Tarıma jeotermal dopingi

Kırklareli Merkez’e bağlı Asilbeyli Köyü’nde daha önce 
bulunan 57 derece sıcaklığa sahip jeotermal su kaynağına ek olarak 60 derece sıcaklığa sahip yeni bir kaynak bulundu. Sıcak su kaynağı bölgede Otağ Jeotermal Tarımcılık A.Ş. tarafından kurulan 55 bin metrekare sera alanının ısıtmasında kullanılacak. Şirket, bu seranın Aralık ayında domates 
ekimiyle faaliyete geçmesinin ardından 150 bin metrekarelik ikinci etap sera çalışmalarına başlayacak. Dün tesisi ziyaret eden Kırklareli Valisi Birol Ekici, “beyaz petrol” olarak 
tanımladığı jeotermal su kaynağının Kırklareli’ni bu alanda Trakya’nın merkezi yapacağına inandıklarını belirterek şu an itibari ile sera alanının 60 derece su kaynağından sağlanan enerjiyi kullanacağını söyledi.

Kırklareli Valisi Birol Ekici, Maden Tektik Arama Marmara Bölge Müdürü Afşin Ekmekyapar, Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Soner Ilık, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy ve Otağ Jeotermal Tarımcılık A.Ş. yetkilileri Kırklareli’nin Asilbeyli Köyü’nde bulunan ve ilk etapta seracılıkta kullanılacak jeotermal su kaynağı ve seralarda incelemelerde bulundu.
Mevcut kaynak hakkında bilgiler veren Vali Ekici, “İlimizde 2014 yılı itibari ile başlanan fizibilite çalışmaları sonrası açılan sondaj kuyuları ile bu gün Asibeyli Köyümüzde ‘beyaz petrol’ diye tabir edilen jeotermal su kaynağına eriştiğimiz için çok mutluyuz. Jeotermal su kaynağı ve enerjisi alanında ilimizi Trakya’nın merkezi yapacağına inanıyoruz. Şu an itibari ile de 54 dekarlık sera alanının 60 derece ve üzeri jeotermal su kaynağından sağlanan enerji kullanılacak. Bölgemizde çıkarılan yenilenebilir, temiz, ucuz ve çevre dostu yerli bir yeraltı su kaynağı olan jeotermal enerjinin beraberinde getirdiği büyük fırsatlar ile ilimiz tarımının, üreticisinin ve turizmin geleceğine önemli katkılar sağlayacak. Jeotermal kaynaklı enerji ile tarım, turizm ve enerji alanında faaliyette bulunan firmaları ilimize yatırımda bulunmaya davet ediyorum. Jeotermal kaynağın Ülkemiz, ilimiz ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
“Kırklareli Jeotermal Enerji’nin Trakya’daki Başkenti olacak”
İnceleme gezisine katılan Kırklareli Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Soner Ilık da; “2014 yılında yapılan çalışmalar sonucunda bu bölgede 57 derece sıcaklığında bir su bulunmuştu. Bugün 60 derece sıcaklığında bir Jeotermal Kaynak bulundu. Otağ Jeotermal Tarımcılık A.Ş. Firması tarafından şu anda 54 dekar sera alanı kuruluyor. 
Kırklareli bulunan bu kaynak ile İstanbul’a yakın bir yerde olmamız bakımından en yakın zamanda Turizm’in, Tarım’ın ve Jeotermal Enerji’nin Merkezi olacağına inanıyorum. Bulunan kaynağın başta ülkemize olmak üzere, ilimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.
150 bin metrekare daha kurulacak
Yatırımcı şirket Otağ Jeotermal Tarımcılık A.Ş. de söz konusu tesis ve su kaynağı hakkında teknik bilgiler ile gerçekleştirmeyi planladıkları yatırımlara ilişkin yazılı açıklamada bulundu. 
3925 hektarlık (39 km2) sahanın Jeotermal İşletme Ruhsatını alan firma daha önce bu sahada MTA tarafından 2014 yılında açılan 1500 metre derinliğindeki ruhsatlı kuyudan 30 lt/sn. debiye haiz 57 derece sıcaklığa sahip kaynak bulunduğunu, MTA'nın bu kuyusundaki termal akışan potansiyele bakarak toplam kapalı alanı 55.000 m2 sera inşaatına İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün desteği ile başladıklarını, Aralık ayının ikinci haftası itibariyle seralarda domates ekimine başlayacaklarını açıkladı.
60 bin metrekare tapulu arazide inşası bitmek üzere olan 55 bin metrekarelik seranın akabinde 150 bin metrekare büyüklüğünde ikinci etap sera inşaatına başlanmasının planlandığı, bu ikinci etap sera tesisinin jeotermal akışkan ihtiyacının karşılanması için Otağ-2 jeotermal sondajının 15 Aralık 2022 tarihinde başlayacağı belirtildi. Şirketin toplam hedefi 500 dekar alanda ihracat amaçlı üretim yapmak. (H.M.Taner)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. jeotermal türleri 06 Kasım 2022 Pazar 17:27:45

    Jeotermal su jeotermal buhar ve jeotermal sığ-toprak ısı türlerinden bu sonuncusu yakın ve uzak batıda ısıtmada soğutma ve sıcak su tedariğinde çok yaygın kullanılmakta yüzbinlerce ev sahipleri vr sera üreticilerinin can simidi olmaktadır