“Trakya’da Kömürlü Termik Santral Kurulamaz”

Trakya Platformu Bileşenleri, dün Trakya Bölgesi’nde yapılması planlanan termik santral projeleri ile ilgili bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasında Vize, Çerkezköy, Kapaklı, Kırklareli-Dokuzhöyük, Ergene ve Büyükkarıştıran’da yapılması planlanan termik santral projelerinin iptal edilmesinin gerekliliği anlatıldı.

Yapılan basın açıklamasında şu ifadeler kullanıldı: “Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 2013 yılında Malkara ve Marmara Ereğlisi'nde kömürlü termik santral kurulması için Trakya bölgesi çevre düzeni planında ve Tekirdağ il çevre düzeni planında yaptığı plan değişiklikleri, Trakya Platformunda alman kararla ve platformun hukuki ve bilimsel desteği ile platformun bileşenlerinden TMMOB birimlerince açılan davalar sonucu Danıştay 6. Dairesi tarafından iptal edilmiştir. Danıştay 6. Dairesinin verdiği gerekçeli iptal kararında; 1/100.000 ölçekli revizyon çevre düzeni planında sanayi gelişiminin sınırlandırılması bir ana ilke olmasına karşın, planın vizyon ve ilkeleri ile taban tabana zıt ve aykırı biçimde tarım toprakları aleyhine ve yeraltı su rezervlerine zarar verebilecek şekilde kömür çıkarılmasını öngören ve çevre kirliliğine yol açma potansiyeli bulunan sanayi/enerji yatırımlarını destekleyen hükümlerin anılan ilkelerle uyumlu olmadığı;
Kömüre dayalı termik santralin, Marmara Bölgesi ve Ergene Havzası’nda tükenme sürecine giren yeraltı su rezervlerinin büyük özenle korunması gereken doğal kaynaklar listesinin başında yer aldığından, sürdürülebilirlik ilkesi gereğince yeraltı sularının, ancak yüzey sularının yeterli olmadığı dönemlerde ve zorunlu durumlarda kullanılması, birden çok termik santral inşa - edilebileceği de dikkate alındığında, bu rezervlerin tükenmesi sürecini hızlandırabileceğinden planlama ilkelerine uygun olmadığı: Dava konusu 1/100.000 ölçekli plan değişikliği ile ithal ve/veya yerli kaynaklı ve mevcut kömür rezervinin kullanılmasına dönük olarak, 2. ve 3. maddelerde ifade edilen alanlarda da Ergene Havzası’nın başta gelen çevre sorunu haline gelen yeraltı su kaynaklarındaki hızlı azalış nedeniyle yeraltı suyu kullanacak yeni sanayilerin kurulmasına izin verilmeyen ve bu kapsamda bulunan kömüre dayalı termik santral (soğutma sistemi yönünden bir ayrım yapılmaksızın) kurulmasına olanak sağlayan dava konusu plan değişikliklerinin Ergene Havzası açısından sürdürülebilirlik ilkesi, planlama esasları ve kamu yararı ile hukuka uygun olmadığı sonucuna varılmıştır.
“Trakya çok özel topraklara sahiptir”
Siyasi iktidarın hazırlayıp onaylamış olduğu bölge planında kömürlü termik santraller yasaklı sanayi türü olmasına karşın kömürlü termik santral kurulması için planlarda ısrarla değişiklikler yapılması hukuksuzluğun ötesinde vicdansızlıktır. Danıştay kararı ile Malkara ve Marmara Ereğlisi halkı ve doğası şimdilik termik santral belasından kurtulmuş gözükse de Şarköy, Vize, Çerkezköy, Kapaklı, Kırklareli-Dokuzhöyük, Ergene, Büyükkarıştıran hala termik santrallerin tehdidi altındadır. Trakya çok özel ekolojik değerlere, verimli tarım topraklarına sahip bir bölgedir. İnsanın; hürriyet, eşitlik ve yeterli yaşam koşulları sağlayan onurlu ve refah içinde bir çevrede yaşamak temel hakkıdır. Ekonomik faaliyet, yaşayabilmek için üretme eylemidir. Yaşayabilmek için üretme faaliyeti, kendi varlık zemini olan ‘yaşama’ faaliyetini ortadan kaldıracak bir edime dönüştüğü anda ekonomik bir faaliyet olmaktan çıkar. Kimse ölmek için üretmez. Yaşamak için üretir. Yaşamak için üretebilmek için de yaşam kaynaklarının sürekliliğinin sağlanması gerekir. Anayasa'ya göre herkesin sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahip olduğunu siyasi iktidar unutamaz. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sesleniyoruz; hukuka ve yargı kararlarına aykırı olduğu defalarca tescillenen tüm plan değişikliklerinden derhal vazgeçin. Danıştay kararlarındaki hukuksal ve idari uyarılar ve hükümler kurumlarca görmezden gelinemez.
“Trakya halkı termik santral
istemiyor”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı son Danıştay 6. Dairesi kararı gereğince Trakya bölgesindeki tüm termik santral plan değişikliklerini ve projelerini derhal iptal etmelidir. Danıştay kararları göstermektedir ki, Trakya halkına ve hukuka rağmen bölgemizde hiçbir şey yapılamaz. Bakanlıklar kamu vicdanı ve kamu yararı dışında hiçbir amaç taşıyamazlar. Planlama adı altında yapılan plan değişiklikleri ile bölgemize kurulmak istenen termik santraller ölüm projeleridir. Trakya halkı ölüm santrallerini istemiyor. Bakanlık neden doğayı korumak, sağlıklı ve dengeli bir yaşam hakkını sağlamak verine yatırımların önünü açan plan değişiklikleri peşinde koşmaya devam etmektedir?
Günümüzde Trakya ekolojisi birçok yıkım tehdidi altındadır. 40 yıldır kirletilen ve sermayeye karşı siyasi irade gösterilemediği için hayata dönemeyen Ergene nehrinin yanı sıra kurulan ve sürekli genişletilen Organize Sanayi Bölgeleri ve Enerji Üretim Bölgeleri ile artık sanayi havzasına dönüştürülmek istenmektedir. Trakya'da yaşamımıza kasteden her tür projeye karşı olan Trakya Platformu, yürüttüğü hukuki süreçler, yaptığı bilimsel çalışmalarla, toplumsal mücadeleye önemli nitelikler ve deneyimler kazandırmaya çalışıyor.
Bu karar ile ülkemizin önemli bir tarım ve hayvancılık bölgesi olan Trakya'da halk sağlığı, temiz hava hakkı, sağlıklı beslenme, gıda güvenliği, su hakkına yönelik ciddi bir tehdit unsuru olan ve yaşam hakkına kastedecek olan kömürlü termik santral macerasma son verilmiştir. Elde ettiğimiz son Danıştay kararı ile hukuken kanıtlandığı gibi Trakya'ya asla kömürlü termik santral kurulamaz. Trakyamızın, insanımızın bir kez daha gözü aydın, gönlü ferah olsun. Trakya Platformu ve bölgedeki tüm yaşam savunucuları olarak yaşam karşıtı - yıkıcı tüm projeler, planlar iptal edilene kadar hukuksal, bilimsel ve toplumsal mücadelemize devam edeceğiz.”

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. bilinçli yurttaşlık dersi 10 Şubat 2019 Pazar 16:02:00

    Karanlık güçler bilinçsiz kitleyi güdüş hakkını kitlenin bilinçlenmesi sonucu kaybederler ve meydanı terkederler.