Trakya Tanıtım Günleri’nin mimarları Önadım Medya Grubu’na konuştu

19-22 Nisan tarihlerinde Ankara AKM’de düzenlenen 1. Trakya Tanıtım Günleri’nde özel röportaj yaptığımız Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi, Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Soner Ilık ve Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, organizasyon ile ilgili değerlendirmelerini medya grubumuz ile paylaştılar.

“Kendi üreticimiz, kendi ürünümüz”
Böyle bir fikir geldiğinde bunu memnuniyetle karşıladığını belirten Kırklareli Valisi Orhan Çiftçi, bazı sıkıntılar yaşansa da gelen herkesin heyecan duyduğunu ifade ederek; “Bu fuarın Trakyamız için çok hayırlı olacağını düşünüyorum. Birçok gelenek görenek ve ürünün Ankara’da ve Trakya dışında bilinmediğini düşünüyorum. Burada hem kültürümüzü, hem ürünlerimizi tanıtacağız. Hem de Ankara’da yaşayan vatandaşlarımızı Trakya’ya davet edeceğiz. Ticaret, turizm ve diğer alanlarda bu bölgeye çok ciddi katkısı olacağını düşünüyorum. İlk defa yapılmasından kaynaklı bir takım sıkıntılar olabilir. Ama ben bunun tekrarında daha katılımlı, daha güzel olacağını düşünüyorum. Çoğu yerde geliyorlar yöresel ürün diyorlar lakin falan yerden peynir alıp filan yerin peyniri diye satıyorlar. Ama buradaki güzellik nedir? Kendi üreticimiz, kendi malımız, kendi ürünlerimiz. Başka şehirde üretilen mal yok. Hepsi bizim oralarda üretilmekte. Bu manada Türkiye’de ilkleri yaşayacağız. Ben katılanlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Kırklareli Ticaret Borsası Başkanı Turhan Altıntel de, Cumhurbaşkanının talimatıyla Türkiye’nin her ilinin ürünleri ve o yörenin lezzetlerinin AKM’de tanıtım günü olarak insanlarla buluştuğunu hatırlattı ve şunları kaydetti:
“İlk olmasına rağmen katılım güzel”
“Bizler de Trakya olarak bölgemizdeki ürünleri ülkemizin başkentinde tanıtmaya geldik. Peynirimiz, köftemiz, hardaliyemiz, pancar pekmezimizi, Ankaralılara ve Türkiye’ye tanıtma fırsatı olacak. Bizim toplumumuzda Trakya kapalıydı. Sayın valimizin, milletvekillerimizin ve oda başkanlarımızın öncülüğünde böyle bir organizasyon yaptık.
Damak lezzetini tadacaklar ve aynı zamanda satın alacaklar. İlk olmasına rağmen katılım güzel. Ürünlerimizin yüzde 80’ini getirmeye çalıştık. Toplantılar yaptık, reklamın önemine değindik. Eldeki zenginliklerin bilinmediği takdirde bir anlamı olmayacağını ifade ettik. Seneye daha güzel ve profesyonel olacaktır. Mühim olsan Trakya’nın kültürünü tanısınlar, ürünlerini görsünler, tatsınlar ve alsınlar.”
“Bir dahaki yıl eksiklikler giderilecek”
Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası’nın yeni başkanı Soner Ilık da, medya grubumuza verdiği röportajda Türkiye genelinde 3 yıl önce başlayan tanıtım günlerinde bölge olarak ilk defa katılım gösterildiğini aktararak; “Normalde 81 vilayet bireysel olarak katılım sağlıyor. Biz bu dönem bölge olarak katılım gösterdik. Bu organizasyonda eski dönem başkanımız Ertuğrul beyin yardımları ve katkıları vardır. Biz göreve gelir gelmez bu projeyi önümüzde bulduk. Elimizden geldiğince maddi ve manevi olarak katkı sağladık. İnşallah ileriki yıllarda tek başına yapacağız. Eksiklerimiz var. Ama bir dahaki yıl buradan sözünü verelim böyle bir eksiklik olmayacak” dedi.
“Bir sonraki çok daha coşkulu
geçecek”
Trakyalılar Vakfı Başkanı Gökhan Özgöç ise tatlı bir yorgunluk olduğunu anlatarak; “Protokol katılımı gayet yoğundu. Halkımızdan ve esnaftan büyük bir ilgi oldu. Stand açanların malları tükendi. Bu bizi çok gururlandırıyor. Ankara halkının Trakya’ya olan ilgisi bizi çok mutlu etti. İnsanlarda ilk olmasından dolayı bazı çekinceler oldu. Bilinmezlik oldu ve korktular. Emin olun ki bir sonraki fuarımız çok daha coşkulu geçecek” ifadesinde bulundu.
Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin de yaptığı açıklamada, uzun bir hazırlık sürecinden sonra bu noktaya gelindiğini ifade ederek şunları söyledi:
Turizmde artış olacak
“İlk defa yapılan bir organizasyondu. İl bazında daha kolay oluyor ama 3 ili birleştirmek ve bunları etkinlikler çerçevesinde bir araya getirmek, ayrıca dört güne yaymak ciddi bir iş yüküydü. Sayın valilerimiz, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız, kaymakamlarımız, oda başkanlarımız ve özel sektörümüz hep beraber elbirliğiyle destek verdiler. Firmaların bir takım ticari endişeleri oldu. Ama gördük ki 4 günlük ürünler ilk günden satıldı. Ankarada’ki bürokrasimiz de sahip çıktı. Kamu-özel sektör, STK’lar ile işbirliği içerisinde tanıtım ve satış yapma imkanı bulduk. Bu fuar Ankara’nın gündemine oturacak. Tabii ki eksiklikler var. Fuar sonunda oturup bunlar değerlendireceğiz. Bir dahaki seneye daha kapsamlı olacak. Çünkü herkes potansiyeli gördü. Bu bizim için test gibi oldu. Operasyon, lojistik ve satış kabiliyetimizi gördük, gösterdik, Ankaralıların ilgisini çektik. Aynı programı İstanbul’da yapmayı düşünüyoruz. Bu tanıtım sonrası geri dönüşlerin olumlu olacağını ve Trakya’nın turizm noktasında artış yaşanacağını tahmin ediyoruz.”

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Bu tip tanıtımlar çok önemli. İlk olması sebebiyle bazı acemilikler olması anlaşılabilir bir durum. Bürokratlarımızın ve Ankaralıların oradaki hemşerilerimizin ilgisi de oldukça güzel. Bu gibi tanıtımlarda EMİTT'te de aynı illerin birarada tanıtılması bir yandan iyi bir yandan kötü. Ortaya bir Trakya şemsiyesi ile girilmesi güzel bir durum görülse de Edirne'nin baskın tarafı diğer illeri bazen gölgeliyor. Neredeyse herşey Edirne üzerine kurgulanıyor. Burada Kırklarelililer olarak bizim de hatamız var. Cesaretli girişimcilerimiz hep aynı isimler. Mesela bu tanıtımda Tekirdağ ve Edirneninkiler Ankarada temsil edilirken Kırklareli köftecileri neredeydi ? Kırklareli denince tanıtım lokomotifi hep benzer ilçeler oluyor. Vize Demirköy Kofçaz. Poyralılıları görürdük heryerde ama bu sene ilk defa Pınarhisar da tanıtıma katıldı. Fakat Babaeski Lüleburgaz Pehlivanköy hakgetire. Ürünlerimiz konusunda sunum tekniklerimiz çok zayıf. Mahalle bakkalı mantığıyla sunum olmaz. Bu bir tanıtım mı yoksa kermes mi karar vermek lazım. Fakat yine de tüm katılımcılar bir alkışı hakediyor.