Tarımsal kredi borçları yeniden yapılandırılıyor

Ziraat bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğine tarımsal kredi borcu olan borçluların borçları yeniden yapılandırılıyor. Yapılandırma kapsamında uygulanacak olan yüzde 3 faizin yarısını Hazine Müsteşarlığı karşılayacak…

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğine olan tarımsal kredi borçlarının yeniden yapılandırılacağını açıkladı. 31 Aralık itibariyle muaccel hale gelen tarımsal kredi borçlarını da kapsayan bu yapılandırmaya ilişkin açıklamalarda bulunan Çelik: "Borcun temerrüde düştüğü tarihten yapılandırılmasına kadar üreticiye yüzde 3 faiz uygulanacak. Öte yandan, yapılandırmada yatırım kredileri için geçerliliği bulunan tarımsal cari faiz oranının yarısını üretici, yarısını da Hazine Müsteşarlığı karşılayacak." dedi.
Faruk Çelik, yapılandırma ödemesi hakkında şuları kaydetti; ‘’Yapılandırmaya esas tutarın ilk taksidi başvuru süresinin sonuna kadar, izleyen taksitleri ise 2018 yılının Kasım ayından başlamak üzere her yıl tekabül ettiği ayda toplam beş eşit taksitte ödenecek.
Borç 5 yıl yapılandırılabilecek. Kararın Resmi Gazete’de yayınlandığı tarihten itibaren üçüncü ayın sonuna kadar banka ya da kooperatife başvuruda bulunulabilecek.’’ İfadelerini kullandı.
Bu yapılandırma kapsamında yatırım kredileri için o tarihlerde geçerli olan tarımsal cari faiz oranının uygulanacak.
Yapılandırmaya esas tutarın defaten ödenmesi halinde ise taksitlendirme faizi uygulanmayacak. Bakan Çelik yaptığı açıklamada yapılandırmada uygulanacak olan faizin yanlızca yarısını üreticinin karşılayacağını diğer yarısını ise Hazine Müsteşarlığı’nın karşılayacağını bildirdi. Çelik; ‘’ Örneğin şu anda yüzde 11 olan tarımsal cari faiz oranının yüzde 5,5'i çiftçi, yüzde 5,5'i de Hazine Müsteşarlığı tarafından karşılanacak." Dedi.
Bu uygulamadan söz konusu düzenlemenin yürürlülük tarihinden önce borçları yapılandırılan ve yürürlülüğe girdiği tarih itibariyle ödemeleri devam eden borçlular yararlanabilecek.
Ayrıca yine bu düzenlemeden yararlanılabilmesi için dava açılmaması ve açılmış davalardan vazgeçilmesi şartı aranacak. Bu uygulamadan Ziraat Bankası’na borcu olan yaklaşık 10 bin, Tarım Kredi Kooperatifleri’ne borcu olan 32 bin 87 üreticinin faydalanması bekleniyor.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol