Trakya Sağlık Turizmi Çalıştayı yapıldı

Trakya Kalkınma Ajansı koordinatörlüğünde kamu, üniversite ve özel sektör temsilcilerinin katılımlarıyla Trakya Sağlık Turizmi Çalıştayı düzenlendi. Çorlu’da düzenlenen çalıştayda Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Mustafa Dönmez, Tekirdağ Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Cengiz Becerir, Edirne Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Emrah Erten, Kırklareli İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, üç ilde bulunan özel hastane temsilcileri de hazır bulundu.

Çalıştay, Tekirdağ İl Sağlık Müdürü Mustafa Dönmez’in açılış konuşması ile başladı. Dönmez konuşmasında çalıştayın organize edilmesindeki katkılarından dolayı Trakya Kalkınma Ajansı’na teşekkürlerini iletti ve bölgede sağlık turizminin geliştirilmesindeki ilk adımın sektörün tüm temsilcilerinin içinde yer alacağı bir platformun kurulması gerekliliğine vurgu yaptı. Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ise yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi: “Öncelikle Trakya Sağlık Turizmi Çalıştayı vesilesiyle sizlerle bir arada bulunmaktan duyduğum memnuniyeti dile getirmek isterim. Kurulduğumuz günden bu güne farklı alanlarda birçok çalışma yaptık, çalıştaylar düzenledik. Bölgede kamu-özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarının katılımlarıyla yapmış olduğumuz çalışmaların sonucu olarak 2013-2023 Trakya Bölge Planı’nı hazırladık. Bölgemizin gelişme eksenlerini, hangi alanlarda güçlü olduğunu, hangi alanlarda geliştirilebileceği vb. gibi konuları tespit ettiğimiz Bölge Planımız çerçevesinde çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu kapsamda hazırlamış olduğumuz Trakya Turizm Master Planı’nda bölgemizdeki turizm çeşitliliğinin artırılması, turizm faaliyetlerinin dört mevsime yayılması amacıyla çalışmalar yapılmasının yararlı olacağı belirtilmişti. Bu kapsamda öne çıkan alanlardan biri de sağlık turizmi çalışmalarıydı. Bu bölüm Plan’da şu şekilde yer alıyor: “ Trakya Bölgesi içerisinde Edirne, Avrupa’ya olan sınırı ve nitelikli ve ekonomik sağlık hizmetleri nedeni ile önemli bir potansiyel barındırmaktadır. Edirne ilinin sahip olduğu bu avantajları değerlendirmek üzere İlde sağlık serbest bölgesi oluşturulması yönünde fizibilite çalışması yapılmalıdır.
Bölgede özel sağlık kuruluşları ağırlıklı olarak sanayinin geliştiği Çorlu, Çerkezköy ve Lüleburgaz bölgelerinde konuşlanmıştır. Bu bölgedeki özel sağlık kuruluşları arasında oluşturulacak bir network ile sağlık turizmi konusunda ortak hareket etmeleri sağlanmalıdır.
Bölgenin kuzeyinde yer alan Istıranca Dağları Koridoru ile güneyinde yer alan Ganos Dağları Koridoru sahip oldukları doğal güzellikler ve temiz havası ile yaşlı bakım, akciğer hastalıkları ve emekliler için kaliteli yaşam olanaklarının sunulabileceği alanlardır. Bu bölgede köyler ile entegre yapıda gerekli tesislerin yapılarak sağlık turizminin geliştirilmesi önemlidir.”
Rapordan paylaştığım kesitlerden yola çıkarak bölgemizde sağlık turizminin mevcut durumu, bu konuda yapılabilecek çalışmalar, yasal süreçler vb. gibi konuları ele almakta yarar olduğuna karar verdik. Bugün burada bölgemizin sağlık turizmindeki yeri, konu ile ilgili hangi stratejilerin izleneceği, ortak yürütülecek çalışmalar, iller bazında yapabileceklerimiz gibi konuları konuşma fırsatı bulacağız. Yine bugün çalıştayımıza davet ettiğimiz konuklarımız da sektörle ilgili gelişmeleri ve kendi tecrübelerini bizlerle paylaşacak. Sizlerin konunun uzmanları olarak yapacağınız değerlendirmeler de bizler için çok önemli. Buradan çıkacak görüşler, öneriler ve izlenecek yol haritaları ilerleyen dönemlerde yine Ajansımız ve sizlerin de yer aldığı projelerin temelini oluşturacak.
Türkiye dünyada sağlık merkezi olma yönünde son yıllarda büyük adımlar attı. Alt yapısını yeniliyor ve üst seviyede sağlık personeli yetiştiriyor. Sağlık turizminde dünyada üst sıralarda yer alırken, Avrupa’da ise başa güreşiyoruz. Robotik cerrahiden organ nakline, estetikten onkolojiye kadar ülke tıbbımız oldukça iyi durumda. Üstelik tedavi için gelen hastalar sadece iyi tedavi ile değil konforlu bir ortamla da karşılaşıyorlar. Ülkemize pek çok ülkeden yaklaşık 750 bin kişi tedavi olmak için geliyor. Trakya olarak bu pastadan çok küçük bir pay alıyoruz. Fuar vb. organizasyonlara katılarak firmalarımızın yeni işler bağlamasını, hastanelerimizin farklı ülkelerden gelen ve hastalıklarına çare arayan insanlara daha çok hizmet vermesini amaçlıyoruz. Hedef pazarımız özellikle Balkan coğrafyası olacaktır. Hali hazırda Balkan ülkelerinden gelen insanlar daha çok İstanbul’u tercih ediyor. Artık Trakya’nın da iyi bir sağlık altyapısı var. Niçin biz bu insanları bölgemize çekmeyelim ve o paraları biz kazanmayalım? Bu konuda kamu ve özel hastanelerimizle birlikte hareket edeceğiz.
Hepinizin malumu, bölgemizde hem kamu hem de özel sektör anlamında ciddi bir sağlık kapasitesi mevcut. Yeni devlet hastanelerimiz, üniversite hastanelerimiz ve özel hastaneler sağlık turizmi alanında diğer bölgelerden hiç de geri değil. Kanser tedavisinden, organ nakline, her türlü diş çözümlerinden plastik cerrahiye kadar birçok alanda iddialıyız. Konum olarak ülkenin Avrupa’ya açılan kapısıyız. Ulaşım ağları üzerinde bulunuyoruz. Harika bir doğamız, ender bulunan tarihi ve kültürel bir alt yapımız var. Bunları harmanlayıp sağlık turizmi alanında başarılı olmamamız için bir neden yok. Ancak bu sinerjiyi harekete geçirmek bir şeye bağlı, o da ortak hareket. Birlikte hareket etmek ve bölgenin ortak iyiliği için bireysel fedakarlıklar yapabilmek. Biz kalkınma ajansı olarak bu ortak hareketi başlatmaya adayız. Dernek mi kurulacak, platformu oluşturulacak ise bunu sizlerden aldığımız öneriler ışığında yapacağız. Gerekirse büyük çaplı projeler ile finansal destek de verebiliriz ilerleyen zamanlarda. Yeter ki ışık görelim, ortak bir şeyler yapmaya başlayalım.
Tabi bu süreçte birçok engel ile karşılaşacağımız bir gerçek. Mesela kamu ile özel arasındaki uyum nasıl olacak? Üç ilimiz var, bu üç il arasında uyum nasıl olacak? Aynı tedavi ünitelerine sahip ve içerde rakip kabul edilen tesisler, dışarıdan gelen hastalar için nasıl ortak hareket edecek, gelen hasta neye göre kime yönlendirilecek? Bunlar çözüm bekleyen bazı sorular, ancak bu sorulara da yine bunun gibi ortak platformlarda çözüm bulacağız. Yani aslında çalıştayın amacı bu tarz sorulara cevap bulabilmek. O yüzden buradayız.
Biliyorsunuz, buradan önce Sağlık, Spor ve Alternatif Turizm Kongre ve Fuarı (HESTOUREX)’na Ajansımız koordinatörlüğünde birlikte katıldık. Bu fuar vesilesiyle kamu ve özel sektör olarak oluşturduğumuz sinerji ve bölgemizin günbegün daha da gelişen sağlık altyapısıyla birlikte sağlık turizmi sektöründen Trakya’nın daha büyük bir pay alması için elimizden geleni yapacağız.
Konuşmama son vermeden önce katılımlarınız ve değerli katkılarınız için teşekkür eder, çalıştayımızın verimli geçmesini dilerim.”
Açılış konuşmalarının ardından Kırklareli Üniversitesi Turizm Fakültesi Öğretim Üyesi Mehmet Han Ergüven’in moderatörlüğünde sağlık turizmi konulu bir panel gerçekleşti. Dünya Göz Hastanesi Bölge Müdürü Gökhan Ösme, Memorial Sağlık Grubu Uluslararası Pazarlama Direktörü Fatih Badem, TÜRSAB Sağlık Komitesi Başkan Yardımcısı Emre Afanyalı’nın panelist olarak yer aldığı bölümde panelistler sektörle ilgili tecrübelerini katılımcılarla paylaştı.
Çalıştayın ikinci bölümü yuvarlak masa toplantısı şeklinde devam etti. Sağlık turizmine yönelik olarak bölgenin avantajları ve dezavantajları, sağlık turizminde hedef ülkelerin hangileri olabileceği, kamu ve özel sektör işbirliğiyle neler yapılabileceği gibi konuların tartışıldığı bölümde öne çıkan görüşler şunlar oldu:
Bölgede sağlık turizminin geliştirilmesi hususunda ortak hareket etmek önemlidir.
Sektörün tüm paydaşlarının içinde olduğu bir platform/dernek kurulmalıdır.
Trakya Bölgesi için Balkan ülkeleri, Türki Cumhuriyetler, Körfez ülkeleri hedef ülke olabilir.
Kamu hastanelerinin mevzuat sorunları giderilmelidir.
Bölgede sağlık turizmi konusunda nitelikli personel ihtiyacı giderilmelidir.
Hedef ülkelerin sektörle ilgili durumları analiz edilmelidir.
Bölgenin sektörle ilgili tanıtım ve ulaşım konularındaki eksiklikler giderilmelidir.
Hedef pazarlara/ülkelere irtibat ofislerinin kurulması gerekir.
Yuvarlak masa görüşmelerinin ardından genel bir değerlendirme yapıldı ve çalıştay toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. (TRAKYAKA)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. Şuna açıkça desenize sağlık turizmi adı altında halkı nasıl daha da üfeleriz. Hastaneler o tetkik bu tetkik bugün git yarın şunu yaptır derken zaten iliğimizi kemiğimizi kurutuyorlar.