Türk mutfak kültürünün tarihi mirası;Kışın en kral tatlısı; Kabak Tatlısı

Kış aylarıyla birlikte Kırklareli pazarında tezgahlardaki renkler de birer birer değişti. Tezgahlarda kış aylarının vazgeçilmez renklerinden kabak halkın en büyük ilgi gösterdiği besin ürünlerinin başında geliyor. Besin değeri olarak da oldukça önemli yeri olan kabağın tüketiminin önemine değinen Pazarcı Esnafı Ali Erçağlar, özellikle kabak tatlısının kış aylarının vazgeçilmezi olduğunun altını çiziyor.

 

 

Önadım Haber
Kış aylarıyla birlikte mutfak alışkanlıklarını kendisini birer birer değiştirdi. Bu değişikliklerin en başında da tabi ki Pazar alışverişi geliyor.
Mutfakta kış lezzetleri boy gösteriyor
Ev hanımlarının yakından ilgilendiği alışverişte, kış meyve sebzelerinin renkleri pazardaki hakimiyetini sürdürüyor. Özellikle son haftalarda halkın büyük ilgi gösterdiği kabak, tezgahlarda en çok aranan renk oldu. Pazarcı Esnafı Ali Erçağlar, kış aylarıyla birlikte tezgahlardaki renklerinde değiştiğini ifade ederek, “Tabi ki kış aylarında üretilen ve tüketilen besin ürünleri değişiyor. Mutfaklarda pişen yemekler de bununla birlikte değişiyor. Aynı zamanda tüketim maddelerinin daha çok enerji ve besin vermesinin önem kazandığı dönemler oluyor” sözlerini dile getirdi.
“Kış aylarının en kral tatlısı”
Kırklareli’nin Karıncak Köyü’nde kabak üretimi yapan Pazarcı Esnafı Erçağlar, kabağın halk tarafından ilgi gördüğünü ifade ederek, “Son haftalarda kabak halktan büyük ilgi görüyor. Belirli bir yaş üstünün vazgeçilmez lezzeti tabi ki ancak son zamanlar da genç nüfus da ilgi gösteriyor. Soğuk havalarda barındırdığı besin değeri olarak da önemli bir besin maddesi. Eskiden çok daha fazla tüketilirdi. Şimdi de devam ettirilen bir kabak kültürü var. Bocuk gecesi gibi sürdürülen gelenekler ile değerini de korumaya devam eden kabak, tatlısıyla da çok güzle bir yere sahip. Damaklardaki kabak tatlısının yerini hiçbir şey alamaz” şeklinde konuştu.
Pekmez ve tahinle…
Kabak tatlısının Türk mutfak kültüründe önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Erçağlar, “Kabak tatlısını pekmez ve tahinle yapacaksın. Bir de içerisine fındık, ceviz de serpeceksin. O zaman ne kışın soğuğu ne de hastalıkların kırgınlığı dokunmaz. Sağlıklı olmanın sırrı doğal ürünleri tüketmek ve dengeli beslenmek. Besin değeri olarak yüksek olan ürünleri tercih etmeliyiz. Kabak da bu besinlerden birisidir” dedi.
“Kabak tarlada pişecek…”
Üretici olduğunun altını çizen Erçağlar, kabak seçiminde önemli noktalara da değinerek “Kabak sert olacak. Yumuşak olursa olmaz. O kabaktan bir şey yapılmaz. Kabak testereyle kesilircesine sert olacak ki, pişirdiğinde de diriliğini ve besinini içerisinde korusun. Kabak tarlada pişecek. Doğal kabak olması çok önemli. Katkı maddeleri ve çabuk büyüsün diye verilen ilaçlar tadı da sağlığı da bozuyor. Biz böyle şeyleri asla tercih etmiyoruz” sözlerini ifade etti.
“30 yıldır…”
Kabaktan birçok tüketim çeşidinin yapılabileceğini dile getiren Erçağlar, eskiden daha fazla çeşidin olduğunun altını çizerek “Eskiden kabaktan daha fazla çeşit yapılırdı. Sofralarımıza çeşitli şekillerde kabak gelir ve lezzetiyle bizi mutlu ederdi. Tabi ki halen yaşatılan tarifler var ancak eskiden daha da fazla yemek çeşidi vardı.
30 yıldır bu işi yapıyor. Kendi mahsülümülüz. Bir hafta alan daha sonra her hafta alıyor. Bizler de müşterimizi memnun etmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

“Bocuk gecesi ve kabak tatlısı…”
Türk mutfak kültüründe ve geleneklerinde kabağın yerinin ayrı olduğuna değinen Erçağlar, “Bocuk gecesi ve kabak tatlısı kışın vazgeçilmezleri arasında. Bocuk gecesi de Trakyamız'da yaşatılan bir gelenek. Tabi ki mısır ve kabak tatlısı olmadan da bocuk gecesi olmuyor. Kışın en güzel yanı kabak tatlısı” dedi.
“Kabağın en tatlı hali…”
Üretmenin yanı sıra yemeyi de sevdiğinin altını çizen Erçağlar, “Pekmezle yapacaksın. Üzerine ceviz, fındık biraz da tahin katacaksın. Tadından yenmez o zaman. Ayrıca sağlık ve vücut direnci için de çok yararlı.
Kışın vücut için en faydalı besin kabak tatlısı. Soğuklara karşı direnci de arttırır. Eskiden insanlar daha da fazla tüketirdi. Böyle doğal ürünleri tüketmek vücuda ve bünyeye büyük katkı sağlar .Eski insanların uzun ömürlü olmasının sırrı da burada saklı. Doğal beslenmek” sözlerini dile getirdi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol