Tehlike Geçmiş Değil

Kırklareli’de öncelikle ayçiçeği ekili alanlarda tahribata neden olarak üretim kaybına yol açan çayır tırtılı zararlısı İl Genel Meclisi’nin Ağustos ayı 4’ncü birleşiminde de konuşuldu. Kırklareli İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi’nde görevli Ziraat Mühendisleri İl Genel Meclisi’ne konuk olarak çayır tırtılı hakkında hem genel bilgi verdi hem de zararlı ile mücadele kapsamında bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında Meclis üyelerini bilgilendirdi. Ziraat Mühendisleri Bülent Şahin ve Ali Top’un yaptığı sunumda çayır tırtılının halen bölgede hem ayçiçeği hem de mısırda etkili olabileceğine vurgu yapıldı. 4 Ağustos’ta zarar tespit çalışmalarının başladığı hazırlanacak raporların Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığına gönderilerek zararın giderileceği belirtildi. İlde 240 bin ton ayçiçek üretimine çayır tırtılı zararlısının etkisinin yüzde 2 ile yüzde 4 arasında (4.800 ile 9.600 ton) olacağının öngörüldüğü kaydedildi. 

Kırklareli İl Genel Meclisi Ağustos ayı 4’nci birleşiminde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından İl Genel Meclis Üyelerine çayır tırtılı zararlısı hakkında bilgilendirmede bulunuldu. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi’nden Ziraat Mühendisleri Bülent Şahin ve Ali Top yaptıkları sunum ile zararlı hakkında bilinmesi gerekenler ile yapılan çalışmaları aktardı. Soruları cevaplandırdı. 
Ziraat Mühendisi Bülent Şahin sunumunda zararlının öncelikle Ege, Marmara ve Karadeniz Bölgeleri’nde etkili olduğunu, ayçiçeği dışında birçok kültür bitkisinde de zararlara neden olduğunu belirtti. Bitkilerin çiçek, yaprak ve tomurcuklarını yiyerek bitkiyi tamamen yapraksız bırakan zararlının kışı olgun larva halinde, toprağın 5 ile 7 cm altında geçirdiğini, gündüz hareketsiz, gece ise aktif olduğunu kaydetti. Yılda 2 ile 5 kez döl veren zararlının yumurtalarını genellikle yabancı ot yaprakları üzerine bıraktığı ilk önlem olarak toprağın sonbaharda derin sürülmesi ve ilkbaharda yabancı otlarla mücadele edilmesinin geldiğini vurguladı. 
Zararlı ile kimyasal mücadele aşamasının metrekarede ortalama 20 adet larva tespit edildiğinde veya bir bitkide 3-5 adet larva görüldüğünde başladığını anlatan Şahin, “Mücadele en geç 3. dönem larvaya karşı yapılmalıdır. 4. ve 5. dönemlerde başarı zordur” dedi.
Erginler 2 Temmuz ‘da 
Larvalar 9 
Temmuz’da tespit 
edildi
Kırklareli’nde zararlıya ilişkin ilk bulguların 2 Temmuz’da, larvaların ise 9 Temmuz’da tespit edildiğini belirten Şahin, zararlının aslında belirli dönemlerde hep aktif olduğunu ancak bu yıl patlama yaşandığını ifade etti. Şahin, “İlimizde ilk defa 2 Temmuz 2022 tarihinde çayır tırtılı erginleri tespit edilmiştir. Konu ile ilgili Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne ergin fotoğrafları gönderilerek, belli bölgelerimizde kelebek yoğunluğun arttığı bilgisi verilmiştir. 
İlk larva tespitimiz Merkez İlçe Kavaklı Beldesinde Kurban Bayramı’nın 1. günü olan 9 Temmuz tarihinde yapılmıştır.
Kurum olarak SMS sistemi ile üreticilerimize çayır tırtılı zararlısının bölgemizde ekonomik zarar eşiği üzerinde tespit edildiği, üreticilerimizin arazilerini inceleyerek Bakanlığımızca ruhsatlı ilaçlar ile ilaçlama yapmaları konusunda bilgi verilmiştir.
Aynı zamanda yine SMS sistemi ve muhtarlıklar aracılığı ile arı üreticilerimize ulaşılarak gerekli tedbirleri almaları konusunda uyarılarda bulunulmuştur” diye konuştu.
İzinler durduruldu
Zararlının tespitinin ardından Bayram izinlerinin durdurularak personelin geri çağrıldığını ifade eden Şahin, “İl Müdürümüzün emri ile İlçe Müdürlerimiz tarafından sahada çalışacak personeller belirlenerek personel izinleri durdurulmuştur. Bayram tatili ve devamında il merkezimiz ve ilçelerde 14 ekip 74 personel ile tespit çalışmalarımız ve duyurularımız devam etmiştir.
Zararlının görüldüğü dönemde ayçiçeği bitkisinin gelişmesini tamamlamış olması ve boylarının uzaması yer aletleri ile yapılan ilaçlamalarda kırılma ve ezilmelere sebep olmuş, özellikle sulu tarım yapılan alanlarında sulamaların devam etmesi nedeniyle tarlalara girilememesi ve sulama sistemlerine olan zararı mücadeleyi olumsuz yönde etkilemiştir” şeklinde konuştu.
İlaçlama drone ile yapıldı
İlaçlama konusunda en etkili ve uygun yöntemin drone ile ilaçlama olması nedeniyle gerekli girişimlerde bulunularak bölgede drone kullanımına yönelik Bakanlıktan drone kullanımını için izin çıktığını anımsatan Şahin, “Konu ile ilgili Müdürlüğümüzce yapılan bilgilendirmeler neticesinde Sayın Valimiz, Sayın Milletvekilimiz ve Ziraat Odası Başkanımızın girişimleri ile Ayçiçeği Çayır Tırtılı mücadelesinde insansız hava araçlarının kullanımına, Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından 13 Temmuz 2022 tarihinde izin verilmiştir.
Mücadele döneminde ilimiz içerisinden ve çevre illerden toplam 20 adet drone ilaçlama çalışmalarına destek vermiş olup, ilaçlamalarda yer aletleri de kullanılmıştır.
Bu süreçte üreticilerimiz tarafından uçakla ilaçlamanın yapılması istenmiş olup;
Bölgemizdeki arazilerin parsel büyüklüklerinin küçük oluşu ve ürün yelpazesinin çeşitliliği,
Zararlı organizmanın her parselde görülmemesi ve il genelinde homojen dağılım göstermemesi,
Daha önce uçakla mücadelesi sonlandırılmış olan hububatta süne mücadele çalışma sonuçları ile bu şekilde yapılan ilaçlamaların gerek yararlı böcekleri gerekse doğal dengeyi sağlayan fare, yılan ve yırtıcı kuş popülasyonlarını olumsuz etkilemesi nedeniyle uçakla ilaçlama yöntemi tercih edilmemiştir” dedi.
4 Ağustos’ta zarar tespiti başladı
Kırklareli’nde 952 bin dekar ayçiçeği ekili alanda, rekoltenin tahmini olarak 240 bin ton civarında olacağını, çayır tırtılı zararlısının etkisinin ise yüzde 2 ile yüzde 4 (4.800 ile 9.600 ton) arasında verim kaybı öngörüldüğünü sözlerine ekleyen Şahin, “Arazilerinde çayır tırtılı zararı olan üreticilerimiz ile ilaçlamalarda arıları zarar gören arı yetiştiricilerimizin zararlarının karşılanması amacıyla;
29 Temmuz 2022 tarihinden itibaren tüm belde, mahalle ve köylerimize duyurular yapılmıştır. Müracaatlar dilekçe şeklinde muhtarlara veya il/ilçe müdürlüklerimize 03 Ağustos mesai bitimine kadar yapılmıştır. 04 Ağustos tarihinden itibaren zarar gören alanlarda zarar oranlarının tespit çalışmaları başlamıştır. Çalışmaların bitmesi akabinde Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı ve Bakanlığımıza düzenlemiş olduğumuz icmaller gönderilecektir” diye konuştu. (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol