Trakya toprakları ve tarım yok oluyor

Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) İl Temsilcisi Göksal Çidem yaptığı basın açıklamasında; "Trakya'nın verimli toprakları önce sanayi tesisleri ile kirletildi şimdi de madencilik faaliyetleri ile tarımsal üretim geri dönüşü olmayan bir sürece girmek üzere" dedi.
Çidem açıklamasında şunları kaydetti;
"Trakya toprakları ülke genelinin %3 ü, 33'te biri kadar bir alana sahip. Ancak Ülke nüfusunun yaklaşık %20'si bu topraklarda yaşıyor. Yapılan 1/100,000 Çevre düzenleri planlarına bakıldığında bu sayının daha da artması planlanıyor.
Nüfus arttıkça doğal yaşam alanları ve mutlak tarım alanları üzerindeki baskıda gün geçtikçe artıyor. 

Ergene Havzası, Türkiye'de mevcut 13 çökelme havzasından birisidir. Verimli toprakları ile ülke ekonomisine büyük katkılar sağlıyor(du).
Trakya 1970'li yıllardan itibaren çarpık sanayileşme sonucu tek akarsuyu Ergene Nehrini kaybetti. Önce Nehirde ki canlılar, ardından kirletilen topraklar. Nehirde balıkçılık yaparak geçimini sağlayanlar. Hiç birisi kalmadı.
Ergene nehrini besleyen, Istrancalar'daki kaynaklar üzerinde vahşi madencilik sonucu kaynaklar ve ormanlar ve buradaki doğal yaşam, yok oluyor…
Vahşi madencilik hızla yok etmeye devam ederken, yok edilen ormanları, suları, toprakları ve tarımsal ürünleri, faaliyete izin veren, denetleyenler tozdan görmüyorlar veya göremiyorlar.
Bunun son örneği Edirne Vaysal köyünden. Spreyleme çalışması yapılması gerekirken, önlem almadan yapılan faaliyet ve nakliye sonucunda Ayçiçeği tarlası tozdan görünmez hale gelmiş.
Oysa ki Trakya toprakları ayçiçeği üretiminin yaklaşık %70'ine yakınını karşılıyor. Verimli topraklarını ve bu alanlardaki tarımsal üretimin düşmesi demek, ithalat yapmak demektir.
Hem bugün hem de gelecek için toplumsal maliyet hesabı yapılmalı. Her şeyi üretebilirsiniz. Ancak toprağı üretmek mümkün değil. Yapılan araştırmalara göre 40-50 santimetrelik bir toprak tabakasının oluşabilmesi için en az 20-25 bin yıllık bir sürenin geçmesi gerekecektir. Binlerce yılda oluşmuş, geçmiş ve bugün için yaşam kaynağı olan tarım toprakları yok edilirse, gelecekte yaşam olmayacaktır.
Trakya toprakları tarımsal SİT alanı ilan edilmedikçe, Ülkemizin en verimli havzasında ki toprakları günlük çıkarlar için kaybetmeye devam edeceğiz. Bunun bedelini de gelecek nesiller ödeyecektir.
Vahşi Madencilik faaliyeti Kültürel varlıklar üzerinde yapılıyor. Orman ve su kaynakları üzerinde yapılıyor. Tarım alanlarında yapılıyor. Yok edilen geçmiş. Yok edilen bugün. Yok edilen gelecek. Geçmişimize ve geleceğimize sahip çıkmak, yaşamı savunmak insan olmanın gereğidir."

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. sukran tiran garip 22 Kasım 2015 Pazar 18:55:58

    Bu sonuclari gormek gostermek gosterebilmek sadece bilgisayar basinda oturarak olmamali .Topragin degerini onu seven ugrasanlar bilir.Tabiki de korumak onlara duser.Trakya topraklari pervasizca harcanmayacak kadar verimli ve degerli topraklardir. Sesimizi nasil nereye kadar duyurabiliriz bilmiyorum.Oncelikle iyi paralar veriliyor felan gibi sacma sebeplerle tarim disi faaliyetler icin verimli yerler satilmamali. Bu yasalarla nasil engellenir? Turkiye nin en corak yerlerinde bile topragi Kazanmak isteyen kisilerin cabalarini ogrendikce boyle guzel yerlerin yok olmasi ve son derece uzuyor. Gelecek nesillere col birakmamaliyiz.