Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekilleri, yedi bölgede organize olarak ortak basın açıklaması yaptı. Özellikle Kırklareli, Edirne ve Tekirdağ Milletvekillerinin Trakya’nın sorunlarını dile getirmeyi hedeflediği açıklamada, kuraklık gündeme getirildi.
CHP’nin Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli milletvekilleri; ortak imzalı yasa tekliflerini TBMM Başkanlığı’na sunarak, Trakya’nın kuraklığa karşı afet bölgesi ilan edilmesini istedi.
CHP’nin Tekirdağ Milletvekilleri Faik Öztrak, İlhami Özcan Aygun ve Nurten Yontar; Edirne Milletvekilleri Ahmet Baran Yazgan ve Ediz Ün; Kırklareli Milletvekilleri Fahri Özkan ve Vecdi Gündoğdu; ortak bir yasa teklifi hazırlayarak TBMM Başkanlığı’na sundu. CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, yasa teklifi ile ayçiçek ve buğday üretimi başta olmak üzere tarıma büyük darbe vuran kuraklığa ve çekirge istilasına karşı Trakya’nın afet bölgesi kapsamına alınmasını amaçladıklarını vurgulayarak, “Ayrıca tarımsal üretimde devamlılığın sağlanması ve çiftçinin tarımsal topraktan kopmaması için çiftçilerin zararlarının tarım sigortasından karşılanması, Ziraat Bankası ve Tarımsal Kredi Kooperatiflerine olan borçlarının iki yıl süreyle faizsiz ertelenmesini istiyoruz” dedi.
Son 73 yılın en kurak dönemi
Aygün, CHP’nin Tekirdağ, Kırklareli ve Edirne Milletvekilleri olarak ortak imza ile yasa teklifi hazırladıklarını söyledi. İklim değişikliğinden en çok etkilenen bölgelerden biri olan Trakya’da; bu yıl ayçiçeği ve buğday başta olmak üzere tarımsal alanlarda çok ciddi bir kuraklık yaşandığını kaydeden Aygun, “Son iki yıldır Trakya’ya düşen yağışlarda yarı yarıya bir azalma görülmüştür. Trakya Bölgesi’nde; son 73 yılın en kurak dönemi yaşanmaktadır” dedi.
Mazot, tohum, gübre ve ilaçlama maliyetlerinin çok yükseldiği bir dönemde; üreticinin nefes alamaz hale geldiğini kaydeden Aygun, şunları söyledi: “Bu iklim şartları ve üretim maliyetleri ile buğday, ayçiçek, pirinç, mısır vb. üreticileri üretim yapamaz hale gelmiştir. Kuraklık ve çekirge popülasyonunda görülen aşırı artış sonucu özellikle ayçiçeğinde büyük kayıplar görülmüştür. Ayçiçeği özellikle kışın yağan yağışların toprakta birikimi ile yetişmektedir. Eğer toprakta yeterli nem bulunmaz ise ayçiçeğinin kuru tarım alanlarında yetiştirilmesi mümkün değildir. Ayçiçekler bodur kalmış, biçerdöver giremez hale gelen tarlalar nedeniyle üreticiler büyük zarara uğramıştır” dedi.
Yasa teklifi ile 2023 yılında meydana gelen kuraklık ve çekirge istilası nedeniyle Trakya’nın afet bölgesi kapsamına alınmasını istediklerini anlatan Aygun, “Üreticimize nefes vermeliyiz” diye konuştu. (N.Şensöz)
NE ARAMIŞTINIZ ?
ÇOK OKUNANLAR
-
Kırklareli Üniversitesi Prof. Dr. Rengin Ak’a Emanet
16 Nis 2025 -
Tekirdağ'da üzüm bağları zirai don nedeniyle zarar gördü
12 Nis 2025 -
Tekirdağ'da 36 bin bin makaron ele geçirildi
12 Nis 2025 -
Edirne, tarihi ve kültürel zenginliğiyle turizmde öne çıkıyor
15 Nis 2025 -
Genç sporcu Ada atletizmde 2 yılda dört Türkiye şampiyonluğu kazandı
18 Nis 2025 -
Kırklareli'nden Taekwondo Yıldızlar Grup Müsabakalarında Büyük Başarı
16 Nis 2025
ÇOK YORUMLANANLAR
-
Genç sporcu Ada başarılarına yenilerini eklemek için çalışmalarını sürdürüyor
10 May 2025 -
Kırklareli Belediye Başkanı Bulut, İl Emniyet Müdürü Çamuroğlu'nu ziyaret etti
11 Nis 2025 -
Kırklareli'nden kısa kısa
11 Nis 2025 -
Kırklareli'nde İl Su Kurulu toplantısı yapıldı
11 Nis 2025 -
Kırklarelili kadınlar motiflerle şiddet olaylarına dikkat çekti
11 Nis 2025 -
Kırklareli'nde "Sağlıklı Hayat İçin SAHA'dayız" eğitimleri başladı
11 Nis 2025
Son Yorumlar
- Küçük insanlar kişileri, Normal insanlar olayları, Büyük insanlar fikirleri tartışırlar: gayet güzel komposizyon ödevim vardı çok yardımcı oldu sağolun...
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
- KIRKLARELİ'NİN SU KAYNAKLARI ÜZERİNE: https://plusone.google.com/_/+1/confirm?hl=en&url=https%3A%2F%2Fwww.gazetetrakya.com%2FHahttp://www....
Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol