TÜRKİYE'DE DEFİNECİLER HAVANDA SU MU DÖVÜYOR?

Başka ülkelerde bizim defineciler gibi defineci var mıdır bilmiyorum. Ama "Zannetmediğimi" de söylemek istiyorum. Çünkü definecilik umudun, hayalin peşinde koşmaktan, havanda su dövmekten başka bir şey değildir. İzinli kazı yapıp define arayanlardan bugüne kadar define bulan olmamıştır. Aksine defineciler birçok tarihi esere, define aranan yerin coğrafyasına, yeryüzü şekillerine, tarihi eserlere zarar vermişlerdir. Denebilir ki Trakya'da definecilerin el atmadıkları tarih mekanı yoktur. Ancak izinli ve izinsiz yaptıkları kazılarda yaptıkları büyük harcamaların karşılığını alamamışlardır. Fakat yine de define aramaktan vazgeçmemişlerdir. Tabii bu bir tutkudur. Kolay kolay vazgeçmek mümkün değildir.
Elimdeki bir bilgiye göre 1998 - 2008 yılları arasında o, on yıllık zaman diliminde Türkiye'de 1363 izinli kazı yapılmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın verilerine göre bu kazılardan bir şey çıkmamıştır. Çıkmamıştır ama yıllara göre define arayıcıların sayısı ile aranan define sayısı artmıştır. Bu süreçte en çok define aranan illerin başında Bursa, Samsun, Giresun, Ordu ve Edirne gelmektedir.
Yurdumuzda ne kadar defineci var bilmiyoruz ama yıllar önce Trakya'da 30 binin üstünde define arayıcısı olduğu basında yer almıştı. Rahmetli Orhan Türkkan Paşa'nın bu definecileri yönlendirdiği söyleniyordu. Orhan Türkkan 1960'lı yıllarda Babaeski'de Tümen Komutanı idi. Emekli olunca Kırklareli Milletvekili seçildi. Tarihte Medine Müdafi-i olarak ün yapmış Fahrettin Paşa'nın oğludur. Basından izlediğimiz kadarı ile Orhan Türkkan bu süreçte en çok Voyvoda'nın hazinesinin peşinde olmuştur. Anlatıldığına göre Voyvoda'nın 7.5 ton altını Demirköy tarafında bir mağarada saklıdır. Bütün aramalara rağmen Istranca ormanları içersinde bu mağara bulunamamış ve tabii çil çil altınlara ulaşılamamıştır. Orhan Türkkan birkaç yıl önce rahmete kavuşmuştur.
Tarih ile uğraşıyoruz ya bu yüzden çok defineci bize gelmiş, ellerindeki ilginç bilgilerin ışığında bu yerlerin nerede olduklarını sormuşlardır. Ellerinde birtakım işaretler, krokiler olduğu halde gece gündüz, yaz kış, soğuk sıcak, yağmur çamur demeden hep define arayıp durmuşlardır. Defineciliği öyle tatlı bir dille anlatıyorlar ki insanın onların kervanına katılmaması zordur. Hatta bazı arkadaşlar, "Nazif Karaçam, defineciler için kitap yazsaydın zengin olurdun" dedikleri olmuştur. Defineciler için DEFİNE BİLGİSİ'nin fiyatı önemli değildir. Definecilik bir hastalıktır, onun tedavisi define aramaktır. Aramada bir şey bulmamak keyiflenmek için ikinci şıktır. Definecilikte önemli olan aranan yeri, kazılacak noktayı bulmaktır.

Yorum Yazın

Yapılan Yorumlar

  1. M. Orhan Yurtoğlu 01 Kasım 2019 Cuma 22:51:02

    Allah gani gani rahmet eylesin Orhan paşa ve Abisi Selim Paşa dünya iyisi mükemmel insanlardı paraya pula ihtiyaçları yoktu