Trakya’nın en büyük OSB’sine sahip olacağız

Kırklareli’nde “Sanayi ve İstihdam Özelinde Ekonomi Değerlendirme Toplantısı”nda konuşan Kırklareli Valisi Osman Bilgin, Trakya bölgesinde 18 bin dönümlük arazisi ile Kırklareli’nin en büyük OSB’ye sahip il olacağını söyledi. İstanbul’un artık sanayi yatırımı alamaz duruma geldiğini ifade eden Bilgin, bu yatırımlarında Vize, Pınarhisar, Merkez ve Kofçaz hattı boyunca buralardaki OSB’lere dağılacağını ifade etti. Altyapı konusunda ise sadece Trakya’nın değil Türkiye’nin en iyi altyapısına sahip olunacağını kaydeden Bilgin, İkitelli, Hadımköy, Arnavutköy, Beylikdüzü bölgesindeki sanayicinin yeni çekim merkezinin Kırklareli olacağını vurguladı. 

"Kırklareli'nde Sanayi ve İstihdam Özelinde Ekonomi Değerlendirme Toplantısı" Kırklareli Halk Eğitimi Merkezi Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.
Vali Osman Bilgin moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıya Vali Yardımcıları, Kaymakamlar, sanayici ve iş insanları, sektör temsilcileri ile ilgili kamu kurum ve kuruluş yetkileri katıldı. Toplantı öncesi Kırklareli’nin genel ekonomik durumu ve sanayi tesisleri konusunda bir bilgilendirme sunumu, ardından Kırklareli Organize Sanayi Bölgesi hakkında hazırlanan tanıtım videosu izlendi.
Sanayi kuruluşların temsilcileri ile kamu kurum ve kuruluş yetkililerinin görüş, öneri ve isteklerinin dinlenerek karşılıklı fikir alışverişinin yapıldığı toplantıda Vali Bilgin bir değerlendirmede bulundu. Dünyada pandemi ile başlayan sürecin etkilerinin azalmasının veya bitmesinin beklendiği bir dönemde Rusya-Ukrayna savaşı ile ekonomik anlamda yaşanan sorunların daha da derinleştiğini ifade eden Bilgin, tedarik zincirinin bozulduğu, fiyat dengesizliklerinin yüksek oranda seyrettiği, hemen hemen her sektörde krizlerin yaşandığı bir döneme geçildiğini dile getirdi.
Krizlerin aynı zamanda fırsat demek olduğunu da ifade eden Bilgin, “Bu krizin dünya için ve ülkemiz için çeşitli sorunlar yaratacağını görüyoruz. Ancak krizlerin iki yönü vardır. Hem olumsuzluktur hemde fırsattır. Ülkemiz için baktığımızda bu okumayı doğru yapmamız gerekiyor. Enerji en önemli konulardan birisi. Devletimiz, hem rüzgar, hem jeotermal, hem nükleer enerji konusunda ülkemizde yeni yatırımlar yaparak kendi kendine yeten bir alt yapı oluşturuyor. Ülkemizin enerji sorununu çözeceğine olan inancımız tamdır” dedi.
Özel sektör devleti ile
el ele olmalı
Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne özelinde enerji sektöründe önemli yatırımların yapılmakta olduğunu veya planlandığını belirten Bilgin, özel sektörün devleti ile el ele olması gerektiğini vurgulayarak; “Özel sektör sonuçta devletiyle beraber var. Geleceğin tasarlanması açısından bizlerin sizlerle birlikte el ele vermesi ve daha güçlü bir Türkiye oluşturması gerekiyor. Bu toplantılarla şimdiden biz planlamamızı yapalım istiyoruz. Dünya da yaşanan olayların ülkemize doğrudan bir etkisi olmasına rağmen bugüne kadar çok şükür dünyanın gelişmiş ülkelerinden dahi olumlu anlamda bir ayrışma görüyoruz” diye konuştu.
Kırklareli’ndeki yatırımlar
Kırklareli’nde özellikle Vize, Pınarhisar, Merkez ve Kofçaz’ın önemine değinen bilgin İstanbul’daki sanayi yatırımlarının bu bölgelere kaymasını beklediklerini ifade ederek, “İlimiz özelinde konuşacak olursak son dönemde atılan adımlarla birlikte Vize, Pınarhisar, Merkez ve Kofçaz hattı bu hat çok önemli. İstanbul’un sanayi yatırımlarını artık İstanbul’da sürdüremeyeceğini anlamış durumdayız. Dolayısıyla Avrupa yakasının sanayisini taşınabileceği yegane bölgenin Trakya’nın kuzey bölgesi dediğimiz bu hat olduğunu görüyoruz. Çorlu, Lüleburgaz, Babaeski, Edirne hattının sanayi yatırımları açısından uygun görülmediği ve bu planlamanın dışında tutulduğunu görüyoruz. Dolayısıyla başta Çakıllı’da orta ölçekli bir sanayi tesisi kuruluyor şu anda. Yine Vize’de PAGDER OSB’nin hemen yanında ikinci bir OSB Pınarhisar Yükselen Sanayiciler OSB’si 3 bin dönümlük bir alanda çalışması yapılıyor. Kırklareli OSB’de 5700 dönüm gibi bir alana büyüttük. Şu anda 18 bin dönüm ile Trakya bölgesinin en büyük OSB’si olacağız. Çerkezköy 12 bin dönümle en büyük bölge. Ama biz onun 1,5 katı büyüklüğünde bir OSB haline geleceğiz ve alt yapı olarak ta sadece bölgenin değil Türkiye’nin en iyi altyapısına sahip OSB’si olacağız. Dolayısıyla hem yatırım hemde istihdam kapasitesi olarak baktığımızda, Kırklareli’nin İkitelli, Hadımköy, Arnavutköy, Beylikdüzü gibi sanayicilerin çekim merkezi olacağını söyleyebiliriz. Şu anda sadece Merkez OSB’de 30 milyar civarında bir yatırım var” şeklinde konuştu.
Hayvancılık tesisleri Kavaklıda toplanacak
Kırklareli’nde hayvancılık konusunda yapılmak istenen yatırımları Kavaklı da toplayacaklarını bunun dışındaki bölgelere izin verme niyetinde olmadıklarını belirten Bilgin şöyle devam etti; “Kavaklıda hayvancılık tesislerinin fazla olduğunu görüyoruz. Hayvancılık tesislerine artık müstakil olarak ilçelerimizde izin vermek istemiyoruz. Yeni tesislerin tümünü Kavaklı bölgesinde toplayıp burada bir ihtisas OSB ile birlikte entegre tesisler kurmak istiyoruz. Et, süt, biyogaz gibi hepsinin bir arada olduğu bir tesisleşme istiyoruz. Bu örneğin başarılı olacağını düşünüyoruz. Şu anda 56 farklı işletme bölgemizde farklı arazilerde yatarım talebinde bulunuyor. Bunlara izin vermeyeceğiz. 56 işletmenin 110 bin büyükbaş hayvan üretim talebi var. Bunun yarısının İhtisas OSB’ye geldiğini düşünürsek 50 bin rakamı büyük bir rakam. Sanayicilerimiz buraya geldiklerinde büyük altyapı maliyetlerinden de kurtulacaklar.” (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol