Trakya’nın geçim kaynağı Ayçiçeği soru önergesi oldu

CHP Kırklareli Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle verdiği önergesinde ayçiçeğini sordu.

CHP Kırklareli Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, soru önergesinde 2021-22 iş yılı için Trakya Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği’nin, ayçiçeği ön alım fiyatını yüzde 40 yağlı baz ürün fiyatı için ton başına 5 bin 400 lira olarak belirlediğini anımsattı. Daha sonra 10.06 2022 tarihinde de Trakya Birlik Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, 2021-2022 iş yılında ürün teslim eden ortaklarına yüzde 40 yağlı ayçiçeği için ton başına 1.100 TL fiyat farkı verilmesi kararı alındığını belirtti.
TÜİK verilerine göre Mayıs'ta tarım ürünleri üretici enflasyonunun aylık % 16,2, yıllık ise % 154,97 yükseldiğini belirten Gündoğdu, “Gerçekleşen enflasyon oranları ve girdi maliyetlerindeki yüzde 300-500 oranlarındaki fahiş artışlar özellikle Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ illerimizde üretim yapan ayçiçeği üreticisini üretemez, toprağını ekemez hale getirmiştir.
Bu doğrultuda;
1- Tüm güçlüklere rağmen toprağını ekmeye, hasatını yapmaya çalışan Trakya Bölgesi’nde ayçiçeğini, ürünlerini Tarım Kredi Kooperatifi’ne veren üreticilerimize, çiftçilerimize fiyat farkı ödenmesi zorunlu hale gelmiştir. Üreticilerimize; girdi fiyatlarındaki günlük artışları, tarım ürünlerindeki üretici enflasyonunu da göz önüne alınarak ton başına en az 1.500-2.500 TL fiyat farkı ödemesi yapılacak mıdır, yapılacak ise ne miktarda ne zaman yapılacaktır?
2- Trakya Bölgesi’nde ülkemizin ayçiçek üretiminin yüzde 40-45’ni gerçekleştiren üreticimize, çiftçimize; üretim alanlarını artırmak, girdi fiyatlarında daha fazla destek olmak amacıyla hangi çalışmaları yapıyorsunuz, bereketli topraklarımızda ithalata bağımlılığımızı azaltmak için hangi tedbirleri alacaksınız?” diye sordu. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. En yapıcı ve uyarıcı yorumları bile es geçiyorsunuz ne pimpiriklersiniz tuzları kurucuklar zira bir ayaklarınız sağlamda ne olursa olsun gariban halka