Türk Akım’a “ÇED Olumlu” kararı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Rusya’daki doğalgaz rezervlerini doğrudan Türkiye’nin doğalgaz dağıtım şebekesine bağlayarak Türkiye, Güney ve Güneydoğu Avrupa için güvenilir bir enerji kaynağı yaratacak olan Türk Akım Projesi Kara Kısmı 1 Doğalgaz Boru Hattı Projesi için “ÇED Olumlu” kararı verdi. Açık deniz boru hattı projesi Rusya’nın Anapa kentinden başlayıp Kırklareli’nin Kıyıköy Beldesi’ne uzanarak buradan karaya çıkacak ve uzunluğu 930 kilometreyi bulacak.

Kırklar Haber

Kırklareli İli Lüleburgaz, Vize İlçesi Vize, Lüleburgaz, Saray ve Ergene İlçeleri mevkiindeki BOTAŞ (Boru Hatları İle Petrol Taşıma A.Ş.) tarafından yapılması planlanan Türk Akımı Kara Kısmı-1 Doğal Gaz Boru Hattı Projesi ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulan ÇED Raporu, İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenerek değerlendirildi. Proje ile ilgili olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ÇED raporu için “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” Kararı verdi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca 1 Haziran’da duyurusu yapılan “ÇED Olumlu” kararında şu ifadeler yer aldı; “Söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer’i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması ve ÇED Yönetmeliği gereğince yatırımın başlangıç, inşaat dönemine ilişkin izleme raporlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığına, projede yapılacak Yönetmeliğe tabi değişikliklerin de Kırklareli Valiliğine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) iletilmesi gerekmektedir. İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.”
Türk Akım hakkında…
Türk Akım açık deniz boru hattı, Rusya’da Anapa kıyısından başlayıp Karadeniz altından 930 km boyunca ilerleyerek Trakya kıyısında Türkiye’ye ulaşacak. Türk Akım, Rusya’daki dev doğalgaz rezervlerini doğrudan Türkiye’nin doğalgaz dağıtım şebekesine bağlayarak Türkiye, Güney ve Güneydoğu Avrupa için güvenilir bir enerji kaynağı yaratacak.
Boru hattı sisteminin açık deniz kesimi Gazprom tarafından inşa edilecek. Açık deniz boru hattı sistemi, Karadeniz’den ilerleyecek paralel iki hattan oluşacak.
Boru hatları Rusya kıyısındaki Anapa kenti yakınlarında denizaltına inip, İstanbul’a 100 kilometre mesafedeki Kıyıköy’de Türkiye kıyısına çıkacak. Türk Akım’ı Kıyıköy’den Lüleburgaz’daki mevcut doğalgaz ağına bağlayacak bir yeraltı boru hattı kurulacak. Güzergah buradan Avrupa sınırına devam edecek.
Türk Akım, 2 kilometreyi aşan derinlikte döşenecek 81 cm çapındaki ilk boru hattı sistemi olarak sektörün teknik sınırlarını ileriye taşıyan bir proje olacak. Açık deniz boru hatları, her biri 12 metre uzunluğunda binlerce borudan oluşacak.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol