Trakya Arısı Ekotipi Tescillendi

2010 yılından beri devam eden proje sonucunda Trakya Arısı ekotipi tescillendi. Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından yürütülen çalışmalar sonrasında yapılan Hijyen Testlerinin ardından 35 adet Hijyen Testi yapılmış arılı kovan elde edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve  Politikalar Genel Müdürlüğünün (TAGEM ) tescil başvurusu
neticesinde Trakya Arsı tescillenmiş oldu.

Tarım ve Orman Müdürlüğü ekotipi tescillenen Trakya Arısı hakkında açıklamalarda bulundu. Yaklaşık 10 yıldır süren çalışmalar sonrasında yapılan tescil hakkında “Yerli arı gen kaynaklarının korunması amacıyla bakanlığımız tarafından 23.06.2005 sayılı 09518 yazılarına istinaden 29-30 Haziran 2005 tarihinde konu ile ilgili heyet görevlendirerek Yerli Gen Kaynaklarının Korunması hususunda rapor hazırlamış, 09.06.2010 tarih ve 11442 sayılı Bakanlık Talimatları doğrultusunda Trakya Arısı için Koruma Bölgesi kararı alınmıştır.
Yapılan bu çalışmalara istinaden Müdürlüğümüzce desteklenen Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından hazırlanan, İl Özel İdaresince kabul edilen Trakya Arısının Performans, Hastalık ve Zararlılara Dirençlilik Özelliklerinin Islah Yöntemleri kullanarak geliştirilmesi Projesi 2011 Ocak Ayında faaliyete geçerek kamuoyu ile paylaşılmıştır. Yapılan çalışmalar; Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Kırklareli Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından yürütülmüştür” denildi.
Armutveren Köyünün Karlık
Mevkiinde 35 adet arılı kovan toplandı
Tescil aşaması boyunca gerçekleşen çalışmaları anlatan Tarım ve Orman Müdürlüğü “Yapılan çalışmada; 7 Birlik Üyesinden, yapılan hijyen test sonucunda projede ifade edilen Demirköy ilçemizin Armutveren Köyünün Karlık Mevkiinde 35 adet arılı kovan toplanmış, toplanan kovanlar yine Hijyen Testine tabi tutularak içlerinden 4 adet arılı hijyen davranışı en yüksek kovanlar seçilerek 35 adet ana arı aşılanarak sezon sonunda (Ağustos) eski ana arılar kovanlardan alınıp Hijyen Testi yapılmış ana arılar kovanlara alınarak 35 adet Hijyen Testi yapılmış arılı kovan elde edilmiştir.
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün (TAGEM ) 20.12.2019 tarihli tescil başvurusu neticesinde 10.09.2020 tarihli ve 31240 sayı Resmi Gazetede yayınlanarak Bakanlık adına Trakya Arısı Ekotipi olarak tescili uygun görülmüştür” ifadelerini kullandı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol