“Tarımsal faaliyet dışındaki girişimlere izin verilmeyeceği sabitlendi”

İstanbul Bölge İdare Mahkemesi, Edirne İdare Mahkemesi’nce de iptal edilen ve tarım topraklarında patlayıcı madde depolama amacını güden bir girişimin istinaf başvurusunu, esastan reddetti. Bu sonuç ile Trakya’da tarımsal topraklarda amaç dışı faaliyetlere izin verilemeyeceğinin sabitlendiğini söyleyen Uzunköprü Çevre Gönüllüleri Derneği,  kararın emsal nitelikte olduğunu söyledi.

Uzunköprü Çevre Gönüllüleri Derneği ‘nin hukuksal mücadelesi Trakya tarım toprakları için oldukça önemli bir kararın sabitleşmesini sağladı. 

Bir şirketin talebi üzerine; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca Uzunköprü İlçesi Saçlımüsellim Köyü Demircili Çiftliği mevkiinde, 140 tonluk patlayıcı madde depolama amaçlı olarak yapılan 1/1.000 ölçekli uygulama imar planı ile 1/5.000 ölçekli nazım imar planı değişikliğinin, Edirne İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmesi üzerine, Bakanlık ve şirket tarafından yapılan istinaf başvurusunun da İstanbul Bölge İdare Mahkemesi 4. İdare Dava Dairesi’nce esastan reddedildiği belirtildi. Konuyla ilgili olarak dernek tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Bu karar emsal niteliktedir”
“Dernek olarak müdahil olduğumuz, Uzunköprü Kent Konseyi ile Trakya Platformu’nun da destek verdiği bu davada Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın plan değişiklikleri bir kez daha yargı kararı ile hüküm altına alınmıştır. İstinaf mahkemesi kararı ile Trakya tarım toprakları üzerinde tarımsal faaliyet dışında hiçbir faaliyete izin verilmesinin mümkün olmadığı sabitleşmiştir. Trakya'nın ve Türkiye'nin tarım topraklarında yapılmak istenen her tür plana karşı Edirne İdare Mahkemesi’nin verdiği iptal kararını onaylayan ve hukuken perçinleyen İstanbul Bölge İdare Mahkemesi’nin kararı emsal niteliktedir.”
“Trakya toprakları Tarımsal SİT Alanı ilan edilmelidir”
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın, plan değişiklikleriyle 5403 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ve 3083 sayılı Sulama Alanlarında Arazi Düzenlenmesine Dair Tarım Reformu Kanunu’nun üstüne çıkılamayacağını belirten dernek, kamu yararına aykırı davranılamayacağının bu kararla bir kez daha tescillendiğine vurgu yaparak; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın görevi şirketleri gözetmek değil doğa, çevre ve kentlerimizin korunması konusunda ‘Koruma Kültürü’nü uygulamaktır. Trakya bölgesinin ana fonksiyonu tarımsal faaliyetlerdir. Trakya'nın tarım toprakları ‘Tarımsal SİT Alanı’ ilan edilmelidir. Trakya'ya dayatılmak istenen hukuksuzluğa ve doğa talanına karşı tüm haklarımızı kullanarak doğamızı, topraklarımızı korumaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol