Termik santral iptal

İğneada Beğendik köyünde EMBA firması tarafından kurulması planlanan kömürlü termik santral projesinin rafa kaldırıldığını açıklayan EMBA genel müdürü Mete Bülgün :"Bölgede termik santarali yapılabilme şartları, son Danıştay kararı ile birlikte tamamen kalkmıştır" dedi. Öte yandan; Çin şirketince satın alınan EMBA nın, santral yatırımlarını farklı bölgelere kaydırdığı ortaya çıktı.  

İğneada Beğendik köyünde yapımı planlanan kömürlü termik santrali, bölgede büyük bir tepki toplamıştı.
Tekirdağ ili sınırları içerisinde yapımı planlanan ve önemli bir aşamaya gelen kömürlü termik santrallerine karşılık, İğneada, özellikle de son Danıştay kararlarının ardından termik santrali kurabilme şartlarının tamamen ortadan kalktığını belirten EMBA genel müdürü Mete Bülgün, Önadım Medya Grubunu arayarak, "Termik santrali projemizi tümüyle sonlandırdık ve geri çektik" dedi.
Enerji yatırımlarının yönü değişti
Öte yandan, Çin kökenli bir firmanın hisselerinin büyük bölümünü satın aldığı EMBA firmasının, enerji alanında milyar dolarlık yatırımlar planladıkları, İğneada dan vazgeçmek zorunda kalan EMBA nın, yatırımları için Adana ağırlıklı bölgelerde yeni projeler ürettiği ortaya çıktı.
30 Mart tarihli Star Gazetesinde yayınlanan bir haber, gelişmeleri özetliyordu. İşte o haber;
Çin'den Türkiye'ye
dev yatırım kararı!
Çin'den Türkiye'ye toplamda 15 milyar doları bulan yatırım teklifi geldi.
Yumurtalık'ta 1.7 milyar dolarlık termik santral yatırımı yapan Çinliler, rüzgara 2 milyar dolar, güneşe 10 milyar dolar ve termik santrale de 3 milyar dolar yatırım teklifinde bulundu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın geçen hafta nükleer başta olmak üzere enerji konusunda çeşitli temaslarda bulunmak için gittiği Çin'den Türkiye'ye toplamda 15 milyar doları bulan yatırım teklifi geldi. Teklifi yapan şirket ise Türkler'in kurduğu ve daha sonra çoğunluk hissesi Çinliler'e geçen EMBA Elektrik Üretim. Çinli Shangai Electric temsilcileri, Türkiye'ye pazarına girmek için bir yılı aşkın süre çeşitli şirketlerle görüştükten sonra Aytaç Sucukları'nı üreten Aytaç Gıda'nın kurucularından Mete Bülgün'ün kurduğu EMBA Elektrik Üretim'in çoğunluk hisselerini almıştı. Ortaklık anlaşmasını Kasım 2013'te imzaladıklarını vurgulayan EMBA Elektrik Üretim Genel Müdürü Mete Bülgün "Şirketin ilk yatırımı Yumurtalık'a 1320 megavatlık termik santral kurmak oldu. 1.7 milyar dolarlık bu yatırım için şu ana kadar Çin'den ülkemize 800 milyon dolarlık kaynak girişi oldu" dedi. Bülgün, yürüyen yatırımları hakkında da şu bilgileri verdi: "Çinli büyük ortağımızın 600 megavata kadar ulaşacak rüzgar santralı yatırım planı var. Buna ayrılacak kaynak 2 milyar doları bulur. Konya Karapınar'daki kömür havzasıyla da ilgileniyoruz. EÜAŞ ile bu konuda gizlilik anlaşması imzaladık."
Karapınar'da oluşturulacak Enerji İhtisas Bölgesi'ni de anımsatan Bülgün "21 Ocak 2016'da bir iyi niyet mektubu sunduk ve alanın tümünü istedik. Bize verilse, 10 milyar dolara 3 bin megavatlık güneş tarlası oluşturabiliriz" dedi. Bülgün, şirketin diğer bir teklifini de şöyle anlattı: "Ambarlı'da devlete ait doğalgaz çevrim santralının bulunduğu alanda yer var. Orada 2 bin megavatlık termik santral kurmak için de teklifte bulunduk. Bunun da yatırım değeri 2.5-3 milyar doları bulur."

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol