Tekirdağlı Vekil “nükleer” dedi, akıllara İğneada geldi

CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçe görüşmelerinin yapıldığı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada Türkiye’nin 3’üncü nükleer santrali için Trakya’da yer araştırması yapıldığını belirterek Bakan Fatih Dönmez’i böyle bir proje varsa iptal etmeye çağırdı. Türkiye’nin ekonomisinin bel kemiğinin Trakya olduğuna işaret ederek “Ekonominin ortasına dinamit yerleştirmiş olacaksınız” dedi.  

Aygun’ün bu konuşması akıllara Kırklareli’nin İğneada beldesini getirdi. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’ye kurulacak nükleer santrallerden birinin de İğneada da olacağı yönünde görüşler sıklıkla gündeme gelmişti. Nükleer santral için İğneada’yı gösteren önemli isimler arasında bakanlarda yer almıştı.
CHP Tekirdağ Milletvekili Dr. İlhami Özcan Aygun, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın 2023 yılı bütçe görüşmelerinin yapıldığı TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Bakan Fatih Dönmez’i uyardı. Aygun, Trakya’da nükleer santral yapılması planına karşı çıkarak, “Trakya’ya nükleer santral yapılamaz! Bu projenizi rafa kaldırın” uyarısında bulundu.
Aygun, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Fatih Dönmez’in “Akkuyu ve Sinop'tan sonra 3’üncü nükleer santral için Trakya'da yer tespit çalışmaları yaptıkları” yönündeki açıklamasını gündeme getirdi.
Trakya’nın Türkiye ekonomisinin bel kemiği olduğuna dikkat çeken Aygun, “Trakya'da nükleer santral yapılmasından bir an evvel vazgeçmenizi, böyle projeleriniz varsa iptal edilmesini istiyoruz. Çünkü ekonominin ortasına dinamit yerleştirmiş olacaksınız” dedi.
İğneada hep
gündemde…
CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun’ün uyarısı ve işaret ettiği Bakan Dönmez’in; “Akkuyu ve Sinop'tan sonra 3’üncü nükleer santral için Trakya'da yer tespit çalışmaları yaptıkları” yönündeki açıklaması akıllara yine Kırklareli’nin Demirköy İlçesine bağlı İğneada beldesini getirdi. Buranın adı da geçtiğimiz yıllarda sıklıkla üçüncü nükleer santral için geçmişti. 
Aslında bölgenin adının 3’üncü nükleer santral için ilk kez anılmıyor. 2011 yılında dönemin Bakanı Taner Yıldız, dönemin Kırklareli Milletvekili Tansel Barış’ın soru önergesine verdiği yazılı cevabında bölgenin ayrıntılı çalışma yapılacak potansiyele sahip olduğunu ifade etmişti. Tansel Barış bu alanla ilgili bölgenin adının geçmeye devam etmesi üzerine ikinci bir önerge daha vermişti. Benzeri bir önergeyi daha sonra Milletvekili Vecdi Gündoğdu da dönemin Bakanı Berat Albayrak’a vermişti. 2015 yılında ise yine dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun bu bölgeyi işaret ederek; "3'üncü nükleer santral için Kırklareli İğneada bölgesinde arkadaşlarımız yoğunlaşıyorlar. Muhtemelen 3'üncü santrali de orada kurmak niyetindeyiz, aynı teknolojiye dayalı olarak firmalarla anlaşmalar veya görüşmeler devam ediyor" demişti. 
Benzer bir açıklama 2018 yılında da Berat Albayrak’tan geldi. O dönem Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olan Berat Albayrak’ta katıldığı bir televizyon programında İğneada demese de “3'cünün yeri aşağı yukarı belli. Büyük enerji kullanımı nedeniyle büyük ihtimalle Trakya Bölgesi olacak” ifadelerini kullanmıştı. O tarihlerde bu açıklama yine “İğneada” olarak yorumlanmıştı. (H.M.Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol