“Tevfik Fikret Yatılı Bölge Ortaokulu” eğitime katkı sunmak istiyor

ERASMUS+ Programı çerçevesinde Tevfik Fikret Ortaokulu tarafından hazırlanan ve Avrupa Birliği Bakanlığı AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı - Ulusal Ajans tarafından desteklenen EWES – Erken Uyarı, Erken Çözüm isimli proje 2016 yılının Ekim ayı içinde hibe desteği almaya hak kazanmıştı.
Proje Türkiye koordinatörlüğünde; Romanya, Portekiz ve Litvanya’dan oluşan bir ortaklık tarafından yürütülecek. Proje okul terklerinin önlenmesi amacıyla Avrupa’nın birçok ülkesinde değişik şekillerde uygulanan Erken Uyarı sistemlerini inceleyip raporlamayı amaçlıyor.

Projenin İngilizce adı “Early Warning, Early Solution” olarak geçiyor. Kısa adı ise EWES. Türkçe ismi ise Erken Uyarı Erken Çözüm.
Geçtiğimiz gün projeyi yürüten Tevfik Fikret Ortaokulu öğretmenleri ve Kırklareli İl Milli Eğitim Müdürü Murat Aşım’ında katılımı ile proje hakkında bilgiler verildi.

Proje Koordinatörü Harun Barış Tahtacı neden bu projeyi hazırladıklarını dile getirerek; “ Okul Terkleri işsizlik ve toplumsal dışlanmaya yol açan çok ciddi bir sorun. Bu birçok bireyin hayatında ruhsal çöküntülere yol açan toplumda ise ekonomik ve sosyal sıkıntılar doğuran önemli bir konu.
Eğitimin dışında kalan birey için çok fazla seçenek yok. Bazen nitelik gerektirmeyen geçici işlerde çalışabiliyor çoğunlukla işsiz kalıyor. Bununla beraber biz büyük çoğunluğu Roman kökenli öğrencilerden oluşan bir okuluz.
Maalesef Roman olmak zaten derin bir yoksulluk, eğitimsizlik ve toplumsal dışlanma anlamına geliyor. Bir de buna okul terki sorunu eklenince gerçekten korkunç bir manzara ortaya çıkıyor. Biz bu korkunç manzarayı en iyi bilen birebir yaşayan bir kurumuz.
Erken okul terki sorunun çözümüne kısa vadeli pratik şekilde çare bulmak mümkün değil. Biz de geniş kapsamlı etkili bir çözüm için ilk adımı attık. Böylece sorunumuzu Avrupa düzeyine taşımayı başardık” dedi. Konuşmalarının devamında Tahtacı Erken uyarı sisteminin öneminden bahsederek; “Proje Erken Okul terki sorununa Avrupa düzeyinde çözümler aramak amacını taşıyor.
Erken okul terki birçok değişik nedenden kaynaklanabilen oldukça karmaşık yapıda bir sorun. Bununla beraber yapılan bilimsel araştırmalar bireyin okulu bırakmadan aylar hatta bazen birkaç yıl önceden bazı sinyaller verdiğini söylüyor.
Devamsızlık ve okul başarısızlığı bu sinyallerin en önemlilerinden bazıları ancak bununla sınırlı değil. Bu erken uyarı sinyallerini değerlendirip zamanında müdahale sağlayan sistemlere Erken Uyarı Sistemleri deniyor. Yani okulu bırakacak öğrenci zamanında fark edilirse doğru bir müdahaleyle okula kazandırılabilir.
Bu çeşit erken uyarı sistemleri bazı Avrupa Ülkelerinde bağımsız bir mekanizma olarak birçoğunda ise eğitim sisteminin içerisine bütünleşmiş şekilde mevcut. Ülkemizde ise böylesi bir uygulama henüz yok.
Ayrıca kamuoyunda Erken Okul Terki sorununun ne denli önemli olduğu konusunda yeterli farkındalığa sahip olunmadığını da söyleyebiliriz. Erken uyarı sistemlerinin mahiyetinin ise ülkemizde hemen hemen hiç bilinmediğini iddia edebiliriz” dedi.
Daha sonra sunumun devamında okul müdürü Hüdayi Akgün Proje faaliyetlerinden bahsederek; “Öncelikle erken Okul Terki sorununu masaya yatırıp araştıracağız. Bu konuda yazılmış ve söylenmiş olan bilimsel çalışmaları inceleyeceğiz. Ortaklarımızın ülkelerinde durum ne? İşe yarayan uygulamalar neler? Bunlara bakacağız.
Birisi ülkemizde olmak üzere 5 adet ulus ötesi toplantı yapılacak. Bu toplantılar sıkı bir işbirliği için gerekli. Bizim projemiz sıradan bir hareketlilik projesi değil. Yani sadece birkaç öğretmen ve öğrenci yurtdışını görsün. Bilgisi görgüsü artsın, Avrupalı olma bilinci kazansın, dil becerileri artsın vs. amaçlarını taşımıyor. Tamamen çıktı ve sonuç odaklı bir proje.
Projemiz somut çıktılar üretmeyi planlıyor. Öyle ki bu çıktılar bu sorunun kaygısını yaşayan herkese bir şeyler söyleyecek.
Bu yönüyle projemizin diğer okul ve kurumlara ilham vereceğini umuyoruz. Projemizin önemli faaliyetlerden birisi de yılda 4 defa çıkaracağımız bülten. Bu bültenin ilk sayısına okulumuzun internet sitesinden “ http://tevfikfikretybo.meb.k12.tr” elektronik olarak ulaşılabilir. Ayrıca konuyla ilgilenenler bize ulaşırsa imkânlar dâhilinde basılı şekilde paylaşmaktan mutluluk uyarız” diyerek konuşmasını tamamladı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol