Tırtıl Zararlısı İle İlaçlı Mücadele Başladı

Uzunköprü Ziraat Odası mühendislerinin gerçekleştirdikleri saha kontrollerinde rastlanın tırtıl zararlısı ile ilgili odadan çiftçilere uyarı gelmişti. Geçtiğimiz yaz ayçiçeğinde de görüle n tırtıl zararlısı yüzünden travma geçiren çiftçiler vakit kaybetmeden tarlarını kontrol ettiler. Tarlasına tırtıl zararlısına rastlayan üreticiler ayçiçeğinden tecrübe edindikleri şekilde ivedilikle ilaçlı mücadeleye başladı. Üretim sahalarının çamur olmasından dolayı ilaçlamada drone (insansız hava aracı) tercih edilirken ilaçlama şirketleri de yoğun mesai harcamaya başladı. 

İlçemizde yaklaşık 10 gündür devam eden yağışların ardından kanola ekim alanlarında incelemelerde bulunan Uzunköprü Ziraat Odası Mühendisleri tanıdık bir sima ile karşılaştı. Yaz yazlarında çiftçilere uykusuz geceler yaşatan tırtıl zararlısı şimdi de kendini kanola ekim alanlarında gösterdi. Geçtiğimiz günlerde Uzunköprü Ziraat Odasından yapılan duyuruda, “Üreticilerimizin Dikkatine; Ziraat mühendislerimiz gerçekleştirdikleri arazi kontrolleri esnasında kanola ekim alanlarında tırtıl zararlısı tespit etmişlerdir. Üreticilerimizin arazi kontrollerini en kısa sürede gerçekleştirmeleri önemle duyurulur” ifadelerine yer verildi. Gazetemizin de haberleştirmesiyle çiftçiler hemen tarlalarının yolunu tuttu. Üretim alanlarında tırtıl zararlısına rastlayan çiftçiler tarların çamur olmasından dolayı vakit kaybetmeden ilaçlama şirketleri ile irtibata geçti. İnsansız hava araçları ile hizmet veren ilaçlama şirketleri bugünlerde yoğun mesai harcayarak tırtıl zararlısına karşı etkin mücadeleye başladı.

UZMANINDAN MÜCADELE YÖNTEMLERİ

Tarlanın köşegenleri doğrultusunda zikzak yürünerek her 25-30 m’de bir olmak üzere metrekarede 10 adet larva saptandığında mücadeleye başlanmalıdır. Mücadele en geç üçüncü dönem larvalara karşı yapılmalıdır. Bakanlığın “Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı" ile "Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanı Mobil Uygulaması” nda yayınlanan ve tavsiye edilen bitki koruma ürünü kullanılır. İlaçlamada üreyim alanları çamur olduğu için insansız hava aracı kullanılmalıdır. İlaçlama sabah veya akşam saatlerinde, rüzgârsız bir havada yapılmalıdır. İlaçların yaprakların alt yüzlerini de kaplayacak şekilde atılmasına özen gösterilmelidir.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol