Tıraşçı, “Sorumlusu imzacı sendikalardır”

BASK Kırklareli İl Temsilcisi Hakan Tıraşçı, sendikaların imzaladıkları toplu sözleşmeleri hakkında basın açıklamasında bulundu. Tıraşçı, toplu sözleşmeler hususundaki sorumluların, imzacı sendikaların olduğunu vurguladı.

BASK Kırklareli İl Temsilcisi Hakan Tıraşçı, imzalanan toplu sözleşmeler hakkında basın açıklaması yaptı. 22 Ağustos 2017 Salı günü 2018-2019 yıllarını kapsayan iki yıl için imzalanan toplu sözleşmenin, toplu peşkeşten ibaret olduğunu belirten İl Temsilcisi Hakan Tıraşçı, 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisinin, örgütlü ihanet ile karşı kar-
şıya olduğunu ifade etti.

Toplu sözleşme masasına 658 madde ile oturup –cek, -cak’lı maddelerle kuşa çevrilen taleplerin, memurların beklentilerini karşılamaktan uzak olduğunu söyleyen Temsilci Hakan Tıraşçı, şöyle devam etti:
“Bir toplu sözleşme daha hüsranla sonuçlanmıştır. Dağ fare bile doğuramamıştır. Memur ve memur emeklilerinin talepleri ve beklentileri toplu sözleşme masasına terkedilmiştir.
Memur ve memur emeklileri yarım puanlık sefalet artışına feda edilmiştir. Bunun adı peşkeş çekilmektir. Memur ve memur emeklileri bu peşkeşin neyin karşılığı olduğunu bilmek, öğrenmek istemektedir.”
Kamu işçisine yüzde 20,
kamu görevlisine yüzde 7,5 artış
2017 yılı kamu işçisi yüzde 20 civarında artış alırken, devlet memurları adına yüzde 4 + 3.5’a imza atılmasının kabul edilemeyeceğini belirten Hakan Tıraşçı, “11 hizmet kolunun 11’inde de yetki alan ve bir milyona yakın üyesi olan bir konfederasyonun bu tavrı, tek kurşun atmadan teslim olan orduları hatırlatmaktadır. 2018 yılı için öngörülen artış oranı Ocak ayında % 4, Temmuz ayında ise % 3,5’tir. Bu oranlar, toplu sözleşme döneminin başında Memur-Sen tarafından dillendirilen toplam taleplerin dörtte birinden azdır. Bu oranlar Orta Vadeli Programda 2018 yılı için öngörülen % 8’lik personel giderleri artış oranından düşüktür. Bu oranlar; Merkez Bankasının 2018 yılı için öngördüğü % 8,5 – 9,5 enflasyon oranından düşüktür. Bu oranlar imza atan konfederasyonun açıkladığı yoksulluk sınırının yarısı kadardır. En az 3 çocuk sahibi olması istenen memurlar için, bu rakamlarla aile geçindirmek mümkün müdür? Atılan imzalar, tamamına yakını yoksulluk sınırının altında yaşayan memur ve memur emeklilerinin “Yoksulluk ilamı”nın kamuoyuna ilanıdır. Atılan imzalar; bekarlar için 2018 Ocak ayında en düşük aylık alan bir hizmetli (15/1) için 96 TL, bir memur (9/1) için 104 TL, öğretmen için (7/1) 117 TL, bir mühendis için (1/4) 182 TL, bir hemşire için (10/3) 114 TL, bir pratisyen doktor için (8/3) 171 TL artış demektir.
Bu miktarlar, aylıkları yüksek göstermek için her memuru evli, eşi çalışmayan ve 2 çocuklu gösteren zihniyet açısından bakıldığında, 2018 Ocak ayında bir hizmetli (15/1) için 110 TL, bir memur (9/1) için 118 TL, öğretmen için (7/1) 132 TL, bir mühendis için (1/4) 196 TL, bir hemşire için (10/3) 128 TL, bir pratisyen doktor için (8/3) 185 TL artış demektir. Bu miktarlar; 3 Temmuz 2017 tarihinde % 20 artış verilen kamu işçilerinin toplu iş sözleşmesi imza töreninde, Sayın Başbakanın “En düşük işçi ücreti en düşük memur ücretinden düşük olmayacaktır” sözünden gram hisse kapmayan, aynı Bakan ve aynı Hükümet ile 49 gün sonra % 4 + 3,5’a imza atan yetkili sendikalara ve imzacılara ithaf olunur.” şeklinde konuştu.
658 maddelik taleple oturup,
320’sini silmek…
Toplu Sözleşme masasına 658 maddelik taleple oturup, bir kalemde 320’sini silen, geriye kalan maddeler arasında yoksulluk ilamını hoş gösterecek makyajlı maddelerle huzura çıkanlara sitemde bulunan İl Temsilcisi Tıraşçı, “Soruyoruz; Yarım puan karşılığında haftalarca oyaladığınız milyonlarca memur ve memur emeklisinin hangi taleplerini masada bıraktınız, hangi taleplerinden neyin karşılığında vazgeçtiniz?
4688 sayılı yasanın 28’inci maddesinin ‘görüşün’ dediği; Memurlara ikramiyeyi, harcırahı, doğum, ölüm, aile, yiyecek, giyecek yardımını görüştünüz mü? Mesela ek ödemelerdeki artışı, fazla çalışmayı, evlenme yardımını, vergi dilimi kayıplarını, emeklilikte düşük aylığı, kreş yardımı, büyümeden pay, emeklilik tazminatı ve yoksulluk sınırını görüştünüz mü?” dedi.
“Neyin karşılığında imza attınız?”
Hakan Tıraşçı, “Bunları görüşmedi iseniz neyi görüştünüz? Neyin karşılığında % 4 +3,5’a imza attınız? İzni olmayan, memur hacı adaylarına ücretsiz izni kazanım saymaktan utanmadınız mı? Bin yıllık İslam yurdunda, bugüne kadar haram gıda yeniyormuş, hepimiz yemekhanelerde haram gıda yiyormuş gibi ‘helal sertifikalı gıda’yı kazanım olarak saymaktan utanmadınız mı? Yoksa yeni mi hidayete ererek bu ülkeye yeni ayakbastınız da bizim mi haberimiz olmadı?” şeklinde sitem etti.
“İmzacı Sendikalar Bunun Sorumlusu”
Sendikaları sorumlu tutan Tıraşçı, “Bu makyaj hileleri ile memurları ve emeklilerini aldatamazsınız, buradan kamuoyuna, memurlara ve memur emeklilerine sesleniyorum; Yoksulluk içindeyseniz, sorumlusu imzacı sendikalardır. Aile sorumluluklarınızı yerine getiremiyorsanız, sorumlusu imzacı sendikalardır. Çoluk çocuğunuzun önünde mahcup oluyorsanız, sorumlusu imzacı sendikalardır. İhtiyaçlarınızı karşılamakta zorlanıyorsanız, sorumlusu imzacı sendikalardır. Vitrinlerin önünden geçmeye korkuyorsanız, sorumlusu imzacı sendikalardır. Memurları yeni bir durum değerlendirmesi yaparak bağımsız sendikaların çatısı altında, BASK çatısı altında toplanmaya çağırıyorum.” diye seslendi.
(BASK Kırklareli İl Temsilciliği)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol