Trakyalı Başkanlar ‘B40’ Zirvesine Katıldı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, tüm Balkan belediyelerini ‘B40’a katılmaya davet etti. Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne belediye başkanlarının da aralarında bulunduğu B40 Balkan Belediye Başkanları Zirvesi İstanbul’da gerçekleştirildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, 11 ülkeden 24 kentin belediye başkanlarını bir araya getiren, 29-30 Kasım tarihleri arasında gerçekleşen,“B40 Balkan Belediye Başkanları Zirvesi”ni topladı.
“TARİHİ BİR BAŞLANGICA İMZA ATIYORUZ”
Zirvenin açılış konuşmasını yapan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, “Bu buluşma, esasen uzun süredir hayalini kurduğumuz bir birlikteliktir. Bugün İstanbul’da, bizlerle bu hayale ortak olduğunuz için, öncelikle hepinize teşekkür ediyorum. Bugün hep birlikte tarihi bir başlangıca imza atıyoruz. Önümüzdeki dönemde bu birlikteliği sürdürmeyi başarırsak, sadece Balkan coğrafyası için değil, tüm Avrupa ve dünya için de ilham verici bir model inşa edebiliriz. Toplantımızın ortak dili İngilizce ama İstanbul’da düzenlediğimiz bu ilk toplantımızda, dileyen baş-kan İngilizce, dileyen başkan ise kendi anadilinde konuşabilsin diye, toplantımızda hemen her Balkan dili için simultene çeviri alt yapısı sunuyoruz. Ben de konuşmamın bundan sonraki bölümünü kendi ana dilimde Türkçe yapacağım” ifadelerini kullandı.

Bir kentte yaşanan herhangi bir sorunun, diğer şehirlerin de ortak meselesi haline geldiğine vurgu yapan İmamoğlu, “Bu büyük sorunların çözümünün, bölgesel iş birliği ve dayanışma yoluyla mümkün olabileceğini bildiğimiz için bugün bir aradayız.
Bu çerçevede bölgesel, güçlü bir inisiyatif olarak önerdiğimiz ve sizlerle birlikte şekillendirdiğimiz ‘B40 Balkan Şehirleri Ağı’nı geliştirmek için ilk adımı atıyoruz” diye konuştu. Geçtiğimiz günlerde Atina ve Tiran Belediye Başkanlarıyla bir araya geldiğini aktaran İmamoğlu, göreve gelmesinden kısa bir süre sonra da Saraybosna’ya bir ziyaret gerçekleştirdiğini hatırlattı. “Önümüzdeki süreçte, diğer başkanlarımızla da çeşitli fırsatlarla buluşmak ve kentlerimiz arasında dostluk köprüleri inşa etmek isterim” diyen İmamoğlu, ‘B40 Ağı’nın, tüm Balkan şehirlerinin eşit ve dostane bir düzlemde temsil edildiği, ortak hedeflere birlikte ulaşmak için çok önemli bir platform olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.
“AB’NİN ÇOĞULCU DEMOKRASİ MODELİ HEPİMİZ İÇİN BİR İDEAL”
İmamoğlu, “B40 Balkan Şehirleri Ağı”nın hedeflerini, “Yerel yönetimler eliyle daha iyi iş birliği fırsatları yaratmayı; Balkanlar’ın Avrupa vizyonuna ve değerlerine bölgesel katkı sağlamayı; şehirciliğe dair yeni fikirleri ve iyi örnekleri transfer ederek daha iyi bir geleceği birlikte kurmayı; mülteci krizi ve Kovid-19 gibi büyük ve global sorunlar karşısında dayanışmayı; toplumlarımız arasında barış ve kardeşliği güçlendirmeyi hedeflemektedir” sözleriyle aktardı. “Güneşin doğudan doğması nasıl yalın bir gerçekse, Avrupa’nın İstanbul’dan ve Balkanlardan başladığı da aşikardır” diyen İmamoğlu, “Avrupa Birliği’nin temsil ettiği çok uluslu, çok kimlikli ve çoğulcu demokrasi modeli, hepimiz için bir idealdir. İnsan hakları, hukukun üstünlüğü, uzlaşma kültürü ve özgürlükler kentlerimizde yaşayan milyonlarca insan için ortak hedeflerdir.
Bu ortak hedefler, B40 ağının temelidir. İnancım odur ki; bugün başlattığımız ‘B40 Ağı’, Balkan şehirleri arasında aynı zamanda bir barış ve demokrasi ağı olacaktır” ifadelerini kullandı.
Balkan Şehirlerine “B40’a Katılım” Çağrısı Yaptı
Çoğulculuk, toplumsal cinsiyet eşitliği, adalet ve hukukun üstünlüğü kavramlarının ülkeler kadar, yerel yönetimler için de önemli olduğunu vurgulayan İmamoğlu, “Ben, Balkanların sinerjisine, Balkan kentlerinin ortaya koyacağı örgütlenme becerisine yürekten inanıyorum.
Çünkü çok kültürlü yapısı, insan kaynaklarının çeşitliliği ve dinamizmi ile Balkanlar bölgesi, çok sayıda oyun kurucu roller üstlenmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’ni kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de önemli bir Balkan çocuğu olarak, bizim için değerli bir rol modeldir” dedi.
Zirvenin gerçekleşmesinde emeği geçen tüm kişi, kurum ve kuruluşlara teşekkür eden İmamoğlu, “Bugün başlattığımız bu önemli platformun, çok daha güçlü hale gelmesi için, tüm Balkan belediyelerini ‘B40’a katılmaya davet ediyorum. Sizleri de gerek kendi ülkelerinizdeki belediye başkanı dostlarınızı, gerekse diğer ülkelerdeki meslektaşlarınızı bu networke katılmaları için cesaretlendirmenizi bekliyorum” çağrısında bulundu.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, burada yaptığı konuşmada B40 Balkan Şehirleri Ağı Zirvesi'nin tarihi bir ana tanıklık ettiğini ifade etti.
Konuşmasında toplantının gerçekleşmesinde ilk adımı atan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'na teşekkür eden Gürkan, “Belki şuan farkında değiliz ama gelecekte tarih bu toplantıyı mutlaka not edecek, yazacak ve bu toplantının Balkan coğrafyasının gelişmesinde ve sürdürülebilirliğindeki katkısı çocuklarımız ve torunlarımız tarafından her zaman saygıyla anılacak.
Balkanlarda yaşayan her ulus kimliğini korumakla birlikte aslında bir diğerinin de kardeşi, bir diğerinin paydaşı, bir diğerinin yoldaşı, yol arkadaşı, iyi günde- kötü günde, varlıkta-yoklukta. Çünkü bu coğrafya tüm milletlerin, tüm kültürlerin, tüm inançların ortak bir coğrafyası.“ dedi.
Bugün tarihi bir adım atıldığını belirten Gürkan, “ Geleceğe dair öyle bir pencere, öyle bir perspektif çiziyoruz ki bu yüzden tarih bunu mutlaka kayıt altına alacak, mutlaka not edecektir. Bu birlikteliğe başlamak çok önemli ama sürdürebilirliğini sağlamak da en az onun kadar önemli olmalı. Eşit temsil, eşit birliktelikle ve herkesin eşit söz sahibi olarak bu birlikteliği sürdürmek istediğini bu masanın etrafındaki bütün başkanlar olarak görüyoruz ve izliyoruz. Edirne, Türkiye Cumhuriyeti'nin en batısındaki şehir. Hem Bulgaristan ile hem de Yunanistan ile komşuyuz. Benim şehrimden Yunanistan'a ulaşmak 3 km. Çoğu zaman akşam yemeklerini Yunanistan'da yiyoruz. Yürüyerek geçiyoruz Yunanistan'a. Bulgaristan 17 km. Bu sabah son rakamları aldım. 2021 yılında Edirne'ye gelen Bulgar vatandaşı sayısı 1 milyonun üzerinde. Yunan vatandaşı sayısı 150 binin üzerinde.
Bizi ne birleştirebilir diye sormayacağım. Biz zaten bir aradayız. Bizi ne ayırabilir? Bizi ancak biz ayırabiliriz. Yerel yönetimlerin, özellikle halkın doğrudan temsileyetini almış yerel yönetimlerin güçlü yönlerini öne çıkartarak, birlikte oluşturacağımız bu platform, emin olun temsil ettiğimiz bütün halkların daha konforlu, daha adil bir yaşama ve hizmetlerden daha eşit bir şekilde yararlanmasını sağlayacaktır” şeklinde konuştu.
Harbiye’deki İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen zirveye Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis, Belgrad Belediye Başkanı Zoran Radojičić, Dıraç Belediye Başkanı Emiriana Sako, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırcaali Belediye Başkanı Hasan Azis, Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, Kotor Belediye Başkanı Vladimir Jokić, Laktasi Belediye Başkanı Miroslav Bojić, Midilli Belediye Başkanı Stratis Kytelis, Patras Belediye Başkanı Konstantinos Peletidis, Potgoritsa Belediye Başkanı Ivan Vuković, Sarayevo Belediye Başkanı Benjamina Karić, Skopje Belediye Başkanı Danela Arsovska, Split Belediye Başkanı Ivica Puljak, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başakanı Kadir Albayrak, Selanik Belediye Başkanı Konstantinos Zervas, Tiran Belediye Başkanı Erion Veliaj ve Trikala Belediye Başkanı Dimitris Papastergiou katıldı.
(E.Baycan)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol