Türabi Kayan, Meclis Araştırması Komisyonu Kurulmasını Teklif Etti

Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Türabi Kayan, çiftçilerin yaşamakta oldukları bu olumsuz şartların nedenlerinin tespit edilmesi ve alınacak önlemlerin belirlenmesi amacı ile bir Meclis Araştırması Komisyonu kurulmasını teklif etti.

Çiftçilerin yaşamakta oldukları bu olumsuz şartların nedenlerinin tespit edilmesi ve alınacak önlemlerin belirlenmesi amacı ile bir Meclis Araştırması Komisyonu kurulmasını teklif eden Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Türabi Kayan, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na talepte bulunarak ‘Türkiye'de çiftçiler bu yıl tüm zamanların en yüksek seviyesini gören tarımsal girdi maliyetleriyle mücadele ederek üretim yapmaya çalışıyor. İklim değişikliği ve kuraklığın yanı sıra dövizdeki dalgalanmayla birlikte artan maliyetlerin altında ezildiklerini söyleyen çiftçilerimiz, her geçen gün daha fazla çiftçinin tarımsal üretimden vazgeçtiğini söylemektedir,’ açıklamalarıyla çiftçilerin yaşamakta oldukları bu olumsuz şartların nedenlerinin tespit edilmesi ve alınacak önlemlerin belirlenmesi amacı ile bir Meclis Araştırması Komisyonu kurulması teklifinde bulundu.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na, Meclis Araştırması Komisyonu kurulması teklifinde bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Türabi Kayan, resmi sosyal medya hesabı üzerinden açıklamada bulunarak vatandaşları bilgilendirdi.
Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili Türabi Kayan yapmış olduğu açıklamada:” Kırklareli Milletvekili Türabi Kayan "Çiftçilerimizin yaşamakta oldukları bu olumsuz şartların nedenlerinin tespit edilmesi ve alınacak önlemlerin belirlenmesi amacı ile" bir Meclis Araştırması Komisyonu kurulmasını teklif etti. Gerekçe: Türkiye'de çiftçiler bu yıl tüm zamanların en yüksek seviyesini gören tarımsal girdi maliyetleriyle mücadele ederek üretim yapmaya çalışıyor.
İklim değişikliği ve kuraklığın yanı sıra dövizdeki dalgalanmayla birlikte artan maliyetlerin altında ezildiklerini söyleyen çiftçilerimiz, her geçen gün daha fazla çiftçinin tarımsal üretimden vazgeçtiğini söylemektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre, Türkiye'de 2009 yılında 1 milyon 16 bin 692 çiftçi varken, bu sayı 2021'in Haziran ayı itibarıyla 541 bin 346'ya düştü. Yine TÜİK verilerine göre tarım sektöründe istihdam edilen kişi sayısı ise 2002’de 7 milyon 458 bin kişiyken, 2020 Şubat ayı itibariyle 4 milyon 157 bin kişiye geriledi. Bu da son 18 yılda 3 milyon 301 bin daha az tarım çalışanı anlamına geliyor.
Tarım sektöründe istihdam edilen kişi sayısının %44 azaldığı ortaya çıkıyor.
Kurulmasını talep ettiğimiz Meclis Araştırması Komisyonu çalışmaları ile çiftçilerimizin yaşamakta oldukları bu olumsuz şartların önüne geçebileceğimizi düşünmekteyiz,” ifadelerine yer verdi. (N.Ortaç)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol