TÜKETİCİLERİN BİLMEK İSTEDİKLERİ 3

Tüketicilerin sık sık sorduğu soru yanıtlarına, bilmek istediklerine ve merak ettikleri hak ve sorumluluklarına devam edeceğiz. Özellikle de, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve buna bağlı mevzuatları irdelemeyi sürdüreceğiz.
Bu Kanunda Yazılı Olarak Düzenlenmesi Öngörülen Sözleşmeler Nasıl Olmalı?
Bu Kanunda yazılı olarak düzenlenmesi öngörülen sözleşmeler ile bilgilendirmeler en az on iki punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir bir şekilde düzenlenir ve bunların bir nüshası kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye verilir. Sözleşmede bulunması gereken şartlardan bir veya birkaçının bulunmaması durumunda, eksiklik sözleşmenin geçerliliğini etkilemez. Bu eksiklik sözleşmeyi düzenleyen tarafından derhal giderilir.
Tüketicinin Yapmış Olduğu İşlemler Nedeniyle Nasıl Senet Düzenlenir?
Tüketicinin yapmış olduğu işlemler nedeniyle kıymetli evrak niteliğinde sadece nama yazılı ve her bir taksit ödemesi için ayrı ayrı olacak şekilde senet düzenlenebilir. Bu fıkra hükümlerine aykırı olarak düzenlenen senetler tüketici yönünden geçersizdir.
Tüketici İşlemlerinde Birleşik Faiz Uygulanır mı?
Temerrüt hali de dahil olmak üzere, tüketici işlemlerinde bileşik faiz uygulanmaz.
Tüketici Sözleşmelerindeki "Haksız Şart" Nedir?
Haksız şart; tüketiciyle müzakere edilmeden sözleşmeye dahil edilen ve tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde dürüstlük kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme şartlarıdır.
Satıcı ya da Sağlayıcı Mal veya Hizmet Satıştan Kaçınabilir mi?
Vitrinde, rafta, elektronik ortamda veya açıkça görülebilir herhangi bir yerde teşhir edilen malın, satılık olmadığı belirtilen bir ibareye yer verilmedikçe satışından kaçınılamaz. Hizmet sağlamaktan haklı bir sebep olmaksızın kaçınılamaz.
Mal Ya Da Hizmet Satın Alırken Sayı/Miktarda Sınırlama Yapılabilir Mi? Bir Malı ya da Hizmeti Satın Alırken Başka Bir Mal Ya Da Hizmeti Satın Alınması Konusunda Satıcı ya da Sağlayıcı Tarafından Şart Koşulabilir mi?
Ticari veya mesleki amaçlarla hareket edenler; aksine bir teamül, ticari örf veya adet ya da haklı bir sebep yoksa; bir mal veya hizmetin satışını o mal veya hizmetin, kendisi tarafından belirlenen miktar, sayı, ebat gibi koşullara ya da başka bir mal veya hizmetin satın alınması şartına bağlayamaz.
Satıcı ya da Sağlayıcı Sipariş Edilmeyen Mal ve Hizmetlerde Hak İddia Edebilir mi?
Sipariş edilmeyen malların gönderilmesi ya da hizmetlerin sunulması durumunda, tüketiciye karşı herhangi bir hak ileri sürülemez. Bu hallerde, tüketicinin sessiz kalması ya da mal veya hizmeti kullanmış olması, sözleşmenin kurulmasına yönelik kabul beyanı olarak yorumlanamaz. Tüketicinin malı geri göndermek veya muhafaza etmek gibi bir yükümlülüğü yoktur. Bir mal veya hizmetin sipariş edildiğini iddia eden bu iddiasını ispatla yükümlüdür.
YEREL YÖNETİM ANLAYIŞI ŞÖYLE OLMALIDIR…
Demokrasi, yönetimi kimin ya da kimlerin ele alacağının seçimi olmadığı gibi, bugün yerel yönetimlerde uygulandığı gibi halkın taleplerinin şikayet veya memnuniyet kutularına, kamuoyu araştırmasına sığdırılması da değildir. Yerellerde alınan kararlarda meslek kuruluşlarının, sendikaların, kitle örgütlerinin, kadınların ve diğer yerel aktörlerin dışlanması veya ülkenin boydan boya merkezi kararlarla yönetilmeye kalkışılması ise hiç değildir.
Yerel yönetimler, yaşamı ilgilendiren kararların doğrudan demokrasi ile alınacağı ve uygulanacağı özyönetimlerdir. Yerel yönetimleri sadece hizmetlerin üretildiği bir olan olarak göremeyiz. Burada yaşam alanlarımızın, üretilen ve oluşan değerlerle biçimlenmesi söz konusudur. Yerelleri, yaşayanların biçim verdiği, doğa ve tüm canlılarla uyumlu olarak yaratılan alanlar olarak değerlendirmeliyiz. Bu nedenle de, halkların ve emekçilerin hafızalarını, değerlerini ve tarihlerini yaşayabilecekleri alanları korumayı ve üretmeyi esas almalıyız.
Sorunsuz ve sağlıklı bir yaşam dilerim. 

Yorum Yazın

Bu Habere Henüz Yorum Yapılmadı. İlk Sen Ol