TÜRK POLİS TEŞKİLATI’NIN DÜNÜ VE BUGÜNÜ

Dün Polis Teşkilatı’nın kuruluşunun 171’inci yıl dönümü törenlerle kutlandı. Ancak buruk bir kutlama oldu. Çünkü polis, asker ile birliktedir. Polis bu ülkede halka can güvenliği sağlamada, kentlerin huzur içinde olmasında birinci derecede rol oynayan devlet görevlisidir. Dünyada ve tabii ülkemizde Polis Teşkilatı bu ihtiyaçtan doğmuştur. 171 yıldan beri Polis Teşkilatı devletin ve toplumun hizmetindedir. Tahmin edilir ki Polis Teşkilatı’nın dünü yani geçmişi bu kadar modern bir kuruluş değildi. Bilgi yönünden olduğu kadar araç gereç ve teknoloji yönünden de geriydi. Ancak gerek Osmanlılar zamanında gerekse Cumhuriyet Dönemi’nde polis teşkilatı eğitimli hale getirilmiş, karakol ve hizmet binaları gerçekleştirilmiş, polisin teknolojik ihtiyaç ve bilgisi arttırılmış ve Türk Polisi kendi tarifesi üzerine görev yapan çağdaş bir kuruluş olarak büyüyüp gelişmiştir. Artık o gözü, kulağı, beyni olan bir Cumhuriyet Kurumu’dur. Polis yine “ÇOCUKLARIN POLİS AMCASI”dır ama o CUMHURİYET’İN POLİSİ’dir. Toplumun ve Cumhuriyet’in değerlerini koruyandır. Mustafa Kemal Atatürk’ün özel olarak verdiği emrin gerek ve gerçeğini yerine getirendir.
CUMHURİYETİN POLİSİ’ni toplum iyi tanımalıdır. O bize, ailemize, değerlerimize, canımıza ve malımıza Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin en yakın insanıdır. O, dünden daha fazla bilgili, daha fazla bilinçli ve kişiliklidir. Bu nedenle onun resmiyetine, erdemli kişiliğine dünden daha fazla saygımız vardır.
Kurumlar, , kuruluşlar ve insanlar da zaman içerisinde değişirler, gelişirler. Ne kadar değiştiklerini, ne kadar geliştiklerini, ne kazanıp ne kaybettiklerini anlamak için “DURUM DEĞERLENDİRMESİ” yaparlar. Çünkü insanlar, toplumlar, kurumlar ne kadar değiştiklerini anlamakta zorlanırlar. Mesela Türkiye Polis Teşkilatı kurulduğu 1845 yılından bu yana mutlaka değişmiş ve gelişmiştir ama ne kadar değişmiştir, ne kadar gelişmiş, ne kadar çağdaş bir Cumhuriyet kuruluşu olmuştur. Bu bilgi, bu başarı ya da başarısızlık günümüz için, gelecek için gereklidir. Kurum ve kuruluşların yıldönümleri bir anlamda bu değerlendirmeyi yapmak içindir. Mesela bugün itibariyle Türk Polis Teşkilatı çağdaş bir Cumhuriyet kuruluşu olmuştur. Kırklareli Polis Teşkilatı da büyüyüp gelişmiştir.
Her ne kadar Kırklareli kendine özgü bir il ise de Kırklareli’nde de polisi ilgilendiren sorunlar az veya çok oluyordur. Fakat biz genelde Kırklareli’nde pek olaylar olmadığı inanç ve görüşündeyiz. Halkımız öyle düşünür. Oysa insanın, toplumun olduğu yerde olay vardır. Olayların azalması eğitimle ne kadar ilgili ise o kadar da polisin başarısı ile ilgilidir. Bugün Kırklareli halkı, polisi ile bu noktaya gelmiştir. Bu başarı dolayısıyla Kırklareli İl Emniyet Müdürü Sayın Mehmet Emin Akay ve teşkilatını kuruluş yıldönümünde kutlarız. Bu yıldönümü vesilesiyle Klasik Polis Tipi’nin gittiğini, yerine eğitimi yüksek, bilgili, bilinçli, birey ve toplum psikolojisini bilen bir polis tipinin geldiğini söylemek isteriz. Polise başarılar dileriz. Onun her zaman yurttaşların can ve mal güvenliğini, toplumun dirlik ve huzurunu düşündüğünü, bu vazife bilgi ve bilinci ile görev yaptığını bilir ve buna inanırız. Çünkü o çocuklarımızın torunlarımızın POLİS AMCASI’dır.

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol