Temel maksadımız; Trakya’nın Avrupa Birliği Fonlarından daha çok yararlanması

Edirne ve Kırklareli illerimizde bulunan yerel idareler, eğitim kurumları ve sivil toplum kuruluşları gibi kar amacı gütmeyen tüzel kişiliklerin Bulgaristan merkezli ortakları ile gerçekleştirdikleri projelere finansman sağlayan Interreg IPA Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı 2014-2020 dönemi 2. teklif çağrısı hakkında Bilgilendirme Toplantısı, 13 Şubat Salı günü gerçekleştirildi. Kırklareli Üniversitesi Rektörlük Kültür Merkezi’nde yapılan bilgilendirme toplantısında sunumlar eşliğinde, Avrupa Birliği Bakanlığı’nın ulusal otorite görevini yürüttüğü proje hakkında kafalarda ki soru işaretlerinin ortadan kaldırılması ve başvuru yapacak adaylara proje değerlendirmeleri hakkında bilgiler verildi.

13 Şubat Salı günü Rektörlük Kültür Merkezi’nde yapılan Interreg IPA Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İşbirliği Programı 2014-2020 dönemi 2.Teklif Çağrısı hakkında bilgilendirme toplantısı, potansiyel yararlanıcı ve ortakların katılı ile gerçekleştirildi. 

Toplantıda bilgilendirme yapan uzmanlar; Kubilay Sitrava, Mustafa Ünsoy, Funda Sevda Uyar, Arzu Çetinkaya, Ceyda Peközer idi.
43 proje kabul edildi
Saat 10.00’da başlayan bilgilendirme toplantısında açılış konuşmasını gerçekleştiren Kubilay Sitrava, proje aşamasında yaptıkları çalışmalardan bahsederek; “Projelere, ziyaretlere gidiyoruz. Gelecek hafta olacağı gibi ortak bir sunum düzenleyeceğiz. Sizler için proje uygulama eğitimleri düzenliyoruz. Çeşitli vesilelerle buralara geliyoruz. Temel bir maksadımız var; o da IPA diye kısalttığımız Avrupa Birliği fonlarından bu bölgenin olabildiğince çok faydalanması. Yıllardır bu proje devam ediyor biliyorsunuz ki 2007-2013 yılları arasında da gerçekleştirmiştik. Yaklaşık 135-140 proje kabul edildi. Daha sonra ikinci döneme başladık 2014-2020 yılları arasını kapsıyor. Şimdiye kadar 43 proje kabul edildi. Bu bölge yaklaşık 10 mil euro kadar bir hibe desteğinde faydalanıyor. Biz bunun azalmadan artmasını istiyoruz. Çünkü 50 bin euro, 60 bin, euro ya da 600 bin euro olsun, en büyüğünden en küçüğüne bu bölgede bir katma değer oluşturuyoruz. Kurumsal kapasitenin geliştiğini görüyoruz ve bu gelişimin olumlu olduğunu da görüyoruz. Bunun için sizlere çok teşekkür ediyoruz” dedi.
Öngörülen son çağrı
Yapılacak teklif çağrısının 2014-2020 döneminde ki öngörülen son çağrı olduğunu söyleyen Sitrava, “Çok çalıştığınızın çok emek verdiğinizin farkındayız ve bu durum bitmesin bu şekilde devam etsin istiyoruz. Son bulmamasını istemememizde ki vurgu şu, 2014-2020 arasında ki öngörülen son çağrı olacak. Bir önceki dönem de 3 çağrı yapmıştık. Bundan sonra 15 milyon fon ayırarak, yani Bulgaristan-Türkiye fonuna ayrılan fonun geri kalanını toplanarak taleplerin alınması ve bu çağrı ile bir daha çağrı açılmadan tüm projelerin uygulanması gibi bir niyetimiz var. O yüzden bu çağrıya yapacağınız başvurular önemli. Bu fonların hakkını vererek başarabileceğinizi düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.
“Proje hazırlayarak
ana yararlanıcı
olmak bölgeye yarar sağlar”
Projelerin Bulgaristan’ın kontrolünde ilerlediğini ve bunun değişmesini temenni ettiğini söyleyen Sitrava, “Yararlanıcı oluyoruz ya da programda diğer ortak olarak vazife gösteriyoruz. Bu genellikle Bulgaristan’da ki ortaklarımızın dümende olduğu, projeler şeklinde ilerliyor program. Bu şekilde olunca, ortaklarımız biraz daha faydalanıyor.
Bunun biraz değişmesini istiyoruz açıkçası. Ortak olmak tabi ki güzel bir şey ama kendi yazacağınız projelerle, ihtiyaçlarımızı giderek projeleri hazırlayarak ana yararlanıcı vazifesiyle bu projeleri götürürseniz, hem daha fazla kaynağa sahip olursunuz hem de biraz daha işler sizin kontrolünüzde olacak. Bu sayede bölgenize daha çok katma değer kazandırabilirsiniz. Bu naçizane olarak iletmek istediğim bir tavsiye.” şeklinde konuştu.
“Yazılı kurallara itimat gösterin”


Sitrava, projeleriyle başvuracak adayların yazılı kuralları önemsemesi gerektiğini vurgulayarak, “Gerçekten Avrupa Birliği fonlarının dağıtılmasında çok ciddi kurallara bağlı. Başlangıçta ve proje değerlendirmesinde gerçekten kurallara uygun, olması gerektiği şekilde çok ciddi bir değerlendirme sürecinde geçiyor her bir proje. En ufak bir iltimasa en ufak bir kayırmaya ihtimal vermeyecek şekilde bu projelerin seçimleri yapılıyor. Bunu temin edebilirim. Şunu fark ettik bölgede şöyle bir algı oluşuyor, “Şöyle dediler, Bulgaristan’dan böyle söylediler” gibi şeylere değil başvuru rehberinde yazanlara itimat gösterin. Bunu aklınızdan çıkarmayın ki yazılı olmayan hiçbir şey kaide niteliği taşınmıyor. Eğer sorularınız olursa biz varız, Edirne’de ki ofisimiz var, Bulgaristan’da ki destek sekreterliği var.
Bu konuda güvenli olun, bizim söylediğimizden daha çok yazılı kurallara itimat gösterin. Eğer orada yazanla söylediklerim çelişiyorsa beni yalanlayabilirsiniz. Dediğim gibi önemli olan yazılı kurallardır” diye konuştu.
Sunumların başlıkları
Açılış konuşmasının ardından sunumlara geçildi. Başvuru Rehberi Gereğince 2. Çağrı Kuralları, Başvuru Paketinin Hazırlanması, Ortakların Bütçe Yapılarının ve Faaliyetlerinin Tanımlanması, Proje Tekliflerinin Değerlendirilmesi, Başvuru Sürecinde Dikkat Edilecek Hususlar, Soru ve Cevaplar, Proje Tekliflerinin Elektronik Olarak İletilmesi, Etkileşimli Aktif Oturum: Başvuru kayıtları, Başvuru Formununun Doldurulması ve Proje Teklifinin Elektronik Olarak İletilmesi- Uygulamalı Eğitim konularında bilgilendirmeler yapıldı. Bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilen bilgilendirme sunumlarının ardından soru-cevap kısmı ile sona erdi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol