TÜRKİYE'DE DÜNYADA TİCARET HAYATININ CANLILIĞI ÖNEMLİDİR

17 Nisan 2016 Pazar. İki otobüs Şevket Dingiloğlu parkı önünde. Hafta sonunda Bulgaristan'dan gelen komşular pastanelerden, Tatsan Helvadan, köftecilerden alışveriş yapıyorlar. Baklavayı çok seviyorlar. Pişmaniye, Lokum, Baklava alıyorlar. Modern giysili gençler. Orta yaşlılar. Neşeli kahkahalar… İyi komşular, dostluklar, canlı ticari yaşamlar esnafın yüzünü güldürüyor. Bim'den, Kipa'dan, Migros'tan alışveriş yapanlar oluyor.
Izgara köftemizin tadına bakıyorlar. " Komşu nereden geldiniz" " Varna'dan komşu" haftasonu bazen de hafta içi komşumuz Bulgaristan'dan gelenler oluyor. Ticaretin canlı olduğu şehirlerde hayat güzeldir. Tarih boyunca Semerkant, Buhara, Bağdat, Nişadur, Tebriz, Şam, Halep, Kayseri, Erzurum, Konya, Bursa, Antep, Erzincan, Trabzon, İstanbul, Edirne, Tekirdağ, İzmir, Antalya, Kırklareli, Sofya, Belgrad, Budapeşte gibi sayısız kente kervanlar uğruyordu. Limanlar hareketliydi. Çin'den başlayan İpek yolu Ortaasya'da önemli ticaret merkezlerinden geçiyordu. Coğrafi keşiflerin başlangıcına kadar canlı bir ticaret hayatı vardı.
Kervansaraylar, Hanlar ticaret yollarının üzerindeydi. Türk devletleri bu kervan yollarını kontrol ediyordu. Medeniyet canlı ticaret yolları üzerinde yükseliyordu. Uygarlıkların olduğu geliştiği bölgeler zengin ticaret yolları üzerindeydi.
Efes'ten Sardan başlayan Kral yolları İran'da Persopolis'te son buluyordu. İlk çağda Kral yolunu kontrol eden devletler zengin oluyordu. Kral yolu, İpek yolu, Baharat yolu, ticaretin canlı olduğunu ekonaminin yükselişe geçtiği sayısız mesleğin topluma hareket getirdiği iş merkezlerinin, arastaların, Kapalı çarşıların, var olduğu günlerde her şey farklı güzeldi.
Bulgarca: Dabradoşli: Hoş geldiniz.
Zapovateyde: Buyurunuz
Balkan dilleri, Kafkas dilleri, İngilizce, Rusça, Almanca, Çince yabancı dil bilmek bu gün olduğu gibi dün de önemliydi.
Esnafın kaliteli mal üretimi kadar komşu turiste ikramı, dil bilmesi, güler yüzü de önemlidir.
Türkiye Tarih Boyunca Dünyaya Açılan önemli Ticaret merkezinin bulunduğu önemli bir coğrafyada insanlığa hizmet eden güzel bir ülkedir. Kıymetini bilelim. Komşu ülkelerle güçlü zengin ülkelerle ticari ekonomik, sanayi, siyasal, ilişkilerini geliştirmelidir. İnce bir politikayı uygulamalıyız. Emperyalist politikaların karşısında denge politikası ile direnmeliyiz. Emperyalist savaşlar ülkeleri perişan ediyor. Geçmişi bize en iyi anlatan tarihtir. Tarih okuyan uluslar dünü iyi anlatabilirler.
Yeni bilimsel buluşlar zengin ülkelere ticari ve ekonomik olarak büyük kazançlar getiriyor.
Kaliteli mal üreten dünya markalarının, dünya piyasasındaki yeri büyüktür. Her televizyon kanalında onların reklamlarını izliyoruz. Rekabet büyük. Serbest piyasada sermayesi güçlü olan sağlam, güzel, kaliteli, estetik mal üreten firmaların haberlerine gazetelerin ekonomi sayfasında rastlıyoruz.
Dünyada yaşam sevgiyle, ticaret hayatının canlılığı ile, güleryüzle hayat bulacaktır..

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol