“Trakya Bölgesinde hayvancılığın yanı sıra tarımda da geriliyoruz”

Kırklareli İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi Salonunda Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne Koyun Keçi Birliği Başkanları bu üç il için kıvırcık koyun projesinin genişletilmesi ve yaşatılması amacıyla toplantı gerçekleştirdi. Toplantıda tarımın geliştirilmesi ve çeşitlendirilmesi de masaya yatırıldı.

Kırklareli İl Özel İdaresi İl Genel Meclisi Salonu’nda 26 Şubat Pazartesi günü Kırklareli, Tekirdağ ve Edirne Koyun Keçi Birliği Başkanları devam eden Kıvırcık Koyun Projesini daha çok geliştirmek ve yaşatmak amacıyla saat 14.00’da toplantı düzenledi. Düzenlenen toplantıda ilk olarak sözü alan İl Genel Meclis Başkanı Saffet Üresin, üç ilden katılan Koyun ve Keçi Birlikleri Başkanlarına teşekkür etti. Üresin konuşmasında. “Bu gün burada Trakya’ya git gide yok olmaya başlayan Kıvırcık Koyunu için üç il olarak toplandık. Öncelikle ben Edirne’den Tekirdağ’dan gelen misafirlerimize hoş geldin diyorum. Bu günkü toplantımız sadece burada kalmayacak ve toplantılarımızı bu üç il arasında devam ettireceğiz. Sizlere de teşekkür ediyorum bizleri yalnız bırakmadınız” dedi.
“Trakya’da Kıvırcık koyunu yok oluyor”
Toplantının amacının Trakya’da yok olan kıvırcık koyunu olduğunu belirten Tekirdağ Büyük Şehir Belediye Meclisi Tarım ve Orman Komisyon Başkanı Nazmi Duygu, “Bizlerin amacı Trakya’da yok olmaya yüz tutmuş kıvırcık koyunu hakkında bir araştırma yapıp tekrar yaşatabilmek için Kırklareli’nde buluştuk.
Daha önce Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin Kırklareli’nde kıvırcık koyun ile ilgili bir çalışması olmuştu. Bizde buraya gelirken onlardan bilgi alarak geldik. Biz buraya gelmeden önce Tekirdağ’da düşündük ve Trakya ayrılmamalı diyerek üç il birleşerek bu konu ile ilgili bütün bilgilerimizi ortaya koyduk” diye konuştu
“Başaracağımıza inanıyoruz”
Tekirdağ Büyük Şehir Belediye Meclisi Tarım ve Orman Komisyon Başkanı Nazmi Duygu da, “Bizler bu konuda inanıyoruz. Olmaz diye bir şey yok. Bizler bu üç il ile birlikte elimizden gelen her şeyi yapıp en yakın zamanda yok olan kıvırcık koyunu projesini ayakta tutacağız” dedi.
“Sadece hayvancılık konusunda değil tarımda da geriliyoruz”
Babaeski Ziraat Odası ve Kırklareli İl Genel Meclisi Tarım ve Hayvancılık Komisyon Başkanı Şahin Arslan da bölgede hayvancılığın yanı sıra tarımda da gerilendiğini belirtti. Arslan, “Bölgemiz tarım alanında da baktığımızda son 10 yılda gerilemeler var. Bunun yüzünden geçmiş aylarda İl Genel Meclisi Tarım Komisyonu olaraktan alternatif ürünler neler olabilir çiftçimizin kar marjını artırmak için neler yapabiliriz diye araştırdığımızda lavanta ile ilgili bir çalışma yapmıştık. Ancak uygulamaya geldiğimizde birkaç eksiklik ve korkular var” şeklinde konuştu.
250 bin lira yük göründü
Tarımın gelişmesine ve çeşitlenmesine yönelik çalışma yaptıklarında 250 bin TL ödenek gerektiğini ancak bu miktarın fazla bulunduğunu anlatan Arslan, “Kırklareli İl Tarım Komisyonu olarak bizim İl Genel Meclisi’nden bütçe olarak ayrılmasını istediğimiz 250 bin lira. İl Genel Meclisi’nde biz bunu sunduğumuzda onlara göre yük olarak göründü. Ben bu 250 bin liranın İl Özel İdaresi için yük görmüyorum. Bu tür projeler bölgemiz açısından çok önemli projeler. Böyle projelere sahip çıkmalıyız” diye konuştu.
“Babaeski’de 28 bin liralık
çalışma başlattık”
“İl ve İlçe Tarım Müdürlükleri ile birlikte lavanta projesi kapsamında 28 bin liralık bir çalışma başlattık. Yetmez ama bu mücadeleyi sürdürmemiz gerekir. Kaldı ki lavantanın gelir düzeyine baktığımızda bu gün kuru tarım yapılan bölgemizde ve o kadar suya ihtiyacı olmayan bir bitki.
İlk yıl fideler dikildikten sonra çok sorun yaşanmıyor. Dolayısıyla buğday ve ayçiçeği ile kıyasladığımızda en az 8 kat, 10 kat daha çok getirisi olan bir bitki. Bu yüzden bu konunun takipçisi olacağız. Ama az önde belirtmiştim özellikle Türkiye’deki kırmızı et açığı, küçükbaş hayvancılığın yeterince desteklenmediği, önemsenmediği için bu noktalara geldi. Bu iyi bir çalışmadır.
Allahın izni ile bu proje için çalışmalarımız olumlu sonuç alacak” dedi. Toplantı soru cevap şeklinde son buldu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol