Trakya buluşmasını aşırıcı sıcaklar da engelleyemedi

Lüleburgaz Belediyesi ve Balkan Yarımadası Göçmenleri Derneği (BAL GÖÇ) Lüleburgaz Şubesi tarafından Lüleburgaz Kent Ormanı Sakızköy Korusu Piknik Alanı’nda 2 Temmuz 2017 Pazar günü gerçekleştirilen, ‘3. Balkan, Rumeli Trakya Buluşması’nda sevgiyi yüreğinde ve kalbinde taşıyan Balkan, Rumeli Trakya halkı bir araya geldi.

Balkan devletlerinin sahibi olan milletler, asırlarca beraber yaşadılar. Balkan milletlerinin asırlara şamil müşterek bir tarihi vardır. Bu tarihin elemli hatıraları varsa, onlara sahip olmakla bütün Balkan halkı müşterektir. Balkan milletleri mümessilleri, mazinin karışık ve hesaplarının üstüne çıkarak, derin kardeşlik esasları kurmaya ve geniş birlik ufukları açmaya, ihmal edilmiş ve unutulmuş hakikatleri ortaya koymaya devam ediyor.
Aynı kaderi paylaşan Balkan, Rumeli Trakya halkı bu kez Sakızköy Korusunda buluştu. Bu buluşmada keyifli anlar yaşandı.

Belediye Başkanı Emin Halebak, 3. Balkan, Rumeli Trakya Buluşmasında bir konuşma yaptı. Başkan Emin Halebak konuşmasında düşüncelerini şu sözlerle paylaştı: ” Rumeli, Balkanlar ve Trakya tarih boyunca hüzünlü hikayelere sahne olmuştur. Biz buralarda yaşayan insanlar olarak farklı kültürlerle, başka medeniyetlerle, topluluklarla ve inançlarla birlikte yaşama kabiliyetini arttırdık ve geliştirdik. Bu nedenle buranın insanlarının hoşgörüsü yüksektir ve demokrasiyi içine sindirmiştir. Çünkü burada barışa ve demokrasiye her şeyden fazla önem verilir. Bugünlerde dünyada en çok arzu ettiğimiz şey dostluk ve barışın dünyaya hakim olmasına sağlamak. Bunu dünyada sağlama gücümüz belki yok ama en azından yaşadığımız bölgenin bir barış bölgesi olmasını sağlayabiliriz. Hoşgörüyü ve anlayışları daha yukarılarda tutarak acı geçmişimizi gelecek zamanlara, mutlulukla, barışla, kardeşlikle ve hoşgörüyle taşıyabilmenin başarısını yaratacağımıza inanıyorum.”
İhtiyacımız Olan Şey Birliğimizi ve Bütünlüğümüzü Korumak
Balkan Yarımadası Göçmenleri Derneği Başkanı Veli Öner 3. Balkan, Rumeli Trakya Buluşmasında yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı: ” Balkan ve Rumeli Türkleri, Osmanlı Devletinin, Rumeli’de ilk fethine başladığı andan itibaren, ele geçirilen şehir ve köylerin, Türkleşmesi amacı ile Anadolu’dan rastgele değil, istisnasız Türk ailelerden seçilerek Balkanlara, Rumeli’ye ve Avrupa’ya getirilmiş Müslüman Türk aileleridir. Yani Türk oğlu Türklerdir. Bir başka deyişle Evladı Fatihan… Kimilerine göre, çalışkan, üretken, kimilerine göre yurtsever, vatansever… Ama bizlerin övünerek anlattığımız başka bir özelliğimizde, Anadolu’ya ve yaşadığımız topraklara dünya lideri olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü hediye etmiş olmamızdır. Ülkemizin ve yaşadığımız coğrafyanın zor ve karışık günler geçirdiği, birilerinin bizleri ayırmaya ve ötekileştirmeye çalıştığı bu günlerde, Anadolu’da, Trakya’da ve Balkanlar’da yaşayan insanlarımızın ihtiyacı olan şey birliğimizi ve bütünlüğümüzü korumaktır. Dolayısıyla bu sene böyle bir etkinliği, böylesine büyük katılım ve coşkuyla gerçekleştirmek bizleri daha da mutlu etmiştir. İnsanların burada geleneklerini, örf ve adetlerini yaşatabildiğini görmek ve değerlerimizi koruyabildiğimizi anlamak, geleceğimize daha mutlu ve güvenle bakmamızı sağlamaktadır.”
3. Balkan, Rumeli Trakya Buluşmasında sahneye birbirinden yetenekli guruplar çıktı. Sahneye çıkan ilk grup Babaeski Bulgaristan Türkleri Derneği Müzik Topluluğu oldu.
Bulgaristan Mineralni Bani Gösteri Grubu 3. Balkan Rumeli Trakya Buluşmasında farklı iki grupla sahne aldı.
Dans ve Müzik Bir Arada
Programın devamında Onurspor Güliz Mert Roman Halk Dansları Topluluğu, 3. Balkan, Rumeli Trakya Buluşması’ndaki gösterileriyle beğeni topladı. Rumeli ve Balkan ezgilerinin en güzel eserlerinden oluşan repertuarları ve su gibi akan sesleri ile Balkan İzleri Müzik Grubu birbirinden güzel eserler seslendirdiler.
Kadın Davul Ritm Grubu
İlgiyle İzlendi
Tokmaklarını cinsiyet eşitliği için vuran Lüleburgaz’ın medarı iftiharı Lüleburgaz Belediyesi Kadın Davul Ritm Grubu 3. Balkan Rumeli Trakya Buluşmasındaki gösterileriyle beğeni topladı.
Azis Sahnede
Farklı tarzı ve yorumuyla dikkat çeken ve ününü Bulgaristan’ın dışına da taşıyan sanatçı Azis, 3. Balkan, Rumeli Trakya Buluşması için Sakızköy Korusu’nda toplananlara coşkulu anlar yaşattı. Azis sahneye çıktı anda yaklaşık 10 bin kişi sahnenin kenarında Azis’e eşlik etti. Azis kendisini dinleyenlerle selfie yaptı.
Etkinliğe CHP Kırklareli Milletvekili Turabi Kayan Lüleburgaz Belediye Başkanı Emin Halebak, Bulgarista Edirne Vize Konsolosu Muzeyyen Uzunova, 23 ve 24. Dönem Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek, Kırklareli İl Genel Meclisi Başkanı Cavit Çağlayan, Milli Eğitim Eski Bakanı Prof. Dr. Necdet Tekin, Genel Merkezi Bursa’da bulunan Balkan Rumeli Türkleri Konfederasyonu (B.R.T.K) Başkanı Zürfettin Hacıoğlu Akdeniz Balkan Türkleri Başkanı ve B.R.T.K Başkan Yardımcısı Mükremin Duygun, Merkezi İzmir’de bulunan Ege Balkan Türkleri Federasyonu (B.T.F) Başkanı Hüseyin Kocaman, B.R.T.K Genel Sekreteri Sabri Mutlu B.R.T.K Yön.Kurulu Üyesi ve Kahramanmaraş Balkan Türkleri Derneği Başkanı Selçuk Kurtsatsar, Merkezi Edirne’de bulunan Balkan Türkleri Federasyonu (B.T.F.) Başkanı Nedim Dönmez ve Yönetim KuruluÜyeleri Semih Tabaköz, Erhan Pekkan, Atıf Mutlu, Balkan Trakya STK Platformu ve Balkan Gazeteciler Federasyonu Başkanı Ali Soydan, Sakarya Bal Göç Derneği Başkanı Erdinç Bilaloğlu, Bal-Türk-Babaeski Derneği Başkanı . Mümün Gençoğlu, Kırklareli Bal-Türk Derneği Başkanı Erol Ateş, Bulgaristan Türkleri Babaeski Derneği Başkanı Fatma Özcan. CHP Kırklareli İl Başkanı Ünal Başkur ve İl Yönetimi Üyeleri katıldı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol