Trakya’da uzun vadede ayçiçeği, buğday ve mısır için verim düşüşü yaşanabilir

Kırklareli Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih Bakanoğulları ayçiçeği, buğday ve mısır için iklim değişimine bağlı olarak uzun vadede önemli oranda verim düşüşü yaşanabileceğini söyledi.

Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) tarafından finanse edilen ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın yararlanıcısı olduğu “İklim Değişikliği Alanında Kamu Bilincinin Arttırılması ve Paydaş Kapasitesinin Geliştirilmesi Projesi Hibe Programı” kapsamında desteklenen; Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin, başvuru sahibi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin, eş başvuru sahibi, TESKİ ve TRAKYAKENT’in ise iştirakçi olarak yer aldığı, “Trakya Bölgesinde İklim Değişikliği ile Mücadele ve Adaptasyon için Kapasite Artırımı” başlıklı projenin Çalışyatı Tekirdağ Ramada Otelde yapıldı. 15 Kasım’da yapılan Çalıştaya, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ensar Nişancı, TESKİ Genel Müdürü Dr. İbrahim İçöz, Kırklareli Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih Bakanoğulları, Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Cengiz Özer, Tekirdağ Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürü İbrahim Halil Bakır, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi (TBB) Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Hacı Aslan, Ziraat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şubesi Başkanı Dr. Cemal Polat, Proje personeli, Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli illerinden akademisyenler, yerel yönetim, kamu kurumlarından uzmanlar ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri yanında yerel ve ulusal basından temsilcileri katıldı. Çalıştayda TBB Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Hacı Aslan, dünyada bir çok konuda ülke yönetimleri hızlı bir şekilde konsensüs sağlarken, iklim değişikliği ve çevre konularında tam bir fikir birliği içinde hareket etmediğini, bunun sonucunda da, insanlığın çevreye verdiği tahribatın giderek arttığı ve en sonunda da insanlığın kendisinin de bu girdabın içine çekildiğini vurguladı. NKÜ Ziraat Fakültesi Büyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Nedim Yüksel ise iklim değişikliğinin olumsuz etkileri yanında fırsata çevrilebilecek yönlerinin de göz önüne alınması gerektiğini belirtti. NKÜ Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Modelleme Koordinatörü Prof. Dr. Fatih Konukcu de; “Projenin bilimsel çıktıları ve Trakya için önemi” konulu bir sunum yaptı. Sunumunda özetle, İklim değişiminin dikkate alınarak olası zararların önlenmesi kapsamında ya iklim değişikliğini önlemek ya da iklim değişiminin etkilerini azaltma ve uyum faaliyetlerine önem vermek gerektiğini; Kyoto Protokolü ve Paris Konferansı sürecinde yaşananlar iklim değişiminin kısa ve orta vadede önüne geçmenin kolay olmayacağını, bu nedenle iklim değişiminin etkilerini azaltma ve uyum faaliyetlerine önem vermek gerektiğini; bunun için de, iklim değişimin tahmini, her bir sektör için bu değişimin ne gibi sonuçlar doğuracağının tahmini, farkındalık oluşturma-kapasite geliştirme ve eylem planları oluşturmanın kaçınılmaz olduğunu söyledi. Prof. Konukcu ayrıca, “Problem ortaya çıkmadan önlem alma ve çözüm geliştirme en etkin ve en ucuz yöntemdir. Problemi önleme ve çözüm geliştirme için
karar destek sitemlerine ihtiyaç vardır. Karar destek sistemlerinin etkinliği ise güvenilir verilere bağlıdır. Bu projenin, Trakya Bölgesinde iklim değişikliği ile mücadele ve adaptasyon için, kapasite geliştirmeye, karar-destek sistemleri için bilimsel veri sağlamaya ve arazi ve su kaynaklarının, tarımdaki verimliliğin ve ekstrem iklim olaylarını yönetebilme konusunda Eylem Planı hazırlanmasına önemli katkı sağlayacağı düşünülmektedir” dedi. NKÜ Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Asude Hanedar, “Küresel İklim Değişikliği, Türkiye ve TR21 Trakya Bölgesinde İklim Değişikliği Sonuçları” başlıklı konuşmasında, Akdeniz iklim kuşağında yer alan ülkemizin iklim değişiminden en çok etkilenecek ülkeler arasında yer aldığını vurguladı. Türkiye geneli için sıcaklık artışı, HadGEM2-ES modeline göre RCP4.5 (iyimser) senaryosu için 3,5°C’ye, RCP8.5 (kötümser) senaryosu için ise yaklaşık 6°C’ye ulaşacağını; MPI-ESM-MR modeline göre RCP4.5 senaryosu için yaklaşık 2°C’ye, RCP8.5 senaryosu için ise yaklaşık 4,5°C’ye ulaşacağını; ve CNRMCM5.1 modeline göre RCP4.5 senaryosu için yaklaşık 2,4°C’ye, RCP8.5 senaryosu için ise yaklaşık 4,1°C’ye ulaşacağını belirtirken; Trakya Bölgesi için yapılan projeksiyonlara göre, sıcaklığın iyimser senaryoya göre 2°C, kötümser senaryoya göre 5°C’ye kadar artacağını vurguladı. Kırklareli Atatürk Toprak Su ve Tarımsal Meteoroloji Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Fatih Bakanoğulları, Enstitü bünyesinde gerçekleştirilen iklim değişikliği araştırma çalışmalarının sonuçlarını paylaştı. Ayçiçeği, buğday ve mısır için Trakya bölgesinde iklim değişimine bağlı olarak uzun vadede önemli oranda verim düşüşü yaşanabileceğini, bazı koşullarda buğdayda verimin aratabileceğini özetledi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol