Topraktan Gelen Sanat

Trakya'da kalan tek çömlek ustası Hüseyin Çokan bu işi babasından el alarak öğrendiğini, büyük büyük dedelerinin çömlek işini Trakya'ya 1923 mübadelesiyle getirdiğini ve bu işin Trakya'da bu sayede yayıldığını söyledi. Çokan, mesleğinin inceliklerini paylaştı.

Trakya'da kalan tek çömlek ustası Hüseyin Çokan bu işi babasından el alarak öğrendiğini , Büyük büyük dedelerinin çömlek işini Trakya'ya 1923 mübadelesiyle getirdiğini ve bu işin Trakya'da bu sayede yayıldığını söyledi.
Hüseyin Çokan röportajında şunları söyledi;
Hüseyin Amca öncelikle merhaba, kolay gelsin.Bu işi kaç  yaşından beri yapıyorsunuz  ve nasıl başladınız?
-Merhabalar, bu işe 12 yaşında başladım , babam çömlekçiydi ondan el alarak başladım.
Hüseyin amca bu işi öğrenmen kaç senenizi aldı?
-Bu işi öğrenmem iki senemi aldı.Öğrenmesi biraz zor oldu benim için.
Çömleğin yapım aşamaları neler , toprağını nasıl hazırlıyorsunuz?
-Gördüğünüz gibi bu alanda toprağı şekillendiriyoruz öncelikle  daha sonrasında kuruduktan sonra kulplarını takıyoruz.Bunlar fasulye tenceresi olarak iş görecek bu yüzden bunlara bir kapak yapacağız.
Bu çömleklerin toprağını hazırlamak için  Asılbeyli köyüne giderken Maya tepe denilen  bir yer var  toprağımızı oradan çıkıyoruz.Kullanabileceğimiz kaliteli toprak sadece orada var.
Toprağın cinsi ve özelliği nasıl olmalı?
-Toprağın cinsi ,yağlı bir toprak olmalıdır.Fırına girip piştikten sonra ise güzel bir koku vermelidir.
Peki Gençliğinizden toplam kaç tane çömlek yapıyordunuz?
-Gençliğimde bunlardan günde 100 tane çıkartıyor idim.Ama artık yaşlandık tabi 3-4 günde anca 100 tane çömlek çıkartıyorum.
Kırklareli' de sizden başka bu işi yapan kaç kişi kaldı?
-Trakya genelinde şuanda benden başka bu işi yapan kimse kalmadı.Eskiden biz Kırklareli' de bu işi yapan otuz kişiydik.Tabi çoğu rahmetli olunca ben tek kaldım.Ben bu işi babamdan öğrendim.Benim babamın babası da çömlekçiymiş 1923 mübadelesiyle buraya gelmişler ve bu işi burada yapmaya başlamışlar. Bizde onlardan el alarak bu çömlek işini  bugünlere taşıdık.
Yurtdışından gelen misafirler seni ziyaret ediyorlar mı?
-Dünyanın her yerinden insanlar geliyor desem  yalan olmaz.Bu bir kaç sene önce Amerika'dan 5-6 kişilik bir grup ziyaretime geldiler.Yani gelen giden misafirimiz çok oluyor.
-Yaptığın toprak kabın inceliklerden bahseder misin?
-Döndürme çarkı sayesinde toprak kapları şekillendiriyoruz.
Bu mesleği nasıl nitelendirirsiniz?
-Bizim bu mesleğimiz dünyanın en eski mesleği , bir zamanlar esas meslek yokmuş.Bu mesleğin şimdilerden bu kadar geride kalması ve yok olmaya yüz tutması  plastik ürünlerin çıkmasıyla oldu.
Yapılan toprak kaplar kuruması için ne kadar bekletiliyor?
-Yapıldıktan sonra nemli olan toprak kaplar 1-2 gün süresince bu şekilde bekletiliyor.Kuruduktan sonra kaplara kol takıyoruz.Islakken kulp takılmamasının sebebi yumuşak olan toprak kapların darbe almamasını sağlamak içindir.
Kulplar takılıp hazır olduktan sonra ise  kurumaları için raflara kaldırıyoruz.Kuruma süreleri yaz kış olarak değişiklik gösteriyor.Toprağımız fazla yağlı olmasında dolayı çatlamalarını engellemek için dışarı çıkartmıyoruz.Toprak kaplar tamamen kuruduktan sonra bütün kuruyan toprak kapları  fırına dolduruyoruz.
Fırını doldurmak kaç gün sürüyor?
-Bizim fırınımız 400- 500 parça alıyor çok büyük bu yüzden doldurması 1-2 gün sürüyor.Pişirme süresi 15 saati buluyor.
Röportaj için ve bize verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyoruz, kolaylıklar diliyoruz.
-Ben teşekkür ederim, sağolun.



Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol