Türk Akım Önadım’ı Moskova’da bilgilendirdi

Türk Akım, Açık Deniz Boru Hattı Projesi kapsamında, içlerinde Önadım Medya Grubu’ndan Önadım Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ferdi Kurtbayram ile Trakya Çarşı Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Erkan Gökçen’in de yer aldığı bir basın gezisi düzenleyerek, yaklaşık 30 kişilik bir heyeti Rusya’nın başkenti Moskova’da bilgilendirdi. Ülkede düzenlenecek olan dünya kupası öncesinde Türkiye-Rusya dostluk maçını izleme imkanı da bulan basın mensuplarını bilgilendiren Türk Akım yetkilileri; “Pioneering Spirit, birinci hattı Kıyıköy'e kadar getirdikten sonra başka bir çalışma için Kuzey Denizi'ne gitmişti. Oradaki çalışmasını da başarıyla tamamlayan gemi, TürkAkım için şimdi yeniden Karadeniz'e dönüyor. Boru döşeme faaliyetine kaldığı yerden devam edecek olan Pioneering Spirit, ikinci hattı da Kıyıköy sahiline ulaştıracak” açıklamasını yaptılar

Türk Akım Açık Deniz Boru Hattı Projesi kapsamında, Türkiye’den yaklaşık 30 kişilik basın mensubu grubu, Rusya’nın başkenti Moskova’da bilgilendirildi. Basın gezisi kapsamında 5  Haziran Salı günü oynanan Rusya-Türkiye dostluk maçını da izleme imkanı bulan basın mensuplarına, Moskova’nın tarihi ve turistik yerleri de gezdirildi.
Önadım Medya Grubu’ndan Önadım Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Ferdi Kurtbayram ile Trakya Çarşı Gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Erkan Gökçen de gezide yer aldı. 4 Haziran Pazartesi günü saat 08.00 uçağı ile İstanbul’dan Moskova’ya ulaşan basın mensupları ilk olarak Gazprom’un doğalgaz müzesini gezdiler. 1946 yılından günümüze, 800 kilometre boru hattı döşenmesi ile başlayan, bugün ise 22.000 kilometreye ulaşan Gazprom’un doğalgaz serüvenini, interaktif öğelerle müzede takip eden ziyaretçiler, kurumun yaşayan canlı tanıklarından da dönemin doğalgaz çıkarma yöntemlerini öğrenme fırsatı buldular. Ardından Moskova merkezdeki otellerine yerleşen basın mensuplarına o akşam önemli bir sunum da yapıldı.
Basın ve Halkla İlişkiler sorumlusu Aslı Esen tarafından yapılan bilgilendirmede Türk Akım’ın geldiği son aşama hakkında bilgiler verildi. Açık denizde döşenen boru hatlarından Türkiye’ye doğalgaz sağlayacak olan ilk hattın Türkiye kıyısına ulaştığı, Kıyıköy’ün birkaç kilometre açığında beklediği belirtilen açıklamada, ikinci hattın 224 kilometre ilerleyip Türkiye-Rusya Münhasır Ekonomik Bölge sınırına ulaştığı kaydedilerek;
Pioneering Spirit, TürkAkım'ı oluşturan hatlardan ikincisini tamamlamak üzere 8 Haziran Cuma günü (dün) Rotterdam Limanı’ndan Karadeniz’e doğru yola çıkıyor. Dev gemi, daha önce TürkAkım'ın birinci hattının tamamını, ikinci hattının ise Rusya-Türkiye Münhasır Ekonomik Bölgeleri sınırına kadar olan 224 kilometrelik kısmını inşa etmişti. Pioneering Spirit, birinci hattı Kıyıköy'e kadar getirdikten sonra başka bir çalışma için Kuzey Denizi'ne gitmişti. Oradaki çalışmasını da başarıyla tamamlayan gemi, TürkAkım için şimdi yeniden Karadeniz'e dönüyor. Boru döşeme faaliyetine kaldığı yerden devam edecek olan Pioneering Spirit, ikinci hattı da Kıyıköy sahiline ulaştıracak” dendi. Kara hatlarından BOTAŞ tarafından yapılacak ve Türkiye şebekesine Lüleburgaz’da bağlanacak olan ilki için ÇED sürecinin tamamlandığı anımsatılan açıklamada, kara hatlarından Avrupa’ya ilerleyecek ikincisi için Gazprom ve BOTAŞ ortak şirketinin (Türk Akım Gaz Taşıma AŞ) kurulmasına ilişkin protokollerin geçtiğimiz hafta imzalandığı, ikinci kara hattının da bu çerçevede hızla ilerlemesinin beklendiği belirtildi.
Yapılan bilgilendirme toplantısında verilen bilgiler şöyle; Anapa’daki kara çıkışı tesisinin inşaatı artık neredeyse tamamlandı. Son rötuşları yapılıyor. Yılsonuna dek işletime girmeye hazır olacak. Kara çıkışı tesisinin çevresindeki geçici inşaat alanlarının yeniden yeşillendirilmesine bu yaz başlanacak. Russkaya Kompresör İstasyonu da işletime hazır ve standby konumunda bekliyor.
Kıyıköy’de alım terminalinin inşaat sahasında hazırlıklar tamamlandı. Karada döşenecek borular Kıyıköy’e aktarılmaya başlandı. Kıyı geçişini yapacak olan Boskalis şirketi inşaat öncesi etütlerini tamamladı ve inşaata başlamaya neredeyse hazır.
Düzenlenen toplantıda Rusya Ulusal Enerji Güvenliği Fonu Başkan Yardımcısı Alexey Grivach şu açıklamayı yaptı; “Türkiye halen Rus doğalgazının en büyük alıcılarından biri. Almanya'dan sonra ikinci sırada yer alıyor. Geçtiğimiz yıl Rusya Türkiye'ye 29 milyar doğalgaz tedarik etti. Yani Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacının yüzde 55’ini Rusya karşıladı. Bildiğiniz gibi Rus doğalgazı Türkiye'ye Batı Hattı ve Mavi Akım olmak üzere iki hattan geliyor. Yine geçtiğimiz yıl bu iki hattın kapasitelerinin yüzde 90’ından fazlası kullanıldı. Rus doğalgazının yarıya yakını, Ukrayna, Moldova, Romanya ve Bulgaristan'dan geçip Türkiye'ye ulaşan Batı Hattı üzerinden geliyor. Ukrayna ile uzun yıllardır transit konusunda dönem dönem sorunlar yaşanıyor. 1998 yılında Rus doğalgazının yüzde 90’ı Ukrayna üzerinden transit aktarılıyordu. Bugün bu oran yüzde 40’lar düzeyine inmiş durumda, ancak bu oran dahi hala çok yüksek. Rusya için uzun vadeli sözleşmelerden kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirmek bir enerji güvenliği meselesi. Türkiye de bu sözleşmelerin muhatapları arasında başı çekiyor.  TürkAkım boru hattı saydığım bu transit risklerine çare olacak. İlk hat Türkiye’nin enerji güvenliğini sağlarken ikinci hat da Güney ve Güneydoğu Avrupa için aynı işlevi görecek. Gelecekte Türkiye'nin doğalgaz ihtiyacı artarsa bunu karşılayabilecek kapasite yaratmanın yanı sıra, Türkiye için ekonomik açıdan getirileri de olacak.”
Moskova’ya hayran kaldılar
Gerçekleşen sunumların ardından 5-6 Haziran tarihlerinde Moskova’nın tarihi ve turistik yerlerini gezme imkanı bulan basın mensupları, tarihle, metropol hayatının estetik içinde uyum sağladığı kente adeta hayran kaldılar. Kızıl Meydan başta olmak üzere, Kremlin Sarayı’nı, parklarını, nehrini, ve daha pek çok özel yerlerini, tur rehberi eşliğinde gezen Türk gazeteciler 5 Haziran günü saat 19.00’da oynana Rusya-Türkiye dostluk maçını da locadan izlemenin keyfini yaşadılar. 1-1 sona eren maçı “dostluğun” kazanmış olması ise her iki tarafta da ayrı bir memnuniyet yaşattı. 6 Haziran Çarşamba günü son olarak ünlü Türk şair Nazım Hikmetin mezarını da ziyaret eden basın mensupları, saat 20.40 uçağı ile Moskova’ya veda ettiler.



Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol