Trakya’da petrol aranacak

Türkiye Petrolleri A.O’na Kırklareli ve Tekirdağ’da bulunan AR/TPO/K/F18-b3 pafta nolu 14.536 hektarlık alanda petrol arama ruhsatı verildi. PİGM’nin konu ile ilgili kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Kırklareli, Tekirdağ bölgesinde beş yıl süre ile petrol arama ruhsatı verildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nca Trakya’da petrol aramak isteyen TPAO’ya izin verdi. Resmi Gazete’de de yayımlanan karara göre 14.536 hektarlık yüzölçüme sahip arazi Kırklareli ve Tekirdağ’ı kapsıyor. Gelişme, enerji sektöründe bir ilk olma ayrıcalığı içeriyor.  Rekabet ortamında Rusya dahil, yabancı ortaklı yerli şirketler doğu-batı aksında enerji koridoru üzerinde yoğunlaşmışken, Türkiye, Türk bir firma ile batıda petrol arayacak. 

Balkanlara doğru yayılma hedefini benimseyen (TPPD), bu amaç doğrultusunda Trakya’yı başlangıç üs bölgesi yapacak. Bölgesel enerji şirketi olma üzerine planlama yapılmış durumda.
5 yıl boyunca devam edecek arama çalışmaları için verilen izin şöyle belirtildi: “Türkiye Petrolleri A.O‘nun internet sitesi illeri, saha için petrol arama ruhsatı verilmesi talebi incelenmiş ve şirkete; 6491 sayılı Türk Petrol Kanunu‘nun 6, 7 ve 22‘nci maddeleri gereğince, bu kararın Resmi Gazete‘de yayımı tarihinde, ruhsat sahasında taahhüt etmiş olduğu iş ve yatırım programı karşılığı % 2 oranındaki ―Yatırım Teminatı’nı 30 gün içerisinde Genel Müdürlüğe vermesi şartıyla, beş yıl süre ile petrol arama ruhsatı verilmiştir.
Zengin yeraltı kaynakları ve doğal hazineleri ile birçok girişimcinin gözdesi olan, doğal kaynakları riske sokma uğruna bile çeşitli çalışmalar yapılan Trakya topraklarında, Dünya’nın en önemli hazinesi petrolü aramak için yapılan ruhsat başvurusunun kabulünden sonra, ilerleyen günlerde çalışmaların başlayacağı öğrenildi.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Trakya bölgesindeki arama çalışmalarına ilk olarak 1960 yılında başladı. Bölgede ilk petrol keşfi 1973 ve 1974 yıllarında K. Osmancık ve Deveçatak sahalarında açılan kuyulardan yapıldı. TPAO yıllık ortalama 80 bin varil ham petrol üretiyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol