Toplu taşıma araçlarında yeni dönem

Ön, iç ve dış kamera bulundurma zorunluluğu getirildi

Kırklareli İl Emniyet Müdürlüğü, toplu taşıt işletmecilerine yeni sezonda gelen değişimleri hakkında bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda, genel esaslar ve uyulması geren kurallara değinen trafik yetkilileri, servisçilerin can taşıdığına vurgu yaptı. Çok dikkatli bir sezon geçirmeleri gerektiği belirten yetkililer, olumsuz bir durumda ceza kesmekten kaçınmayacaklarının altını çizdi.

Okul servislerinin karıştığı kazalar ve yapılan trafik ihlalleri göz önüne alındığında, iyi bir karneye sahip olmayan Türkiye’de, Emniyet; iller bazında düzenlediği toplantılar ile can ve mal kayıplarını en aza indirmeyi amaçlıyor. Kırklareli genelinde öğrenci taşımacılığı yapan sürücüler, uyulması gereken kurallar ve uygulanması kararlaştırılan yönetmelikler ile ilgili yapılan toplantıda bilgilendirildi. Kırklareli Polis Evi’nde gerçekleştirilen toplantıya yoğun ilgi gösteren servis şoförlerinin, dikkatle toplantıyı takip ederek zaman zaman notlar aldığı gözlendi.  Toplantıda söz alan Trafik Ekipler Amiri Hüseyin Gümüşoğlu, servisçilerin taşıtta genelge ile belirtilen ekipmanlarının ivedilikle tedarik edilmesi gerektiğini belirterek en ufak bir eksiklikte ceza kesmekten kaçınmayacaklarını vurguladı. Gümüşoğlu, konuşmasına şu sözlerle devam etti, “Eksik olan taşıtları ve sürücüleri cezalandıracağız. Bu meslekten ekmek yiyenler, sizlersiniz ve işlerinizi düzenli yapmak ile mükellefsiniz. Bu işi illegal yollar ile yapmakta olanlar da var. Bu konuda bizlere yardımcı olacaksınız. Kaçak çalıştığından şüphe ettiğiniz kişileri hemen emniyet birimlerine bildireceksiniz ki biz de gerekli işlemleri yapıp sizin sırtınızdan haksız para kazananları cezalandıralım.”.  Trafik kazalarında can kayıplarının önüne geçen emniyet kemeri takılmasına da değinen Gümüşoğlu, sadece sürücülerin değil yolcuların da emniyet kemeri takmasının artık zorunlu olduğunu ifade ederek, “ Emniyet kemeri konusunda hala eksikliklerimiz var, sürücüler bazında zaten bu meseleyi kapatmış olmamız gerekiyor. Artık önümüzde yolcuların da kemer takmasına yönelik bir kural var ve bazı araçların bu konuda ağırdan iş yaptıklarını tespit ederek gereken cezaları uyguluyoruz. Tekraren ifade etmek gerekirse, bir an evvel emniyet kemerlerinizi kontrol edin ve eksiklikleri gidererek kemerlerinizi temin edin.” dedi. Genel bilgilendirme konuşmasının sonunda Gümüşoğlu, şoförlerin ayakta yolcu almaması gerektiğini de vurguladı.

Araçlarda, rehber personel zorunluluğunun süresi uzatıldı

Servis araçlarında, öğrencilere yardım etmek amacıyla görevlendirilmesi planlanan rehber personel zorunluluğunun önümüzdeki sezonda aranmayacağını belirten Gümüşoğlu, “Araçlarda bulunması gereken rehber personel zorunluluğu, 31 Aralık 2016 tarihine kadar uzatılmıştı, ancak gerekli öngörüler sebebiyle 1 Temmuz 2018 tarihine kadar tekrar uzatıldı. Yani taşımalı eğitimde rehber personel zorunluluğu, bu önümüzdeki sezonda da aranmayacak demektir. Şehir içindeki öğrenci taşımalı hizmetlerinden ne gibi belgeler istiyorsak, taşımalı eğitimden de, rehber personel haricindeki belgeleri, evrakları mutlaka isteyeceğiz.” şeklinde konuştu.

Ticari taksiler şimdilik muaf

Konuşmayı devralan Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürü Mutlu Bucurgat, İl Trafik Komisyonu’nca alınan kararlar hakkında sürücüleri bilgilendirdi. Kameralar ile ilgili gelen düzenlemenin çıkış kaynağının, Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nün yazılı emri olduğunu söyleyen Müdür Mutlu Bucurgat, “Toplu taşıma araçlarında iç ve dışarısını gösteren, 7 gün kayıt yapan kamera cihazı mecburiyeti getirilmesini komisyonlar değerlendirsin şeklinde karar alındı. Ve sürecin bu şekilde işlenmesi talimatı geldi. Buna istinaden biz de İl Trafik Komisyonu’nda durumu değerlendirdik. Ticari taksiler hariç, diğer tüm toplu taşıma araçları, kamera kaydı ile mükellef. Ticari taksiler şu an için muaf. İlerleyen süreçte tekrar bir değerlendirilebilir.” dedi.

Müdür Bucurgat, İl Trafik Komisyon Kararları’nı da değindi:

“- Komisyon maddeleri: Kırklareli İl Merkezi, ilçe merkezleri, belediye hudutlarında, ticari yolcu taşımacılığı yapan, ticari taksiler hariç olmak üzere toplu taşımacılık yapan taşıtlarda, ayrıca güzergah sınırlaması olmaksızın öğrenci servisliği yapan tüm araçlarda, en az 7 gün süreyle kayıt yapabilen ön, dış ve iç kamera ile kayıt cihazının bulundurulması ve aktif halde tutulmalarına,

- Akabinde, kararı belirtilen süreler dahilinde uygulamayan araç sahiplerine, sürücülerine kabahatler kanununun 32’nci maddesi gereği idari para cezası kesilmesine,

- Bu konuyla ilgili Otomobilciler ve Şoförler Odası Başkanlığı tarafından, ticari toplu taşıma faaliyetlerinde bulunan mal sahibi ve sürücülerine,  gerekli bilgilendirmenin yapılmasına,

- Belediye başkanlıkları tarafından, ticari toplu taşıma faaliyetlerinde bulunma amacıyla izin talebinde bulunanlar için komisyon kararının uygulanarak yerine getirilmesine,

- Yetkili makamlar tarafından, adli işler nedeniyle, ya da kamu güvenliği, kamu düzeni, genel sağlığın korunması amacıyla verilen emre, aykırı hareket eden kişilere 227TL idari para cezası verilecektir.”.

Bu kararın Kırklareli Valisi tarafından onaylandığı zaman yürürlülüğe gireceğini belirten Müdür Bucurgat, şu sözleri ekledi: “Öğrenci taşımacılığı faaliyetinde bulunuyorsak, Kırklareli içinde çalışan veya dışarıdan gidip gelen araçların hepsinin kamera bulundurması gerekiyor. Kamerayla ilgili özel bir şekil şartı getirilmedi. Çünkü il bazında işlem hacmimiz belli. Bir İstanbul, Adana değiliz. Sizi de yormak, sıkmak amacında da değiliz. Bizim kriterimiz, ön dış ve iç olmak üzere 7 gün kayıt yapabilen kamera sisteminin araçlarınızda olması.”

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol