TürkAkım ÇED sürecinde

Bir bölümü Kırklareli’nin Vize ilçesinden geçecek olan “TürkAkım Gaz Boru Hattı Projesi-Deniz Bölümü” projesi ile ilgili ÇED raporu görüşe açıldı. 

Rusya Federasyonu’ndan Ülkemize doğal gaz arzının yanı sıra Rus gazının Ülkemizin toprakları üzerinden Avrupa’ya arzını sağlamak amacıyla inşa edilecek olan “TürkAkım Gaz Boru Hattı Projesi-Deniz Bölümü” ÇED sürecinde. Bir bölümü de Kırklareli’nin Vize İlçesi’nden geçecek olan gaz hattı için ÇED süreci başladı.
Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün konu ile ilgili yaptığı duyuruda South Stream Transport B.V.tarafından yapılması planlanan “TürkAkım Gaz Boru Hattı Projesi-Deniz Bölümü” projesi ile ilgili olarak hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu, İnceleme ve Değerlendirme Komisyonunca yeterli bulunduğu, nihai kabul edildiği duyuruldu. Komisyonun sonuçlandırdığı ÇED Raporu halkın görüş ve önerilerini almak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünde ve Bakanlıkta on (10) gün görüşe açıldı.
(Duyuru tarihi 13.09.2017) ÇED sürecinde Bakanlığın projeyle ilgili karar alma sürecinde bildirilen görüşleri de dikkate aldığı belirtilen duyuruda, ‘Bakanlık halktan gelen görüşler ışığında rapor içeriğinde gerekli eksikliklerin tamamlanmasını, ek çalışmalar yapılmasını ya da İnceleme Değerlendirme Komisyonunun yeniden toplanmasını isteyebilir. Nihai olarak kabul edilen Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu 10 (on) gün halkın görüşüne açılmış olup, görüş ve öneriler için bu süreç içerisinde Kırklareli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na müracaat edebilir” denildi.
TürkAkım Gaz
Boru Hattı
Projesi
TürkAkım Gaz Boru Hattı Projesi; Rusya Federasyonu’ndan başlayarak Karadeniz üzerinden Türkiye Cumhuriyeti’nin Karadeniz kıyısındaki alım terminaline ve devamında Türkiye Cumhuriyeti toprakları üzerinden Türkiye Cumhuriyeti’nin komşu devletleriyle olan sınırlarına kadar uzanan her biri yıllık 15,75 milyar metreküp kapasiteye sahip iki hattan oluşan yeni bir gaz boru hattı sistemidir.
Proje, Rusya Federasyonu’ndan Ülkemize doğal gaz arzının yanı sıra Rus gazının Ülkemizin toprakları üzerinden Avrupa’ya arzını sağlamak amacıyla inşa edilecek, deniz bölümü ve kara bölümünden teşkil bir boru hattı sistemidir. Deniz bölümünde yer alan iki hattın inşası ve işletimi Rusya Federasyonu tarafından yapılacak.
Kara bölümünde yer alan hatlardan biri sadece Ülkemize doğal gaz arz edecek, iletim sistemimizin bir parçası olarak BOTAŞ tarafından inşa edilecek. Kara bölümündeki diğer hat ise Avrupa’ya gaz arz edecek, inşası ve işletimi %50 oranında ortaklık payı ile iki ülkenin şirketleri tarafından kurulacak yeni bir şirket tarafından yapılacak.
Proje kapsamında ilk aşamada Türkiye'ye doğal gaz arzı sağlayacak 15,75 milyar metreküp kapasiteli ilk hattın, devamında ise AB üye ülkelerinin doğal gaz alım taahhüdüne bağlı olarak diğer boru hattının inşası planlanıyor.
Rusya Federasyonu ve Ukrayna arasında geçtiğimiz yıllarda yaşanan doğal gaz anlaşmazlıkları Batı Hattı’ndan Ülkemize arz edilen gazın zaman zaman kesilmesine neden olmuş ve bu durum özellikle kış aylarında ülkemizin enerji arz güvenliğini tehlikeye sokmuştu.
TürkAkım kapsamında sadece Ülkemize gaz arz etmesi amacıyla inşa edilecek boru hattının devreye alınması ile birlikte Batı Hattı’ndan alınan yıllık toplam 14 milyar metreküp gazın, mevcut sözleşmelerin şart ve koşulları değişmeksizin TürkAkımı üzerinden Ülkemize teslim edilmesi planlanıyor. Böylece başka bir ülkenin iletim sistemi kullanılmadan doğrudan Rusya Federasyonu’ndan Ülkemize taşınacak gazın, üçüncü taraflardan kaynaklı muhtemel kesintilere maruz kalmaması sağlanmış olacak.
Proje takvimine göre, hâlihazırda Ülkemizin münhasır ekonomik bölgesi ve karasularında mühendislik çalışmaları yürütülmeye devam ediyor. 2017 yılı Mayıs ayında Rusya’nın Karadeniz kıyısında deniz bölümünün inşaatı başladı ve 2019 sonunda hattın işletmeye alınması planlanıyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol