Türk Akım’da gelinen son aşama Moskova’da değerlendirildi

Rus doğalgazını hem Türkiye’ye hem de Avrupa’ya taşıyacak olan ikili boru sisteminden oluşan Türk Akım Açık Deniz Boru Hattı Projesi’nde son aşamaya gelindi. Kara kısmı ÇED raporu geçtiğimiz günlerde onaylanan projede açık denize döşenen boruların bir ucu Kıyıköy, diğer ucu ise Rusya’nın Anapa kenti açıklarında bekliyor.
Bir ucu Rusya’nın Anapa kentinde bir ucu ise Kırklareli’nin Kıyıköy açıklarına ulaşan Türk Akım Açık Deniz Boru Hattı Projesi’nde gelinen son aşama aralarında Kırklareli’nde de gazetecilerin bulunduğu toplantıda Rusya’da değerlendirildi.
Moskova’da yapılan toplantıda Türk Akım’ın geldiği son aşama hakkında bilgi verildi.
Açık denizde döşenen boru hatlarından Türkiye’ye doğalgaz sağlayacak olan ilk hattın Türkiye kıyısına ulaştığı, Kıyıköy’ün birkaç kilometre açığında beklediği belirtilen açıklamada, ikinci hattın 224 kilometre ilerleyip Türkiye-Rusya Münhasır Ekonomik Bölge sınırına ulaştığı, boru hattını döşeyen gemi olan Pioneering Spirit’in 2018’in 3’ncü çeyreğinde Karadeniz’e dönüp boru döşeme sürecine devam edeceği belirtildi.
Kara hatlarından BOTAŞ tarafından yapılacak ve Türkiye şebekesine Lüleburgaz’da bağlanacak olan ilki için ÇED sürecinin tamamlandığı anımsatılan açıklamada, kara hatlarından Avrupa’ya ilerleyecek ikincisi için Gazprom ve BOTAŞ ortak şirketinin (Türk Akım Gaz Taşıma AŞ) kurulmasına ilişkin protokollerin geçtiğimiz hafta imzalandığı, ikinci kara hattının da bu çerçevede hızla ilerlemesinin beklendiği belirtildi.
Yapılan bilgilendirme toplantısında verilen bilgiler şöyle;
Rusya Kara Çıkışı
Anapa’daki kara çıkışı tesisinin inşaatı artık neredeyse tamamlandı. Son rötuşları yapılıyor. Yılsonuna dek işletime girmeye hazır olacak. Kara çıkışı tesisinin çevresindeki geçici inşaat alanlarının yeniden yeşillendirilmesine bu yaz başlanacak. Russkaya Kompresör İstasyonu da işletime hazır ve standby konumunda bekliyor.
Türkiye Kara Çıkışı
Kıyıköy’de alım terminalinin inşaat sahasında hazırlıklar tamamlandı. Karada döşenecek borular Kıyıköy’e aktarılmaya başlandı. Kıyı geçişini yapacak olan Boskalis şirketi inşaat öncesi etütlerini tamamladı ve inşaata başlamaya neredeyse hazır. Pioneering Spirit gibi Allseas şirketine ait Lorelay gemisi 2018 4. çeyrekte Kıyıköy kıyısına gelecek ve sığ sularda boru döşeyip boru çekme işlemini tamamlayacak. Lorelay’ın buradaki işi birkaç haftada tamamlanacak.  
Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Fonu Başkan Yardımcısı Alexey Grivach
Düzenlenen toplantıda Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Fonu Başkan Yardımcısı Alexey Grivach şu açıklamayı yaptı; “Türkiye halen Rus doğalgazının en büyük alıcılarından biri. Almanya'dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Geçtiğimiz yıl Rusya Türkiye'ye 29 milyar doğalgaz tedarik etti. Yani Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının yüzde 55’ini Rusya karşıladı. Bildiğiniz gibi Rus doğalgazı Türkiye'ye Batı Hattı ve Mavi Akım olmak üzere iki hattan geliyor. Yine geçtiğimiz yıl bu iki hattın kapasitelerinin yüzde 90’ından fazlası kullanıldı. Rus doğalgazının yarıya yakını, Ukrayna, Moldova, Romanya ve Bulgaristan'dan geçip Türkiye'ye ulaşan Batı Hattı üzerinden geliyor. Ukrayna ile uzun yıllardır transit konusunda dönem dönem sorunlar yaşanıyor. 1998 yılında Rus doğalgazının yüzde 90’ı Ukrayna üzerinden transit aktarılıyordu. Bugün bu oran yüzde 40’lar düzeyine inmiş durumda, ancak bu oran dahi hala çok yüksek.
Rusya için uzun vadeli sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmek bir enerji güvenliği meselesi. Türkiye de bu sözleşmelerin muhatapları arasında başı çekiyor.
TürkAkım boru hattı saydığım bu transit risklerine çare olacak. İlk hat Türkiye’nin enerji güvenliğini sağlarken ikinci hat da Güney ve Güneydoğu Avrupa için aynı işlevi görecek. Gelecekte Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacı artarsa bunu karşılayabilecek kapasite yaratmanın yanı sıra, Türkiye için ekonomik açıdan getirileri de olacak.”

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. "dört nala gelip uzak asyadan"... 08 Haziran 2018 Cuma 17:14:32

    Ulusal kurtuluş savaşımıza unutulmaz katkıları olan Sovyetler yine limon portakal karşılığında son derece hayati ağır endüstri sanayii tesisleri kurmuştu ülkemizde. Beyni emperyalist idealler ile yıkalı dinazor politik yobazların azalıp ve mevcutta olanların da mecbur kalması sonucu yine de en hakikatlisi olan dostumuz Rusya'yı keşfettik tekrar. Güneyin ve batının bataklarından kurtuldukça Doğu'nun güneşi ülkemiz üzerinde daim parlayacaktır. Tam bağımsız ve gerçek demokratik bir ülke olmanın Doğu ile işbirliği ve güçbirliği dışında başkaca bir yol ve olanağı da yoktur.