"Tehlike bitmedi"

Başbakan Binali Yıldırım, 15 Temmuz 2016 tarihinde başlatılan darbe girişimi ile ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Yıldırım; "İntikam duygularıyla, yenilmişlik hissiyle harekete geçen, geçmeye çalışan çılgınlar olabilir. Buna karşı da tedbirlerimizi alıyoruz" dedi.
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Başbakan Yıldırım, yaşanan darbe girişimi sırasında bombalanan ve 50 polisimizin şehit olduğu Ankara Gölbaşı Özel Harekat Daire Başkanlığı'nın yakınında bulunan camide kıldığı Cuma namazı sonrasında açıklamalar yaptı.
Yaptığı açıklamada milletin ve medyanın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve kendisinin çağrısına uyarak meydanlara inmesinin önemine dikkat çeken Başbakan Binali Yıldırım, bu hareketiyle darbecilere karşı gözlerini kırpmadan karşı durulmasının, bu darbenin bertaraf edilmesinde en büyük güçleri olduğunu söyledi. Yıldırım açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

"Ama tehlike bitmiş değildir. Şu anlamda değildir, vatandaşımız tedirgin olmasın. Vatandaşımızın huzuru, güveni sağlanmıştır. Hayat normal seyrine girmiştir, ancak rehavete mahal yok. Uyanık olacağız ve zayıf da olsa bu gibi intikam duygularıyla, yenilmişlik hissiyle harekete geçen, geçmeye çalışan çılgınlar olabilir. Buna karşı da tedbirlerimizi alıyoruz."
"İnsanları paniğe sevk edip tekrar kalkışma planı yapmak isteyenler olabilir"
Sosyal medyanın kullanımı sırasında çok fazla bilgi kirliliğinin de meydana geldiğini belirten Başbakan Yıldırım, yapılan bu karışıklığın da maksatlı bir iş olabileceğinin göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti. Yıldırım, insanların korku ve paniğe sevk edilerek başka bir kalkışma planı yapmak amacıyla fırsat kollayanlar olabileceğini söyleyerek; "İtibar edeceğiniz şey resmi görevlilerin açıklamaları. Kimdir bunlar valilerimiz, bakanlarımız, bizim yaptığımız açıklamalar ve nihayet Sayın Cumhurbaşkanımızın da açıklamalarıdır. Dün gece yarısı zaten bu konuda cumhurbaşkanımız açıklamaları yaparak kamuoyunu, milleti bilgilendirdi" açıklamasını yaptı.
Başbakan Binali Yıldırım konuşması sırasında teşekkür edecek çok makam olduğunu dile getirerek, şehitlere Allah'tan rahmet, gazilere de şifa dileklerinde bulundu. Başbakan Yıldırım; "Bu dönemde yargı da çok iyi çalıştı ve çok esaslı bir şekilde hemen bu kalkışmada bulunan bu darbe bozuntularını teker teker topladı, adaletin eline teslim etti. Hukuk devleti Türkiye, intikamla hareket etmez. Onların yaptığını yapmaz, intikam yerine adaletle davranılacak ama dökülen hiçbir kan hesap sorulmadan kalmayacak. Yapanlar mutlaka ve mutlaka teker teker adaletin önlerine çıkarılacaklar, hak ettikleri en ağır cezayı alacaklar. Burada vatandaşlarımız lütfen sakin olsun. Hükümetimiz olaya hakimdir, iş başındadır. Herhangi bir kışkırtmaya provokasyonlara izin vermeyelim. Akşamları demokrasi nöbetine kardeşlik içinde beraberlik içinde parti görüş farkı ortaya koymaksızın devam edelim" dedi.
"Unutmak, yeni felaketlerin habercisidir"
Yaşanan olayları unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını açıklayan Yıldırım, 15 Temmuz'un Şehitler Günü olarak kabul edildiğini hatırlatarak Jandarma Genel Komutanlığı ve Beştepe Külliyesi arasında bulunan bölgenin bu amaçla yeniden düzenleneceğini söyledi. Yıldırım açıklamasında; "Bunun iki anlamı var: Birisi maalesef bu hain yapılanma karargahlarından birisi Jandarma Genel Komutanlığıydı. Diğeri de Külliye idi. Orada şehitlerimiz var. İnsan hafızası isyan ile malumdur. Unutmak yeni felaketlerin habercisidir. Unutmayacağız, unutturmayacağız ve Türkiye'nin birliğine, beraberliğine, kardeşliğine ve istiklaline kalkışanlar, her türlü şekilde en ağır cezayı bundan böyle de alacaklar" ifadelerine yer verdi.
"Türk medyası büyük bir başarı sergiledi"
Başbakan Binali Yıldırım yaptığı konuşmasında ayrıca medyaya da teşekkür ederek, "Savcılarımız, valilerimiz, bakanlarımız, herkes bu işte seferber oldu, üzerine düşeni yaptı ama en önemlisi Türk medyası fevkalade büyük bir başarıyla bu sınavdan geçti. Ve bir kez daha milli duyguların, bağımsızlık hissiyatının ne kadar yüce bir değer olduğu, medya kuruluşlarımızca en iyi şekilde görüldü. Ve darbecilerin işine gelecek hiçbir habere yer vermediler. Tavrını Türkiye'nin geleceği yönünde koydu, sorumlu vatandaş anlayışı ile yayınlarını sonuna kadar sürdürdünüz. Milletimiz adına hükümetimiz adına teşekkür ediyoruz. Yabancı basın tabi maalesef her zamanki gibi, bilgileri tek taraflı bu Haşhaşi örgütün etkisi altında kalarak aktarmaya devam ediyor. Ne yaparsa yapsınlar, cümle alem bütün dünya biliyor ki, bu alçakça bir darbe teşebbüsüdür ve büyük Türk milleti onun bağrından çıkardığı polis teşkilatı, vatanını, milletini, bayrağını seven gerçek asker subayları gerekli mukavemeti göstermiş ve bu alçak girişim başarısızlıkla sonuçlandırılmıştır. Bu vesileyle asker kılığı içerisindeki bu FETÖ'cü çeteleri, terör elemanlarını askerlerimize, silahlı kuvvetlerimizle onun asil kurumsal yapısıyla karıştırmamız lazım" açıklamasında bulundu.
"Ne gerekiyorsa yapılacak"
Bu şebekelerin devlet içerisinden tamamen temizlenmesi için ne gerekiyorsa yapılacağını dile getiren Yıldırım, "Halkın gücü karşısında tankın gücü hiçbir şey yapamamıştır. İman gücü isyan gücünü yenmiştir. Tekrar başımız sağ olsun, Allah böyle acıları bir daha bu aziz milletimize yaşatmasın" dedi. Yıldırım ayrıca konuşmasında, yanlış yapıların her kurumda olabileceğini söyleyerek, "Bugün artık temizlik günüdür ve bu temizlik de en iyi şekilde yapılmaktadır" dedi.
Başbakan Yıldırım, açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu, intikamla değil adaletle hareket edeceğini söyleyen Yıldırım, "İnce, titiz çalışmalarla bu yapı içerisinde yer almış ve bu yapı adına devlete karşı suç işlemiş olanlar bizim hedefimizdir. Bunun dışındaki masum vatandaşlarımızın böyle bir muameleye tabi olması söz konusu değil" dedi.
Başbakan Binali Yıldırım kendisine yöneltilen istihbarat zafiyetiyle alakalı bir soruya; "Arkadaşlar, bu konular şu anda öncelikli konumuz, en ufak bir tereddüt kalmadan bütün noktalarda halkın huzurunu, güvenini tesis edecek tedbirleri almak. En ufak bir zafiyet olmayacak şekilde kurumları yeni baştan elden geçirmek kontrol etmek. Olayın yaşanmasında meydana gelen kurumsal ve ya kişisel zafiyetler varsa bunlara da tabi ki bakılacak ama bunları burada ayaküstü söyleyecek değilim. Çalışmalar da yapılıyor, muhasebesi de yapılıyor, ama şu andaki acil konumuz en ufak binde bir, milyonda bir bile ihtimali ortadan kaldırmak milletin rahat uyku uyumasını sağlamak" cevabını verdi.
MİT Müsteşarının kendisine bilgi vermemesini nasıl değerlendirdiği ile ilgili bir soru için Başbakan Binali Yıldırım; "Gereken neyse, bütün bu iddialar inceden inceye, gözden geçirilecek ve gereği yapılacak. Başkanımız olayın başlangıcını söyledi ve biz de söyledik ama önemli olan bizim haberimiz olduktan sonra ne yaptığımızdır. Orada yaşanan hataları zafiyetleri değil de, ondan sonraki işler nedir, o işlerin sonucu da ortadır. Hain örgüt çökertilmiştir milletimiz bir nefes almıştır" dedi.
Yapılan açıklamaların ardından terör örgütünün yaptıklarıyla sonuç alamayınca dedikodular yaydığını dile getiren Başbakan Binali Yıldırım; "Bir şey daha var arkadaşlar. Bugün de, tabi bu terör örgütü yaptığı marifetlerle sonuç alamayınca piyasada dedikodular yayıyorlar, efendim işte şeker karaborsa, benzin bilmem ne, yani bunlar akla ziyan şeylerdir. Memlekette hiçbir şeyin sıkıntısı yoktur. Her şey ihtiyaçtan fazla şekilde vardır. Bulanık suda balık avlamaya çalışanlara da buradan sesleniyorum, asla ve asla öyle bir işe tevessül etmesinler, bu da bir başka yanlıştır. Bunlarla ilgili de gereken neyse o da yapılacaktır. Fırsatı ganimete çevirmek isteyen soysuzlara da asla fırsat verilmeyecek" şeklinde yaptığı açıklamasıyla konuşmasını sonlandırdı.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol