“Toplumsal cinsiyet algısı giderek kopulamayan bir gelenek halini alıyor”

Doğaya Dönüş Gençlik ve Spor Kulübü Derneği’nin yararlanıcısı olduğu Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Birlikte Kurumsal Hibe Programı kapsamında desteklenen Toplumsal Cinsiyet Eğitimi, 15 - 16 Aralık tarihlerinde Gençlik Örgütleri Forumu (Go-For) un katkıları ve Toplum Gönüllüleri Vakfı (Tog) eğitmen desteği ile Lozengrad Hotel'de gerçekleştirildi. 

Toplumsal cinsiyet kavramının önüne geçme amacıyla düzenlenen eğitilme ilgili sonuç bildirisi yayınlandı. Bildiride toplumsal cinsiyet kavramı ile ilgili şu bilgiler verildi; “Özellikle eğitim hayatımızdan başlayarak yaşamımızın her yerinde peşimizi bırakmayan cinsiyet kavramı, rolleri, üzerimize biçilmiş görevler ve sorumluluklar üzerine günümüzde pek çok bakış açısı geliştiriliyor. Özellikle son zamanlarda giderek cinsiyetçi bir hal alan, karma eğitimin neredeyse tamamen kaldırılması tartışılıyorken ve giderek kadın cinayetlerinin, kadına yönelik şiddetin arttığı bir süreçten geçiyorken toplumsal cinsiyet eğitiminin öneminin daha çok farkında oluyoruz.”
“Toplumun dayattığı
cinsiyet algısı sebebiyle pek çok insan eğitim hayatını yanlış
yönlendirebiliyor”
Toplumsal cinsiyet algısının kopulamayan bir gelenek halini aldığı kaydedilerek, “Toplumun dayattığı cinsiyet algısı sebebiyle pek çok insan eğitim hayatını yanlış yönlendirebiliyor. Cinsiyetçi eğitim içerisinde eğitim gören bireyler bir yetişkin olduklarında aynı cinsiyet algısını sürdürüyor ve giderek kopulamayan bir gelenek halini alıyor. Doğaya Dönüş Derneği gönüllü ekibi de bu dayatmalara karşı farklı bir bakış açısı ile yaklaşarak Kırklareli'nde çoğunluğunu üniversiteli gençlerin oluşturduğu katılımcılar ve eğitmenlerimiz Alperen Şenol, Gülseren Kasap ve Nevroz Ateş ile "Toplumsal Cinsiyet Eğitimi"ni Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Birlikte Kurumsal Hibe Programı kapsamında Gençlik Örgütleri Forumu (Go-For) un katkıları ve Toplum Gönüllüleri Vakfı (Tog) eğitmen desteği ile Lozengrad Hotel Kırklareli'nde gerçekleştirdi” ifadeleri kullanıldı.
Bir eğitimden çok
daha fazlası
Gerçekleştirilen eğitim ile amaçlananlar şu cümlelerle belirtildi; “Yerel düzeyde toplum normlarının geliştirilmesinde rol oynayan üniversiteli ve sivil toplum kuruluşlarında örgütlü gençlerin cinsiyet eşitliği anlayışının geliştirilmesinde kendilerini, birbirlerini dinlemeleri ve anlamaları, bir yandan da ihtiyaç ve taleplerini belirlemeleri için olanak yaratıldı. Sıkıcı ve tek düze geçen birçok eğitime oranla bu denli canlı ve enerjisi yüksek bir eğitim ortamı yaratmak, alışılmışın dışında bir eğitim süreci ile ve sadece "birşey" öğretmek amacı dışında aynı zamanda; tartışmak, fikir/çözüm üretmek ve gelen herkesin kafasında bazı soru işareti uyandırmaya çalışması, bir eğitimden çok daha fazlası olduğunu bize gösterdi. Eğitimde hayatın içinden örnekler ile yapılan vaka incelemelerinde aslında ne kadar da iç içe olunduğunun bilincine varıldı.”
Eğitim salonunun temin
edilebilmesi halinde bu tarz
eğitimler ücretiz olarak devam ettirilecek
Bu gibi eğitimlerin ücretsiz olarak sürdürülmesi gerektiği vurgulanarak, “Eğitmenlerin Enerjisi, katılımcıların saygılı tutumları ve gönüllülerin özverisi, bir bütün olarak bu eğitimin verimli ve sorunsuz geçmesini sağladı. Doğaya Dönüş Derneği, Kırklareli'nde gençlerin, sivil toplum örgütlerinin ücretsiz kullanabileceği bir eğitim salonunun temin edilebilmesi halinde bu tarz eğitimleri ücretiz olarak devam ettirecek. Eğitimde yer alan katılımcılarımız, eğitmenlerimiz, destekçilerimiz ve gönüllülerimize teşekkür ederiz” sözleri sarf etti. 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol