TÜRKİYE AŞKINA

Sabah Kırklareli Şehitliğinde gerçekleştirilen anma töreni ile başlayan 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri akşamda Kırklareli Özgürlük ve Demokrasi Meydanı’nda devam etti. Kırklareli protokolünün ve halkın Demokrasi ve Milli Birlik Günü yürüyüşüyle başlayan gece Vali Birol Ekinci ve protokol üyelerinin kurulan stantları gezmesi ile sürdü. Ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın video mesajı alanı dolduranlara izlettirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında; “Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi, Cumhuriyetimize, demokrasimize ve tüm bu kazanımlara canımız pahasına sahip çıktık. Tek yürek ve tek bilek olarak darbecilere karşı yürüttüğümüz destansı direnişle dosta ve düşmana Türkiye’nin asla esir edilemeyeceğini, Türk milletine asla diz çöktürülemeyeceğini gösterdik” dedi.
Kırklareli Valisi Birol Ekici’de kürsüden yaptığı konuşmasında, “15 Temmuz’da en anlamlı olan şey tüm orta doğuya, tüm Afrika’ya bir millet devletine nasıl sahip çıkar onu gösterdik. Milletimiz bir karışıklık çıktı diye başka ülkelere göç edip gitmemiştir. 15 Temmuz darbe girişiminin önlenmesi ile milletimizin cesareti, demokrasiye, cumhuriyete nasip çıkışını herkes görmüştür. 15 Temmuz’u unutmayacağız, unutturmayacağız” diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde gerçekleşen 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri, Kırklareli’nde “Türkiye Aşkına” düsturuyla büyük bir coşkuyla milli irade ruhu içinde kutlandı. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında ilk olarak Kırklareli Şehitliği ziyaret edildi.
Kırklareli Şehitliğinde düzenlenen programda Vali Birol Ekici, il protokolü ile şehitliği ziyaret ederek, dualarla çiçek bıraktı. Şehitler ve ebediyete göç eden gaziler için Kur'an-ı Kerim okundu.
Hatıra ormanında 252 
fidan dikildi
Şehitlik programının ardından 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında Vali Birol Ekici ve İl protokolünün katıldığı programda Şehitler anısına 15 Temmuz Şehitleri Hatıra Ormanında 252 fidan toprakla buluşturuldu.
Cuma namazı sonrası ise 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri kapsamında Şehitler ve ebediyete göç eden gazilerin ruhlarına Hızırbey Camiinde Mevlid-i Şerif okutuldu. Mevlid sonrasında vatandaşlara ikramda bulunuldu.
Hızırbey Camiindeki Mevlid-i Şerif ve yapılan ikramların ardından, Vali Birol Ekici, Milletvekili Selahattin Minsolmaz ile birlikte 15 Temmuz Şehidi Gökhan Esen'in ailesini ikametinde ziyaret ettiler. Ardından Gazi Kadir Altuntaş ve ailesi ikametinde ziyaret edildi.
15 Temmuz Fotoğraf 
Sergisi
Gerçekleştirilen ziyaretlerin ardından, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinleri kapsamında Kırklareli Gençlik Merkezi tarafından düzenlenen 15 Temmuz temalı fotoğraf serginin açılışını gerçekleştirildi.
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri Akşam programı saat 19.00’da Özgürlük ve Demokrasi Meydanında Vali Birol Ekici, eşi Prof. Dr. Filiz Ekici, İl protokolü, şehit ve gazi aileleri, kamu kurum görevlileri, STK’lar ile vatandaşların katılımlarıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" konuşmasının yayınlanması ile başladı.
Cumhurbaşkanı Ulusa 
seslendi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü nedeniyle yayımladığı mesajında, bugünün devlet ve millet hayatına yönelik en alçak saldırılardan biri olan 15 Temmuz darbe girişiminin 6. yıl dönümü olduğunu anımsattı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, istiklal ve istikbal davası için FETÖ ihanet çetesi mensubu hainlere aslanlar gibi karşı koyarken şehadete yürüyen 252 şehide Allah’tan rahmet diledi.
“Cumhuriyetimize, 
demokrasimize canımız 
pahasına sahip çıktık”
Her şehidin hikâyesinde ancak imanlı, inançlı, adanmış yüreklerin kavrayabileceği incelikte ibretlik mesajların olduğuna dikkati çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu mesajların nesiller boyunca dilden dile aktarılacağını, rehber olacağını belirtti.
Türk milletine ve şehit yakınlarına başsağlığı dileklerini ileten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti: “Türkiye aşkına çarpan yüreklerle 15 Temmuz gecesi yaşanan tarihî kıyama katılan her bir vatandaşıma, o gece gazilikle şereflenen tüm kardeşlerime şükranlarımı sunuyorum. Darbe girişiminin başlamasıyla hiç tereddüt etmeden sokakları, caddeleri, meydanları dolduran, tanklara, uçaklara, helikopterlere, namlulara gövdelerini siper eden bu milletin evlatlarının asaletini anlatmaya kelimeler yetmez. Hiç şüphesiz bizim için 15 Temmuz’un asıl önemi, milletimizin tarihi boyunca maruz kaldığı darbelere karşı gösterdiği bu ilk fiili ve şanlı direnişin sembolü olmasıdır. Cumhuriyetimizi bir asır önce verdiğimiz Millî Mücadele’yle kurmuştuk. Demokrasimizi 1950’de milletin sandıktan çıkan iradesiyle hayata geçirmiştik. 2002’den itibaren de Türkiye’yi her alanda tarihinin en büyük kalkınma ve yatırım hamlesi ile buluşturmuştuk. Darbe girişiminin yaşandığı 15 Temmuz gecesi, Cumhuriyetimize, demokrasimize ve tüm bu kazanımlara canımız pahasına sahip çıktık. Tek yürek ve tek bilek olarak darbecilere karşı yürüttüğümüz destansı direnişle dosta ve düşmana Türkiye’nin asla esir edilemeyeceğini, Türk milletine asla diz çöktürülemeyeceğini gösterdik.”
“Türkiye’nin benzer tehditlerle karşılaşmaması için gereken tedbirleri aldık”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, darbenin başlamasıyla birlikte darbeci hainleri ve onları üreten yapıyı kökünden kurutmak için ülkenin tüm hukuki ve idari gücünü harekete geçirdiklerini, ülkenin bir daha böyle bir tehdide maruz kalmaması için gereken tüm tedbirleri aldıklarını, almaya devam ettiklerini aktardı.
Şehitlerin kanını yerde koymadıklarını, gazilerin karşısına boyunları eğik çıkmadıklarını, milletin fedakârlığının boşa gitmesine seyirci kalmadıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesajında şunları kaydetti: “Hainleri üzerimize salanların heveslerini kursaklarında bırakırken dostlarımızın yüreklerini ferahlattık, umutlarını güçlendirdik. Türkiye’nin bir daha benzer tehditlerle karşılaşmaması için her alanda gereken tedbirleri aldık. 15 Temmuz tarihini Demokrasi ve Millî Birlik Günü ilan ederek, bu büyük direniş destanının tarihe altın harflerle kazınmasını sağladık. Bu tür hadiseler, milletlerin tarihinde yeni bir atılımın, yeni bir yükselişin, yeni bir dönemin işaretleri olarak yerini alır. Hamdolsun biz de 15 Temmuz’u işte böyle bir nirengi noktası hâline dönüştürmeyi başardık. Artık Türkiye tarihi demokrasimizin rüştünü ispat etmesi ve millî iradenin gücünün tereddütsüz anlaşılması bakımından 15 Temmuz öncesi ve 15 Temmuz sonrası olarak iki dönem hâlinde incelenecektir. Darbe girişimi sırasında maşalarıyla uğraştığımız mücadelenin asıl büyük cephelerini sonrasındaki meydan okumalarımızla aştık. Sadece FETÖ’cü hainleri değil, tıpkı diğer terör örgütlerinin mensupları gibi onları da üzerimize salan güçlere cevabımızı geri çekilerek değil, ileri atılarak verdik. Sınırlarımıza yığılan terör örgütlerini DEAŞ’ından PKK/YPG’sine kadar darmadağın ederek, tehditleri kaynağında kurutma stratejisine geçtik. Yaptığımız harekâtlarla terör örgütlerini, saldırılarını, kendi topraklarımızda karşılamak yerine sınırlarımızın ötesine çektiğimiz bir çizginin gerisine hapsettik.”
“Türkiye’nin ekonomi ile 
teslim alınmasına rıza 
göstermedik, 
göstermeyeceğiz”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, siyasi ve diplomatik alanda yürüttükleri çalışmalar, yaptıkları anlaşmalar, kabul ettirdikleri duruşlarla yeni stratejilerinin meşruiyetini güçlendirdiklerini, yönetim sistemini değiştirerek, darbelere ve vesayete zemin hazırlayan zaaflardan kurtulduklarını belirtti.
Türkiye ekonomisini çökertmeye yönelik tuzakları birer birer bertaraf ederek, hedeflerinden uzaklaştırılmalarına izin vermediklerini, küresel ve bölgesel krizleri ülke adına fırsata çevirmek için var güçleriyle çalıştıklarını bildiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları vurguladı: “Elbette en büyük etkisini hayat pahalılığı olarak hissettiğimiz sıkıntıları da yaşadık ama hamdolsun bu sıkıntıları aşacak güce, imkâna, iradeye, kararlılığa sahibiz. Vesayetle istikameti değiştirilemeyen, darbeyle yıkılamayan, terör örgütleriyle hizaya getirilemeyen Türkiye’nin ekonomi ile teslim alınmasına rıza göstermedik, göstermeyeceğiz. Salgın ve savaş şartlarının tetiklediği enerji başta olmak üzere, küresel emtia fiyatlarındaki fahiş artışın hızlandırdığı enflasyon sadece bizim değil, tüm dünyanın sorunudur. İnşallah uzunca bir süredir hep yaptığımız gibi bu türbülanstan da ilk çıkan ülkelerin başında geleceğiz. Böylece, 15 Temmuz’un devamı olarak gördüğümüz bir badireyi daha geride bırakarak büyük ve güçlü Türkiye’nin inşası yolunda mücadeleye devam edeceğiz. Ancak bu şekilde kendimizi şehitlerimizin emanetlerine hakkıyla sahip çıkmış, gazilerimize layık olmuş, milletimize karşı sorumluluklarını yerine getirmiş hissedebiliriz.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, tarihin en şanlı zaferlerinden biri olan 15 Temmuz’u millî hafızaya güçlü şekilde kazımak için düzenlenen etkinliklere bu yıl yaklaşık 9 bin proje başvurusu yapılmasının, demokrasi nöbetlerinin sürdüğüne işaret ettiğini bildirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk milletinin 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü’nü tebrik etti, şehitlere Allah’tan rahmet diledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Millete Seslenişinin ardından, program saygı duruşunda bulunulması akabinde İstiklal Marşının okunması ile devam etti.
Ardından, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Yürüyüşü protokolünde katılımıyla gerçekleşti. Yürüyüşte açılan uzun Türk Bayrağını gençler taşıdı. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Yürüyüşünün ardından, İl Müftülüğü görevlilerince Kur’an-ı Kerim tilaveti ve Şehitler kasidesini okundu.
Daha sonra Vali Birol Ekici, "15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü" konuşmalarını gerçekleştirdi.
Bir millet devletine nasıl sahip çıkar onu gösterdik
Vali Birol Ekici konuşmasında, 15 Temmuz’da en anlamlı olan şeyin tüm orta doğuya ve tüm Afrika’ya bir milletin devletine nasıl sahip çıktığını gösterdiğini, bir karışıklık çıktı diye başka ülkelere göç edip gitmeye kalkmadığını ifade etti.
Vali Ekici, “Bundan 6 yıl önce milletimizin ve devletimizin birliğine ve bütünlüğüne karşı yine Türk milletinin tankı, topu, tüfeği ve uçağıyla hain bir darbe girişimi başlatıldı. 6 yıl önce yine bir Cuma akşamıydı. Ancak Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Ben millet iradesi üzerinde irade tanımıyorum. Halkımızı meydanlara çağırıyorum” çağrısı ile hain FETO terör örgütünün başlattığı darbe girişimi başarısızlığa uğratıldı. Bu başarısızlıkla mermiye karşı durmuş, canını vermiş ve ne pahasına olursa olsun milletimiz darbeyi önlemiştir. Bugün şehitlerimizin yaşlarına baktığımızda 9’unun yaşının 20 yaşın altında olduğunu gördüm. İkisi 15 yaşında, dördü 17 yaşında, biri 16 yaşında ikisi 18 yaşında. Bu darbe girişiminin önlenmesi aslında bizim darbeler tarihimizin de seyrini değiştirmiştir. 15 Temmuz sadece 15 Temmuz hain darbe girişiminin önlendiği bir gece değildir. Bizim çok partili demokratik hayata geçtiğimiz 1950 yılından sonra yaşadığımız bir sürü darbe ve kalkışma var. 1960 darbesi Başbakanımızın asılması ile sonuçlanmıştır. 1980 darbesinde birçok masumun kanı aktı. 1971 muhtırası, 28 Şubat 1997 Muhtırası, 27 Nisan Muhtırası gibi muhtıra ve darbeler ülkemizin onlarca yıl geri gitmesi ile sonuçlanmıştır. Halkımızın 15 Temmuz’a ‘dur’ diyen başarısı ise bütün bunları tarihe gömmüştür. Bu başarı sadece 15 Temmuz darbe girişimini yapan FETÖ terör örgütünü gömmemiştir. Aynı zamanda onların arkasındaki emperyalist güçleri de gömmüştür. Gazi Mustafa Kemal Atatürk tüm emperyalist güçlere Kurtuluş Savaşı yapılabileceğini öğrettiyse 15 Temmuz darbe girişiminin önlenmesi ile Türk halkı bütün Ortadoğu ülkelerine, Afrika’ya devletine nasıl sahip çıkılması gerektiğini gösterdi. Sadece bunlara göstermemiştir aynı zamanda FETÖ terör örgütünü besleyip üzerimize salan emperyalist güçlere de haddini bildirmiştir. Ülkemiz aleyhinde hain planlar yapan bir ilimiz kadar bile büyük olmayan, bütün otellerimizde misafir edebileceğimiz kadar nüfusa sahip hainlik içindeki ülkelere de haddini bildirmiştir. Artık Mavi Vatanımızı ve ülkemizi bütün güçlere karşı koruyacağımız 15 Temmuz darbe girişiminin önlenmesi ile gösterilmiştir. Milletimizin cesareti demokrasiye sahip çıkışını ve cumhuriyete sahip çıkışını herkes görmüştür. Türk milleti bir karışıklık çıktı diye başka ülkelere göçüp gitmemiştir. Biz bu göstergenin ifadesi olarak sizlerin de desteği ile 15 Temmuz Şehitler Anıtını birlikte açtık. 252 gül fidanımızı diktik oraya. Bugün yine 252 fidan ormana dikildi. 15 Temmuz’u unutmayacağız ve unutturmayacağız” dedi.
Vali Ekici’nin konuşmalarının ardından saat 22:00’da 15 Temmuz Şehitleri Sancak Koşusu düzenlendi. Düzenlenen koşunun ardından Vali Ekici, koşuya katılan sporculara sertifikalarını verdi.
Program İl Müftüsü Yusuf Eviş tarafından edilen duanın ardından saat 00:13’da camilerden salaların okunmasıyla sona erdi. Akşam saat 20:00’dan itibaren vatandaşlar tarafından tutulan demokrasi nöbeti sabah ezanına kadar devam etti. (H.M.Taner-F.Kurtbayram)

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. gerçekler aşkına 18 Temmuz 2022 Pazartesi 18:26:05

    Eşkiya çetesinin ülkeyi kanlı istila girişimi büyükbaşlar semada sınır boylarında kaçmaya hazırken tünelde gecekonduda saklanırken mağdur emekli ve muvazzaf subayların kahramanca müdahalesi ile bastırıldı... Şehit aileleri ve gaziler için toplanan milyonlarca lira nerede kimlerin ceplerinde hâlâ bilmece