“Tarımdaki sorunların çözümü hazır”

CHP Kırklareli İl Başkanı Alaaddin Güncer, Partisinin iktidarında tarımda yapılacakları sıraladı. Güncer açıklamasında “Tarım ve hayvancılık her geçen gün artan maliyetlerden dolayı maalesef ki geriliyor. Üreticimiz dertli, mazot fiyatları, gübre fiyatları üreticimizi direk etkiliyor. Tarımdaki girdi maliyetleri çiftçinin belini büküyor. Ancak tüm bu sorunlara rağmen CHP iktidarında tarımdaki sorunların çözümü de hazır” dedi.

CHP Kırklareli İl Başkanı Güncer, tarım sektörünün yaşadığı sorunlara ilişkin Partisinin iktidarında hayata geçirmeyi planladıkları çözüm yollarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
İl Başkanı Güncer açıklamasında, CHP’nin, Türkiye’nin geleceği için durmadan çalıştığını belirtti. Kırklareli il örgütü olarak hem örgütsel faaliyetleri sürdürdüklerini hem de Genel Başkanları Kemal Kılıçdaroğlu’nun liderliğinde CHP iktidarında Türkiye’nin sorunlarına ilişkin çözüm önerilerini halka anlattıklarını kaydeden Güncer, özellikle tarım ve hayvancılığın her geçen gün artan maliyetlerden dolayı gerilediğini söyledi. Üreticinin mazot, gübre fiyatları nedeniyle dertli olduğunu vurgulayan Güncer, “Tarımdaki girdi maliyetleri çiftçinin belini büküyor. Ancak tüm bu sorunlara rağmen CHP iktidarında tarımdaki sorunların çözümü de hazır. Üreticinin sorunları belli, çözümü CHP. Partimizin genel merkezinde Türkiye’nin her sorununa ilişkin çözüm önerileri hazırlanıyor. Bu sorunların çözüm önerileri hazırlanırken birebirde çiftçimizle, üreticimizle görüşülüyor, maliyet hesapları yapılıyor. Geçtiğimiz günlerde Parti Sözcümüz, Genel Başkan Yardımcımız Sayın Faik Öztrak başkanlığındaki Ekonomi Politikaları Genel Başkan Yardımcılığımız tarafından hazırlanan ‘CHP İktidarında Yapmayı Vadettiklerimizin Kısa Bir Özeti’ başlığı altında tarımda yapacaklarımız şu şekilde hazırlanmıştır;
Tarım topraklarımızı taviz vermeden, amasız ve fakatsız koruyacağız. Tarımda üretim planlamasına geçeceğiz: Ürün desenini oluştururken iklim değişikliğini ve kuraklığı göz önünde bulunduracağız. Tarımda AR-GE’yi destekleyeceğiz. Gıdada kendi kendimize yeterliliği sağlayacağız” dedi.
“Ziraat Bankası çiftçinin bankası olacak”
Ziraat Bankası’nın “kuruluş amacına” döneceğini ve çiftçiye üretim için ucuz kredi vereceğini söyleyen Güncer, sözlerini şöyle sürdürdü; “Kurumları yeniden yapılandıracağız: Et ve Süt Kurumu, Çay-Kur, TMO gibi KİT’ler ile tarımsal kooperatif ve birlikleri çiftçiyi ve üretimi destekleyecek şekilde yeniden etkin hale getireceğiz. Su kaynaklarımızın sürdürülebilirliğini hedefleyen ‘Su Master Planını’ hazırlayacağız. Her yıl en az 2 milyon dekar tarım alanını sulamaya açacak ‘Sulama Planını’ uygulayacağız.”
Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sorunlarını Çözeceğiz
“Mevsimlik tarım işçileri için insanca yaşam alanlarını oluşturacak ‘Mevsimsel Yaşam Alanları’ projesini en geç 2 yıl içinde hayata geçireceğiz. Mevsimlik işçilerin eksiksiz olarak sosyal güvence sahibi olmasını sağlayacağız. Her köye en az bir teknik personel ataması yapacağız.”
Sigortalama ve Destekte TÜKAS Kayıtlarını Esas
Alacağız
“Sigortalama ve destekte, pek çok çiftçimizi dışarıda bırakan “Çiftçi Kayıt Sistemi” yerine; tarla tapularını ve kira kontratını esas alan geniş kapsamlı “Tarımsal Üretim Kayıt Sistemi”ni (TÜKAS) kullanacağız. Kooperatifçiliği destekleyeceğiz.”
Çiftçilerimizin Borç Yükünü
Hafifleteceğiz
“Çiftçi her yıl milli gelirin en az yüzde 1’i kadar destek alacak. Tarım Kanunu’nda yazmasına rağmen bugüne kadar ödenmeyen tarımsal destekleri bir plan çerçevesinde ödemeye başlayacağız. Ödeme her yıl Ekim ayı öncesinde peşin yapılacak.
Kredi, su ve elektrik borçlarının faizini silerek gelirine göre yeniden yapılandıracağız. Tarımsal üretimde kullanılan mazottan vergi almayacağız. Çiftçi ürün fiyatını ekmeden önce bilecek: Ürün taban fiyatlarını bir yıl önce açıklayacağız. Hububat, yağlı tohum, baklagiller gibi belli ürünlerde alım garantisi vereceğiz.”
Hasat Döneminde İthalatı
Yasaklayacağız
“Tarımsal sulamada kullanılan elektrik faturası hasattan sonra ödenecek. Tarım destekleri ve araçları haczedilemeyecek, desteklerden kesinti yapılamayacak: Tarımsal destekleme ödemelerine hiçbir şekilde haciz ve bloke konulamayacak. Hiçbir tarım aracı haczedilemeyecek. Doğrudan gelir desteği kapsamında yapılan ödemelerden vergi ve banka komisyonları kalkacak. Hasat döneminde ithalatı yasaklayacağız: Dahilde İşleme Rejimi kapsamı hariç, hasat döneminde olan ürünlerin ithalatını yasaklayacağız. “
Mera Alanlarını Besiciye Açacağız
“Mera Islah ve Verimli Kullanım Programını açıklayacağız. Yem maliyetini düşürmek için meraları düşük ücretle besiciye açacağız. Ürün paritelerini sürdürülebilir seviyeye çıkaracağız. Üreticiyi girdi fiyatları karşısında ezdirmeyeceğiz. Süt üreticimiz 1 kilo süt satıp, bunun parasıyla en az 1,5 kilo yem alabilecek. Besicimiz ürettiği 1 kilo eti satarak, bunun parasıyla 25 kilo yem alabilecek.”
Tarım Sektöründe Gençler ve Kadınlar İçin Teşvik Getireceğiz
“Gençlerin tarımsal üretimde yer alması için ‘Gençler Üretiyor’ teşvik programını açıklayacağız. Kadınların ve gençlerin tarımda istihdamının artması için sosyal güvenlik primlerinin devlet tarafından ödenmesini sağlayacağız.
Orman Köylülerimizi Koruyacağız
“Orman köylülerimiz için eğitim programları hazırlayarak, 12 ay çalışmalarını sağlayacak düzenlemeleri yapacağız. Bu sayede her şehirde 5 bin ile 50 bin kişi arasında değişen yeni istihdam imkanı sağlayacağız.”
Fındık ve Çay Üreticileri İçin
“Fındıkta maliyetinden düşük alım fiyatlarını engelleyeceğiz. Çay ithalatını ve kaçak çayı engelleyeceğiz. Türkiye İş Kurumu’nun geçici işçi istihdam ederek ve parasını da Türkiye İş Kurumu ödeyerek çayı toplatabilmesini sağlayacağız. “
Bal ve gül üreticileri için:
“Gül üretimi konusunda ciddi üretim planlamaları yapacağız. Gülbirlik’in teknolojik altyapısının yenileyeceğiz. Arıcılık yapılan bölgelerde laboratuvar kuracağız. Hiçbir bal üreticisinin alın terinin sömürülmesine izin vermeyeceğiz.” (H.Murat Taner)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. "Gençler üretiyor" ne kadar doğruysa "gençler yönetiyor" da o kadar doğrudur yeter artık ayak sürüyen dermansız dinolar devri bitmelidir hayatın her alanında...

  2. Sayın il başkanı. Her şeyden önce merkez belediye başkanınızın bir uyarıya ihtiyacı var. Şehir sahipsiz. Başkanın işi gücü fürfürüş olmuş. Bağlı ilçe Vize doğalgaz altyapı çalışmaları kapsamında kazılan yolların hepsini yeniliyor. Kırklareli şehir içi yolları tarladan farksız. kazılan yer öylece kalıyor. İstasyon mahallesinde aydınlatma direği için dikilmiş kaldırımlar öylece bir kış geçirdi. Yolardaki çukurlara küçük çocuk düşse boğulur. Hep şunu savunurum. Kim olursa olsun bir dönemden sonra kesinlikle seçilmemelidir. Umarım bu hizmetsizlik bir ders olur ve hizmet aşkı olan bir bakan seçeriz. Yöneticiler uzun dönem seçilince malumunuz o koltuğun sahibiymiş gibi hissediyorlar kendilerini.