Trakya bu festivallerle coşacak

Pehlivanköy Sonbahar Hayvan ve Emtia Panayırı ve 2. Uzunköprü Kültür, Sanat ve Tarım Festivali, yine Trakya’nın kalbinin attığı nokta olacak.

Pehlivanköy ve Uzunköprü gerçekleşecek festivaller ile eğlencenin adresi olacak.
Festival kapsamında gerçekleşecek etkinliklere, çevre il ve ilçelerden de her yıl büyük ilgi olurken, eğlenceden alışverişe kadar herkese hitap eden alanlar yer alıyor.

Festivale gidecek
katılımcılar ikilemde
108’inci Pehlivanköy Sonbahar Hayvan ve Emtia Panayırı’na da 2’nci Uzunköprü Kültür, Sanat ve Tarım Festivali’ne de gitmek istediğini söyleyen Uzunköprülü Anıl Şahin: “Biz yıllardır Pavli’ye gideriz. Gayet de eğlenceli oluyor. Ancak memleketimizde yapılan festivale de tabi ki katılmak istiyoruz. Sanırım çoğunluğunda Uzunköprü’de olsak da en az bir gün Pehlivanköy’e de gideceğiz. Festivali aynı tarihte yaparak katılımcıları bölüyorlar.” ifadesinde bulundu.
Uzunköprü’de festival
Bu yıl 2’ncisi gerçekleştirilecek olan Geleneksel Uzunköprü Kültür, Sanat ve Tarım Festivali’nin tarihi belli oldu. Bu gün başlayacak ve 15 – 16 – 17 Eylül tarihlerinde devam edecek. 2. Uzunköprü Kültür, Sanat ve Tarım Festivali’nin konser takvimi belli oldu. Festivalin ilk günü 14 Eylül Perşembe akşamında Uzunköprülülere, ünlü sanatçı “Edis” merhaba diyecek. Ardından 15 Eylül Cuma akşamı mikrofonu sevilen sanatçı Derya Uluğ alacak. Uluğ sahneyi, 16 Eylül Cumartesi akşamı usta sanatçı Ferhat Göçer’e bırakacak. Ve Göçer, konser takvimini sonlandıracak.
Pavli Panayırı bugün başlıyor
1910 yılından bu yana her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen, 100 yılı geçkin süredir bölge insanının alış veriş, birbirleriyle buluşmasını, çeşitli kültürel etkinliklerin içerisinde yer almasını sağlanıyor.
Kırklareli'nin nüfus anlamında en küçük ilçeleri arasında yer alan Pehlivaköy'ün panayırı için geri sayım başladı. Hem ilçenin Belediye Başkanı hem de ilçe sakinlerinin eylül ayındaki panayır için hazırlıkları tüm hızı ile devam ediyor. Bölgemizin sahip olduğu en yaşlı panayır için geri sayım başladı. Hazırlıklar tam gaz devam ederken İlçenin Belediye Başkanı herkesi tarihin için yolculuğa çağırdı.
Eylül’ün prensesi
Kırklareli’nin Pehlivanköy ilçesinde uzayıp giden tezgahları, hiç durmayan oyuncaklarıyla, karınca gibi hiç azalmayan insanlarıyla Pavli Panayırı, adeta y ılın en tatlı ayının en güzel günlerini yaşatıyor. Pavli Panayırı, her yıl Eylül ayında, Kırklareli’nin Pehlivanköy ilçesinde düzenleniyor. Pehlivanköy’ün eski adı Pavli’ymiş. Ama halk tepeden inme bu ismi 40 yıl olsa da pek benimsememiş. Yetkililerin ne dediği fark etmez, orası hala Pavli. Burada 1910’dan beri süre gelen bir toplumsal hafıza var. Pavli ismi, geçmişte bu bölgede çoğunlukla göçmen Pomakların yaşıyor olmasından geliyor. Pomakların yoğun olarak bulunması, hem bu bölgenin, hem de festivalin bu şekilde anılmasını sağlamış. Bir diğer büyük paydaşı da bu şenliğin, getirdikleri müzikleriyle, rengarenk kıyafetleriyle ve neşeleriyle Pavli’yi uçuran Romanlar.
Dolu dolu Pavli
Hatıralarla dolu yaşlı bir dede gibidir Pavli Panayırı; 2. Dünya Savaşını, sultanlıktan cumhuriyete rejim değişimini, yörenin nüfusunu çok etkileyen mübadeleyi  görüp geçirmiş… Pehlivanköy’e binlerce misafiri davet eden panayırda sayısız etkinlikler gerçekleşiyor. Panayır etkinliklerinin yanı sıra fotoğraf gezilerinden, tanıtımlara ve belgesel çekimlerine kadar birçok faaliyet gerçekleştiriliyor.
4 günlük coşku
Pehlivanköy Tren Garı’nın karşısında kurulan panayırı, trenle geçenler de hayranlıkla izliyor. Tarihi gar binasının geçici konuklarının da meraklı gözler ile izlediği Pavli Panayırı; yılın en kalabalık, en renkli, en coşkulu günlerinin yaşandığı 4 gün oluyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol