklar ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın 81 ilde uygulamaya geçirdiği Sosyal ve Ekonomik Destek Hizmeti Etkinliğinin Arttırılması Okul Destek Projesi’nden yararlanan çocuklar, her hafta cumartesi günü saat 13:00-14:30 saatleri arasında Çocuk Hakları Dostu Kütüphane bölümünde kitap okuma ve masal dinleme etkinliğinde buluşacak.

Çocuk Hakları Dostu Kütüphanesi’nin açılışı Vali Yardımcısı V. Emre Öztürk, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mehmet Karaman, İl Kültür ve Turizm Müdürü Nemci Asan ve İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş’ın kurdeleyi kesmesi ile yapıldı. Açılışta bir konuşma gerçekleştiren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Mehmet Karaman, kitap ve okuma alışkanlığı hakkında çocuklara verilen desteğin her zaman süreceğini ifade etti. Tüm çocukları yeni açılan Çocuk Hakları Dostu Kütüphanesi’ne davet eden Karaman, “İlk dönemin son gününde karne gününde çocuk dostu kütüphanemizin açılışını yaptık. Kütüphanede Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Çocuk Destek birimi olarak masal köşesi, zeka oyunları grubu, çocuk haklarının yer aldığı panolar oluşturarak İl Halk Kütüphanesi Çocuk kitaplığı katını zenginleştirdik. Ayrıca tüm masaları çocuklarla ilgili animasyonlarla giydirerek farkındalıklarını arttırmaya çalıştık. Bizlerin kütüphane ve okuma alışkanlığı hakkında her zaman tam desteğimiz devam edecek. Yeter ki evlatlarımız okusun. Yeni okul döneminde çok okuyan çocuklarımızı kültürel gezilere götüreceğiz. Zaman zaman özellikle üniversite öğrencilerinin yoğun olduğu dönemde “çaylar ve çorbalar bizden etkinliği yapacağız. Bu etkinlik vesilesiyle çocuklarımızı kütüphaneye davet ediyorum.
Bu güne kadar gerek çocuk hakları meclisimizin başkan ve üyeleri ile gerek okul destek ve “ekranla değil akranla büyüsün çocuklar” başlığı altında faaliyetlerde bulunduk. Çocuklar olarak bir sokağımız, bir otobüs durağımız, müzik atölyemiz, spor kurslarımız ve kütüphanemiz var. Tüm çocuklarımızı buralara bekliyoruz. Burada öncelikle kitap ve okuma sevdalısı olduğunu bildiğimiz Sayın Valimize kitap, çocuk, gelecek vizyonu ve verdiği destek için çok teşekkür ediyoruz.
Paydaşımız olan Kültür Müdürlüğümüze, kütüphane müdürümüz ve ekibine, gönüllü üniversiteli öğrencilerimize de ayrıca teşekkür ederiz. “ ifadelerini kullandı.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesinde ülke genelinde Çocuk Hakları Komiteleri, çocuklara haklarını anlatmak, savunmak, özellikle özel günlerde faaliyetler düzenleyerek çocukların da bir şeyler yapabileceğini, seslerini duyurabileceğini göstermek amacıyla oluşturulup bu konuda faaliyet gösteriyor. Nisan ve ekim aylarında olmak üzere yılda iki kez toplanan Çocuk Hakları İl Komiteleri’nde gerçekleştirilecek olan toplantılarda komitenin neler yapabileceğine dair kararlar alınıyor. Çocuk Hakları İl Komitelerinde yer almak için 0-18 yaş aralığında, yani çocuk olmak yeterlidir. Toplumun her kesiminden çocuklar, (engelli, suça sürüklenen, koruma ve bakım altında olan vb.) çocuk hakları komitesi üyesi olabilmektedir. Üyelik işlemleri için Kırklareli Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde görevli Çocuk Hakları İl Komite yetişkin temsilcilerine başvuru yapılması yeterlidir. Çocuk Hakları İl Komitesi’nde yer alan çocuklar, öncelikle haklarını iyi öğrenme fırsatı yakalamakta olduklarından, kendilerini her konuda özgürce savunabilir, diğer arkadaşlarını da doğru yönlendirebilirler.
Bu kapsamda çocuk haklarının yerelde görünürlüğüne destek olmak, çocuk haklarının yetişkin ve çocuk başta olmak üzere tüm toplum kesimi tarafından bilinirliğine katkı sunmak amacıyla Kırklareli Çocuk Hakları İl Çocuk Komitesi tarafından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sosyal Uyum Programı kapsamında Türkiye’de bir ilk olan Çocuk Hakları Dostu Kütüphane projesi Kırklareli İl Halk Kütüphanesi Çocuk Bölümü’nde hayata geçirildi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol