Trakya örümcek ağı gibi arıtma tesisleriyle örülüyor

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü inşa ettiği atıksu arıtma tesislerini birer birer hizmete alıyor. Hizmete alınan bu tesisler ile arıtılan sular ise sulama ve sanayi gibi sektörlerde tekrar kullanılıyor. Aslında tamamen belediyelerin Kanuni yükümlülüğünde olan Atıksu Arıtma Tesislerinin kurulması görevini Devlet Su İşleri üstlenirken Ergene Havzası’nda son teknolojiye sahip 13 ileri Biyolojik Atıksu Arıtma tesisi inşa edildi.
Kırklareli, Pınarhisar, Vize, Saray, Çerkezköy, Çorlu, Muratlı, Lüleburgaz, Hayrabolu, Babaeski, Uzunköprü, Malkara ve son olarak Keşan ileri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri tamamlayarak hizmete alındı.

DSİ, Edirne iline yaptığı yatırımlarla mümbit toprakları su ile buluşturmaya, vatandaşlarımıza içme ve kullanma suyu temin etmeye ve derelerdeki taşkın riskini azaltmaya devam ediyor.
Bölgede son 15 yılda tamamlanan tesisler ile Edirne şehir merkezi, Keşan’a bağlı Beğendik, Çamlıca ve Mecidiye beldelerinin içme suyu ihtiyacı karşılandı. Tamamlanan tesisler ile 334.000 kişi için yıllık 26,5 milyon m3 içme suyu sağlandı.
Kayalıköy Barajı içme suyu isale hattı ile içme suyu arıtma tesislerini tamamladı. Edirne’nin 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacını karşılayacak bu tesislerin açılışı 29 Kasım 2017 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirildi.
Baraj ve Göletlerle Donatıyoruz…
DSİ tarafından son 15 yılda Serhat Şehri Edirne’de 6 Baraj ve 28 Gölet hizmete alındı. Edirne’nin yıllardır hayalini kurduğu 2011 yılında hizmete alınan Hamzadere Barajı’nın su biriktirme hacmi 207 milyon m3. Baraj ile Keşan, İpsala ve Enez ilçelerinde 273.350 dekar zirai arazi sulamaya açılacak ve bu arazinin 106.570 dekarı 2016 yılı sonunda hizmete alındı.
2015 yılında hizmete alınan Çakmak Barajı Edirne’nin ve ülkemizin önemli Barajlarından biri oldu. Çakmak Barajı’nın su biriktirme hacmi 176 milyon m3 olarak yapıldı. Baraj ile Uzunköprü, Meriç, Havsa ve Kırklareli’nin Pehlivanköy ilçelerinde bulunan 67 köye ait 522.000 dekar arazinin sulanması sağlanacak. 164.530 dekar alana sahip Çakmak Sulaması 1. Kısmın inşaat çalışmalarına başlandı.
İnşaat çalışmaları devam eden Lalapaşa-1 Barajı, Lalapaşa Büyüköğünlü Barajı ve Lalapaşa Doğanköy Barajı’nın haricinde 6 Barajı’nda plan ve proje hazırlıkları devam ediyor.
Edirne’de değişik safhalarda çalışmaları devam eden 52 Gölet işinin, 28’i tamamlanarak hizmete alındı, 5’i inşaat safhasında ve 19’u ise plan ve proje safhasında.
Ülkemizin ziraat bakımından önemli illerinden Edirne’de son 15 yılda çok önemli sulama tesisleri inşaa edildi. Bu sulama projeleri ile 438.330 dekar zirai arazi sulamaya açıldı. Böylece Edirneli çiftçiye yıllık 196 milyon TL zirai gelir artışı sağlandı.
Kanal Edirne Projesi…
Edirne’yi taşkınlardan koruyacak 50 metre genişliğinde ve 7.800 metre uzunluğundaki Kanal Edirne Projesinde, 2017 yılı içerisinde 45 iş makinesiyle kazı çalışmaları aralıksız devam etti ve kanal kazılarının yüzde 99'luk kısmı tamamlandı.
Ergene için Şafak Eylem Planı başladı
Trakya için hayati öneme sahip Ergene Nehri’nin hayata döndürülmesi için 6 Mayıs 2011’de kamuoyuna açıklanan Şafak Eylem Planı devam ediyor.
Ergene Havza Koruma Eylem Planında belirlenen 15 başlık tek tek uygulamaya konulurken havzada dönüşüm başlandı. Plan dâhilinde yürütülen çalışmalarla, Ergene Nehri’nin su kalitesinde iyileşme ciddi düzeylere ulaştı ve kirlilik azalmaya başladı.
Atıksu arıtma tesisleri inşa edildi
Aslında tamamen belediyelerin Kanuni yükümlülüğünde olan Atıksu Arıtma Tesislerinin kurulması görevini DSİ üstlendi. Ergene Havzası’nda son teknolojiye sahip 13 ileri Biyolojik Atıksu Arıtma tesisi inşa edildi. Kırklareli, Pınarhisar, Vize, Saray, Çerkezköy, Çorlu, Muratlı, Lüleburgaz, Hayrabolu, Babaeski, Uzunköprü, Malkara ve son olarak Keşan ileri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisleri tamamlayarak hizmete alındı.
Keşan ve Uzunköprü Atıksu
Arıtma Tesisleri hazır…
Tesis ile Uzunköprü’nün 1. Kademe 2030 yılı 50.000 nüfusun, evsel atık suyunun ileri biyolojik arıtma sonrası Ergene Nehrine deşarj edilmesi sağlanacak. Tesis tamamlanarak hizmete
alındı. Keşan Atıksu Arıtma Tesisi ile 2045 yılına kadar Keşan’ın bütün evsel atıksuyu arıtılarak Ergene Havzasına verilecek ve Ergenenin kötü talihi değişecek. İnşaat çalışmalarının tamamlandığı bu tesis, 29 Kasım 2017 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Ankara 375 tesisin toplu açılış töreni ile hizmete alındı.



Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol