Trafik kazaları için araştırma komisyonu kurulmasını istedi

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, son 10 yılda 50 binden fazla kişinin trafik kazalarında yaşamını yitirdiğini, milyonlarca kişinin ise sakat kaldığı veya yaralandığını belirterek TBMM Başkanlığına artan ölüm ve yaralanmalarının asgariye düşürülmesi, ekonomik kayıpların azaltılması için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla bir Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.

CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, TBMM Başkanlığına artan trafik kazaları nedeniyle araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi. Önergesinde ülkemizde son 10 yılda 50 bin den fazla kişinin, sadece 2017 yılında 7 bin 427 kişinin trafik kazalarında yaşamını kaybettiğibelirten Gündoğdu, “Hızla artan ölüm ve yaralanmaların asgariye düşürülmesi, ekonomik kayıpların azaltılması için gereken yasal tedbirlerin alınması amacıyla Anayasanın 98inci, TBMMİçtüzüğünün104 ve 105 inci maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz” dedi. Önergesinde gerekçelerini sıralayan Gündoğdu, kazaların artmasına gerekçe olarak hükümetin 16 yıldaki ulaştırma politikalarını gösterdi. “Hatalı ulaştırma politikaları sonucu yolcu ve yük taşımacılığında yaklaşık tüm yükü karayollarına verilmiştir.Bunun doğal sonucu olarak karayolu taşıt trafiği her geçen gün daha da artmış, yetersiz eğitim, altyapı ve denetimsizlik neticesinde kaza sayıları korkunç boyutlara ulaşmıştır” diyen Gündoğdu, Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2017 yılı 'Karayolu Trafik Kaza İstatistikleri’ raporundan alıntı yaparak, Türkiye karayolu ağında 2017 yılında toplam 1 milyon 202 bin 716 adet trafik kazası meydana geldiğini, kazalar sonucunda 7 bin 427 kişininyaşamını yitirdiğini, 300 bin 383 kişi yaralandığını aktardı. Gündoğdu; “2008-2017 yılları arasında son 10 yılda Emniyet genel Müdürlüğünün verilerine göre; 11.738.346 kaza meydana gelmiş, son 10 yıldaki bu kazalarda 49.656 kişi ( 2008-2014 yılları arasında kaza sonrası hastaneye kaldırıldıktan sonra yaşamını kaybedenlerdahil edilmemiştir) yaşamını kaybetmiş, 2.572.001 kişi ise yaralanmış veya sakat kalmıştır.
Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri arasında toplam ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarında ikinci sırada yer alırken, maalesef ölü sayısında ise ilk sırada bulunuyor Ne yazık ki, son 10 yılda bir orta ölçekli bir ilimizin nüfusu kadar vatandaşımızı trafik kazalarında kaybettik.
Türkiye’deki trafik kazaları ve bunların beraberinde getirdiği maddi ve manevi zararlar artık en önemli ülke sorunlarımızın birisi haline gelmiştir.
Kaza kelimesi anlam olarak istem dışı oluşan kötü bir olayı içerir. Trafik kazaları ise yanlış ulaştırma politikaları, dikkatsizlik, denetimsizlik ve ihmal gibi sebeplerden oluşur ve hiçbiri istem dışı olarak nitelendirilemez
Ülkemizde ve dünyada trafik kazaları birçok sebepten meydana gelir. Bu sebepleri tamamen ortadan kaldırmak imkânsızdır ancak azaltmak adına yapılabilecek çok şey vardır. Bu doğrultuda;Her yıl yaklaşık 7-8 bin kişinin, son 10 yılda ise 50 binden fazla kişinin yaşamını yitirdiği,milyonlarca kişinin yaralandığı,sakat kaldığı trafik kazalarının nedenlerinin tespit edilmesi; hızla artan ölüm ve yaralanmalarının asgariye düşürülmesi, ekonomik kayıpların azaltılması için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasınaihtiyaç bulunmaktadır” diye konuştu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol