Trakya Uluslararası Sağlık Turizmi Zirvesi gerçekleştirildi

Edirne İl Sağlık Müdürlüğü ve Trakya Kalkınma Ajansı ortaklığıyla düzenlenen Trakya Uluslararası Sağlık Turizmi
Zirvesi Edirne’de yapıldı. Organizasyona Yunanistan, Kosova ve Romanya’dan gibi ülkelerde katılım oldu. Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Çiğdem Cerit’in de yer aldığı zirvede Kırklareli’de ve diğer Trakya illerinde Sağlık Turizminin gelişmesi için görüşmeler yapıldı. İlimizde halihazırda 3 adet sağlık turizmi yetki belgesine sahip hastane bulunuyor.

Özel bir otelde yapılan Zirveye Edirne Valisi Ekrem Canalp, Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Sağlık Turizmi Daire Başkanı Nuhi Çelikkaya, Büyükelçi Volkan Türk Vural, Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Mehmet Geçmiş, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Trakya Üniversitesi Rektörü Erhan Tabakoğlu, Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Cengiz Becerir, Kırklareli İl Sağlık Müdürü Dr. Çiğdem Cerit, Çanakkale İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Taşçı, USHAŞ(Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş.) yetkilileri, özel ve kamu sağlık kuruluşları temsilcileri, Kosova, Yunanistan ve Romanya’dan davetliler katıldı.
Ülkemiz 2018 yılından bu yana 552 bin yabancı hastayı ağırlamıştır
Zirvenin açılışında protokol konuşmaları yapıldı. Açılış konuşmasını yapan Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin Trakya’nın sağlık turizminden aldığı payı arttırması gerektiğini vurguladı. Şahin şunları söyledi: ”Ülkemiz 2018 yılından bu yana 552 bin yabancı hastayı ağırlamıştır. 2013-2019 yılları arasında ise sağlık turisti sayısı 2 milyon 400 bin civarındadır. Sağlık için gelen bir turist, eğlence için gelen turiste göre ortalama olarak 6 kat daha fazla döviz bırakmaktadır. Bu yüzden çok nitelikli bir hizmet ihracatı kalemidir. Şu anda 11’i Tekirdağ’da, 3’ü Kırklareli’nde, 5’i de Edirne’de olmak üzere toplam 19 hastane sağlık turizmi yetki belgesi sahibidir. Bu rakamın 2019 sene sonundan daha da artması beklenmektedir. Bölgenin hem Balkanlara komşu olması hem de İstanbul’un yanı başında bulunması sebebiyle büyük avantajları bulunmaktadır. Almanya, Avusturya, İrlanda ve İngiltere gibi ülkelerden sürekli hasta getiren hastanelerimiz vardır. Balkan ülkeleri ise bölgedeki sağlık turizmi hareketliliğinin en önemli kaynağıdır. Biz de Kalkınma Ajansı olarak böylesine büyük bir gelir kaynağına, ilişki geliştirme ve etki oluşturma etkinliğine uzak kalamazdık.
Son 3 yıldır sağlık turizmin geliştirilmesi için çalışıyoruz. Bu çabalarımızdan en önemlisi üç ilin bir araya getirilmesi ve ortak hareket edebilmesi için yapılan çalışmalardır. Şimdiye dek 3 kez Antalya’ya Hestourex fuarına Ajans imkânları ile ajans standında katılım sağlanmış ve Trakya’daki hastaneler arasında diyalog artırılmıştır. İlk olarak 2017 yılında Çorlu’da geniş katılımlı bir çalıştay düzenledik. Bu çalıştaydan sonra istişare toplantıları yapmaya devam ettik. Yeni belge alma talebinde bulunan hastanelere danışmanlık desteği verdik. Birçok kez hastanelere sağlık turizmi alanında eğitim verilmesini sağladık. Örneğin ileri sunum teknikleri, sağlık turizmi pazarlaması, dijital pazarlama, mesleki İngilizce vb. Şimdiye kadar eğitim verilen hastane çalışan sayısı 500’ün üzerindedir.
Bölgesel pazarlama çalışmaları için Balkanlara ikili görüşmeler için gidilmiştir. Örneğin Yunanistan ve Bulgaristan’a talep eden hastaneler ile görüşmelere gidilmiştir. Yunanistan’ın Selanik ve diğer kentlerinden hastane temsilcileri ve uzmanları getirdik ve onlara bölgemizdeki altyapıyı tanıttık. Bu ilk ilişkiden sonra buralardan hasta gelmeye başladı. Mali Destek Programları kanalıyla hastanelerimizin araç gereç eksiklerini giderdik. Bu kapsamda 31 projeye 1 milyon 300 bin TL katkı verdik.
Önümüzdeki dönemde sağlık turizmi yetki belgesi olan hastane sayısını daha da arttırmayı planlıyoruz. Yine yetki belgesi olan turizm acentesi sayısını da çoğaltmayı planlıyoruz. Hatta bunların içinde spesifik bir bölümlenme ve uzmanlaşma olmasını da arzuluyoruz. Romanya, Bulgaristan ve Kosova gibi ülkelere, Yunanistan’da olduğu gibi B2B içeren toplantılar yapacağız. Hastane çalışanlarına dönük eğitim sayısını ve niteliğini arttıracağız. HİSER projesi için hazırlık çalışmalarını yapıyoruz ve buradan daha fazla hastanenin yararlanmasını sağlayacağız. Hepsinden önemlisi bu iş daha çok işbirliği gerektiriyor. Kurumlar olarak daha sık bir araya geleceğiz, daha çok çalışacağız. Sözlerimin sonunda bu Zirvenin düzenlenmesinde bize yol gösterici olan sayın valimize ve tüm katılımcılara teşekkür eder, etkinliğin hayırlara vesile olmasını temenni ederim.”
“Trakya’nın üç ilinin birlikte çalışması
sağlık turizmi konusundaki başarı
olasılığını artırıyor”
Açılış konuşmalarının sonuncusunu Edirne Valisi Ekrem Canalp yaptı. Canalp bizim sağlık sistemimizi kaliteli kılanın yapı kalitesinden önce sağlık çalışanlarının kalitesi olduğunu söyledi Canalp şunları söyledi:” Trakya Kalkınma Ajansı’nın ve İl Sağlık Müdürlüğümüzün çabaları ile bu anlamlı organizasyonu gerçekleştiriyoruz. Ekonomide temel bir ilke var, ölçek ekonomilerinden mümkün mertebe üst seviyede faydalanmak gerekir.
Bunu yaparken tek başına çalışmak ile istediğiniz sonucu alamazsınız. Trakya’nın üç ilinin birlikte çalışması sağlık turizmi konusundaki başarı olasılığını artırıyor. Sahip olduğumuz tecrübeyi diğer iller ile paylaştığımız sürece ve daha deneyimli olan illerin tecrübelerinden yararlandığımız sürece birlikte başaracağız. Hizmet içi eğitim faaliyetlerini de bir bütün olarak aldığımızda bu bize sadece tasarruf olarak değil işbirliği ve bilgi paylaşımı olarak da dönüyor. Aynı şekilde uluslararası arenada da birlikte hareket etmek bize avantaj sağlıyor. Her türlü tanıtım etkinliğinde bu bölgeyi bir bütün olarak tanıttığımızda daha etkili ve daha başarılı oluruz ve çok daha düşük maliyetlerle bunu yapabiliriz.
Trakya Kalkınma Ajansı 2017’den bu yana yaptığı çalışmalarla sağlık turizmi konusunda başarılı işlere imza attı. Bölgedeki çalışmalarda koordinasyonu sağladı ve itici güç oldu. Aynı şekilde Sağlık Bakanlığımız ve onun yereldeki teşkilatına verdiği destek ve başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür ederim. Bugün yapılan zirveye katılan siz değerli misafirlerimizin ele alacağı her husus daha sonra eylem planına dönüşecek. Bu belge hem Trakya’nın hem de Edirne’nin sağlık alanında bir eylem planı, belgesi olacak. Aldığınız kararların takipçisi olacağız ve burada ele alacağınız hususlar Edirne’nin refahına katkıda bulunacak.
Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkürlerimi sunarken zirvenin Edirne’ye, Trakya’ya, Türkiye’ye ve komşu ülkelere hayırlı olmasını dilerim.”
Protokol konuşmalarının tamamlanmasından sonra bilgilendirme sunumları yapıldı. Zirvenin ikinci yarısı panel, başarı hikayeleri kısmı ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. Zirvenin düzenleyicisi olan Trakya Kalkınma Ajansı ve Edirne il Sağlık Müdürlüğü, Zirve ile özellikle kamu hastanelerinin sağlık turizminde yaşadıkları mevzuat kaynaklı sorunlara dikkat çekmeyi, USHAŞ hakkında detaylı bilgilerin edinilmesini, özel sektör ve kamuda başarılı örneklerin sunumunu, sektörün USHAŞ’tan beklentilerinin öğrenilmesini amaçlıyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol