“Tasavvuf Kültürü ve Medeniyetimiz” konulu konferans düzenlendi

Kırklareli Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nce düzenlenen konferans serisinin dördüncüsü Kırklareli İl Müftülüğü’nün de destekleriyle gerçekleştirildi. Rektörlük Kültür Merkezinde düzenlenen  "Tasavvuf Kültürü ve Medeniyetimiz" başlıklı konferansa; Rektörümüz Prof. Dr. Bülent Şengörür, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdüsselam Arı, İl Müftüsü Hüseyin Demirtaş, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katılım gösterdi.

Yoğun ilgi gören konferansın öncesinde Sungurbey Cami İmam Hatibi Ali Akgün, dinleyicilere Kur'an-ı Kerim tilaveti sundu. Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara, konferansa konuşmacı olarak katıldı.
“Medeniyet, insanoğlunun
yeryüzünde kurduğu en büyük organizasyondur”
Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Tasavvuf Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Kara, medeniyet ve tasavvuf konularını ele aldığı konferansında “Medeniyet, insanoğlunun yeryüzünde kurduğu en büyük organizasyondur. Çünkü medeniyet birçok devleti ve imparatorluğu içine alabilir” dedi.
“Tüm medeniyetlerin ortak
özellikleri aynıdır”
Dünya üzerindeki bütün medeniyetlerin ortak ve olmazsa olmaz olan üç ortak yönünün olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kara, bunların birincisinin ilim ve irfan, ikincisinin fikir ve felsefe, üçüncüsünün ise güzel sanatlar olduğunu belirterek; “Tüm medeniyetlerin ortak özellikleri aynıdır. Medeniyet kurmak istiyorsanız, yeni bir medeniyete talip olmak istiyorsanız bu üç dalda A grubu, birinci sınıf insanlar yetiştireceksiniz. Bunun objektif ölçütü vardır. Bu üç dalda ürettiğiniz eserleri ve kitapları diğer medeniyetler, okuma ve anlama ihtiyacı hissedecekler. Bunun için doğal olarak o eserin ya da kitabın dilini öğrenecek. Çünkü medeniyet kurabilecek bir güç, kitapların orijinallerini okuyup anlamak ile oluşabilecek bir güçtür. Tercüme ile bu yetersiz olacaktır” ifadelerini kullandı.
“Medeniyetler insanoğlunun bir anlamda milli malıdır”
İslam medeniyetle ilgili söz söylemek isteyenlerin Arapça, Farsça ve Türkçe'yi öğrenmek zorunda olduklarına değinen Prof. Dr. Kara; “İslam medeniyetinin ana dili Arapça'dır. Bununla birlikte iki ana dili daha vardır. Onlar da Farsça ve Türkçedir. Bugün batı ilim aleminde bir insan islam medeniyetiyle ilgili doktora tezi yapacaksa hocasının ona söylediği ilk şey: ‘Arapça öğren’dir. Avrupalılar bile bir dönem oturmuşlar Arapça'yı öğrenmişler. Müslüman olmak için mi öğrenmişler? Hayır. Bunun sebebi Kur’an - ı Kerim’i öğrenmek ve Müslüman olmak değildir. Batıda Arapça öğrenmenin ana sebebi İbni Rüşd'ün kitaplarını okuyup anlamaktır. Avrupalılar, İbni Rüşd'ün Arapça yazılmış kitaplarını okuyup anlamak için Arapça öğreniyorlar. Bunun sebebi İbn Rüşd'ün Aristo felsefesine getirdiği açılımı öğrenmek ve almak istemeleridir. Medeniyet böyle bir şeydir. Medeniyetler insanoğlunun bir anlamda milli malıdır” sözlerini sarf etti. Konferans programı Rektör Prof. Dr. Bülent Şengörür’ün teşekkür konuşması ve hediye takdimi ile sona erdi.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol